Blog
Túl vagy már a harmadik csésze kávén és még mindig fáradtnak érzed magad? Megittál már 1-2 energia italt, de az sem segített? Biztos, hogy a koffein tartalmú italoktól leszünk energikusabbak?
Varázsszó: ENERGIA
Szinte minden termék, amibe koffeint tesznek ezzel a varázsszóval reklámozza magát, de a piac kisebbik részét képviselő növényi kivonatok (guarana, zöldtea, zöldkávé) is természetes energiaforrásként pozícionálva kerülnek a piacra. (Pedig ezeknek a növényeknek vannak ennél értékesebb hatásuk is)
Ne csak könyvekkel legyen tele az iskolatáska!
A tanévkezdést megelőzően rengeteg kérdés merül fel a szülők részéről. Milyen könyveket, milyen füzeteket kell megvásárolni a gyereknek? Hogyan könnyítsem meg számára a közelgő szellemi megterheléssel járó hétköznapokat? Hogyan legyen "könnyebb az iskolatáska"? Olvasd el aktuális cikkünkben!
A migrénes időszakok nagyon meg tudják keseríteni az emberek mindennapjait.
A legtöbben ilyenkor a különböző gyógyszerekhez nyúlnak, pedig bizonyítékok vannak arra, hogy néhány vitamin is képes lehet csökkenteni a migrén súlyosságát, időtartamát vagy gyakoriságát.
A kutatók számos tápanyag migrénre gyakorolt hatását megvizsgálták. Ezek közül a legígéretesebbnek a B2-vitamin, a magnézium és a Q10 koenzim bizonyult.
Ez a cikk azokat a vitaminokat vizsgálja, amik segíthetnek a migrénben szenvedőknek.
Adrenalin kimerültség. Mi lehet az oka?
Az adrenalin hiányában a nyugati civilizáció legnagyobb része fáradtnak és stresszesnek érzi magát anélkül, hogy tudná az igazi okát. Nosztalgiával gondolunk vissza akár a száz évvel korábbi mindennapjainkra és problémáinkra, távoli őseink nyugodt életmódja pedig már nem létezik, csak a föld néhány civilizálatlan zugában.
Anélkül, hogy visszakívánnánk az ókori állapotokat, be kell vallanunk, hogy életmódunk anélkül változott meg gyökeresen, hogy testünk bármilyen lényeges változáson esett volna át. Ennek számos negatív következményével találkozunk. A pubertás kor például 4 évvel korábbra tolódott, aminek legfőbb oka kutatók szerint a stressz és a hiányos tápanyag ellátás.
Bizonyos tápanyagok, táplálékok nagyban befolyásolják azt, hogy a vakációnk problémamentes lesz-e vagy sem. A leégés, a stressz, a szúnyogcsípések és a hányinger ismert velejárói a nyári pihenéseknek. De ennek nem kell így lennie!
Már az utazás előtt és a nyaralás alatt is érdemes odafigyelnünk a megfelelő tápanyagokra. Egy jól összeállított úti patika aranyat érhet. Hogyan legyen zavartalan nyaralás?
Az allergia és a hőség könnyen megkeserítheti a napjaid. Mutatjuk mit tehetsz ellenük!
Egy jól felépített, tápanyagokban gazdag étrend, az egyik legjobb módja annak, hogy egész évben jó formában lehess. A helyes táplálkozás megvédhet a napsugárzás és a hőség káros hatásaitól, a ráncoktól kezdve a bőrrákig, és a többi nyári betegségtől is. Az antioxidánsok természetes úton segítik a testünk védekezőképességét és javítják a szervezetünk által napi szinten elszenvedett sejti sérüléseket. Melyek azok, amik nyáron kiemelten fontosak a hőség és az allergia ellen?
A napsugárzás káros hatással lehet a látásra!
Sokat tudunk a gyakran „szupervitamin"-nak is nevezett C-vitaminról, sokat is beszélünk róla, nyáron valamiért mégis sokan úgy gondolják, hogy nincsen rá szükségük. Az idők folyamán az a kép alakult ki az emberek fejében, hogy a C-vitaminra csak ősszel és télen, vagyis a hideg időben van szükségünk, mert akkor megvéd a különböző fertőzésektől. Egyéb időszakokban felesleges a fogyasztása. Valóban így van? Mi a helyzet napsugárzás veszélyeivel?
Miért fontosak az antioxidánsok?
A sejtkárosító szabad gyökök a testbe kerülnek vagy ott - a természetes anyagcsere folyamatok termékeként - keletkeznek. Hetvennél is több olyan betegséget ismerünk, amik a szabad gyökök hatására keletkeznek és az is közismert, hogy az öregedési folyamatokhoz miként járulnak hozzá. Nézzük hogyan segíthetnek az antioxidánsok!Számos kutatás igazolta, hogy a sejteket érő oxidatív stressz, ami a szabad gyökök eredménye, az öregedési folyamatok legfőbb összetevője.
Súlyos D-vitamin hiány a tél végére
A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin hiányos. Ez a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első, országos, reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatás legfontosabb megállapítása, amelyet 2013. szeptember 21-én, hoztak nyilvánosságra a D-vitamin konszenzus elnevezésű szakmai konferencián. A 95 százalékos arány sokkal rosszabb a korábbi, 60 százalékos becslésnél. Így az orvosok szerint még sürgetőbb a problémára felhívni a figyelmet.
A C-vitamin-kiegészítés rendkívül fontos, hiszem ez egy alapvető vitamin, vagyis a tested egyedül nem képes előállítani. Ennek ellenére sok szerepe van, és lenyűgöző egészségügyi előnyökhöz kötik.
Vízben oldódik, és számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, beleértve a narancsot, az epret, a kivit, a paprikát, a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot.
A C-vitamin hivatalos ajánlott napi mennyisége nőknél min. 75 mg, férfiaknál min. 90 mg.
Bár ezt a mennyiséget általában az élelmiszerekkel is pótolhatjuk, sokan inkább az étrend-kiegészítőket választják a hatékonyabb és biztosabb pótlás érdekében.
Íme a C-vitamin-kiegészítés 7 tudományosan bizonyított előnye.
A tél végére a lakosság nagy százaléka küzd a D-vitamin-hiány tüneteivel. A D-vitamin egy rendkívül fontos vitamin, ami igen nagy hatással van az egész szervezetre. Más vitaminokkal ellentétben a D-vitamin hormonként működik és így a tested minden egyes sejtjére hatással van.
A D-vitamint a tested alapvetően koleszterinből állítja elő a napfény hatására, de bizonyos élelmiszerekben is megtalálható, például zsíros halakban és dúsított tejtermékekben. Sajnos azonban csupán az ételek segítségével nagyon nehéz pótolni a megfelelő mennyiséget.
Gyakran érzed magad fáradtnak, kimerültnek? Nehezedre esik felkelni reggelente? Mostanában a munka sem úgy megy, mint máskor? Nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. Manapság már alig látni olyan embert, akit nem gyötör a tavaszi fáradtság.
Tél végére valahogy mindig sokkal kimerültebbnek érezzük magunkat, pedig az lenne a normális, ha a jó idő beköszöntével tele lennénk energiával, és lendületesen kezdenénk a tavaszt.
A gyermekek megfelelő fejlődése és növekedése minden szülő számára elsődleges fontosságú. A kiegyensúlyozott táplálkozás, amely elegendő vitamint és ásványi anyagot biztosít, alapvető szerepet játszik ebben a folyamatban.
A növekvő szervezetnek specifikus tápanyagokra van szüksége a csontok, az izmok, az agy és az immunrendszer egészséges fejlődéséhez.
Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a gyermekek vitaminigénye, mely vitaminok és ásványi anyagok a legfontosabbak számukra, és hogyan biztosíthatjuk ezeket a mindennapi étrendben.
Vannak, akik egyetlen tüsszentés nélkül vészelik át a téli hideg hónapokat. Baktériumoktól hemzsegő tömegben mászkálnak sértetlenül.
Gyomorrontás dönti le az egész irodát – rajtuk kívül. Szeretnél Te is közéjük tartozni? Próbálj ki egyet-kettőt a betegségek ellen, de még jobb, ha mind a hét módszert egyszerre használod.
A téli mínuszok, és a hideg szeles idő nem csak az immunrendszernek jelent kihívást, hanem a bőrünket is megviselheti. Ismerős a húzódó száraz érzés, melynek eredményeképpen a bőr berepedezik és elkezd hámlani? Összegyűjtöttünk néhány tippet, mely sokat javíthat ezen és télen is egészséges és szép lehet a bőröd.
Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ezért egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen a hideg időben és influenza szezonban. Ez idő alatt nem csak a napi vitamin mennyiséget szükséges növelni, de az ételeinkre is fokozott figyelmet érdemes fordítani!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és egyéb értékes tápanyagokat. De vajon mik a legértékesebb táplálékok ilyenkor? A legfontosabb immunerősítő az E-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, bioflavonoidok, karotinoidok, szelén, omega-3 és a cink.
Az év végi hajtás, a bevásárlási roham és a megszokottól eltérő étkezés rányomhatja a bélyegét az ünnepekre is. Ilyenkor igazi kihívás megtartani jó közérzetünket és egészségünket. Ezek a karácsonyi egészségtippek segíthetnek, hogy Szentestére ne csak a lakás ragyogjon, hanem testünk lelkünk is, vagy legalábbis kellemes közérzettel teljenek az ünnepek.
A C-vitamin hiányának jelei
Azt mindenki tudja, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert, hozzájárul a keringési rendszer egészséges működéséhez, segít elkerülni a betegségeket és hozzájárul szinte az egész szervezet működésének fenntartásához. Azt már kevesebben tudják viszont, hogy hiánya komoly problémákat okozhat. Mik a C-vitamin hiány jelei?
A lista korántsem teljes, de van néhány látványos figyelmeztető tünete annak, ha a C-vitamin hiány veszélyes szintet ér el.
A D-vitamin a napsütés hatására az emberi bőrben jön létre és némi átalakulás után a májban és a vesénkben, részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban. A D-vitamin hiány krónikus betegségek kialakulásához vezet.
Becslések alapján 1 milliárd ember szenved D-vitamin hiányban a világon, aminek 40-75%-a felnőtt. Ennek az oka, hogy keveset tartózkodunk napfényben (nem csak télen, hanem nyáron is), pedig a D-vitamin elsődleges forrása a napsugárzás, és annak is az UV-B spektruma.
A tudomány fejlődése segít a kutatóknak abban, hogy új módszereket találjanak a betegségek minél korábbi azonosítására. Egy új áttörés azt jelzi, hogy a vérben áramló, szabadon keringő D-vitamin szint jó előre jelezheti az öregedő férfiak jövőbeni egészségügyi és betegségkockázatát.
Dr. Leen Antonio egy európai kutatócsoporttal karöltve a belga Leuveni Egyetemi Kórházakban végzett vizsgálatokat. Eredményeiket a szeptember elején megrendezett 22. Európai Endokrinológiai Kongresszuson ismertették.
A D-vitamin fontos a csontok egészségének megőrzésében, valamint a fertőzések és betegségek elleni védelemben. A D-vitamin hiánya jelentős globális egészségügyi probléma. A becslések szerint körülbelül 1 milliárd ember vérében alacsony a D-vitamin szint.
A C-vitaminra szükségünk van, hiszen létfontosságú tápanyag az egészség szempontjából. Segít a csontok, a bőr és az erek kialakításában és fenntartásában. A természetben előfordul bizonyos élelmiszerekben, különösen a gyümölcsökben és a zöldségekben és étrend-kiegészítők formájában is pótolhatjuk.
L-aszkorbinsav, aszkorbinsav vagy L-aszkorbát néven is ismert.
A hét legjobb idézetét egy 1983-ban kiadott könyvben találtuk meg, melynek a címe: Szent-Györgyi Albert: Válogatott tanulmányok. A szerkesztő szerint illene a kiadványhoz az “Egy nyughatatlan élet” cím is. E válogatásban helyt kapnak a legújabb kutatásokról szóló beszámolók, melyek addig magyarul nem voltak hozzáférhetők.
Szent-Györgyi Alberttel kapcsolatban nem csupán a világszerte elismert tudományos teljesítmény vagy a szellemesen és olvasmányosan megírt tanulmányai figyelemre méltóak. Az emberi magatartása és életvitele, töretlen céltudatossága és következetes kitartása, a bölcsebb humánum és az emberiség jövőjének féltése is megragadják az olvasóit.
Kimerültél?
Gyakran érzed magad fáradtnak? Napjainkban az emberek egyik legnagyobb problémája a kimerültség, melynek a hátterében állhatnak igen egyszerű és hétköznapi okok, de súlyosabb egészségügyi problémák is. Mik lehetnek ezek, és mit tehetsz a kimerültség ellen?
A kimerültséget sok esetben stressz, szorongás, depresszió, vagy immunhiányos állapot miatt idült fertőzés idézi elő. Cukorbetegség, a pajzsmirigy vagy a mellékvese hormontermelésének zavara, de szív-, máj- vagy vesebetegség is okozhatja. Nők esetében kimerültséget okozhatja a hormonszintek ingadozása a terhesség idején vagy a változás korában, és az erős havi vérzések miatt fellépő vérszegénység is.
A modern életmód gyakran fáradtsághoz és kimerültséghez vezet. Az állandó rohanás, a stressz, a nem megfelelő alvás és a kiegyensúlyozatlan étrend mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a nap végére teljesen kimerültnek érezzük magunkat.
Azonban a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitelével növelhetjük energiaszintünket, és elkerülhetjük a délutáni fáradtságot.
Ebben a cikkben bemutatjuk, mely vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek fenntartani az energiatermelés folyamatosságát a nap folyamán.
Hogyan támogathatjuk az idegrendszerünket természetes módon?
A mai világban a stressz az élet szinte elkerülhetetlen része lett. Legyen szó munkahelyi kihívásokról, családi kötelezettségekről vagy a mindennapi élet apró bosszúságairól, ez a jelenség folyamatosan jelen van. Bár ez az érzés bizonyos mértékig ösztönző és motiváló lehet, a krónikus stressz hosszú távon kimerítheti a szervezetet, és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
Az idegrendszer támogatása a stresszes időszakokban különösen fontos, és ebben a vitaminok és ásványi anyagok kulcsszerepet játszhatnak.
Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, mely tápanyagok segíthetnek a stressz kezelésében, és hogyan támogathatjuk természetes módon az idegrendszerünket.
Vitaminpótlás télen, nyáron
Van egy elképzelés, ami olyan mélyen ül az emberek tudatában, hogy egy egész iparágat képes apátiába süllyeszteni minden nyáron.
Arra, hogy hogyan is terjedt el, már senki sem emlékszik. Nem csak a hétköznapi emberek, de néhány esetben a magukat szakembernek tartók is meggyőződéssel skandálják, hogy a tél elmúltával nem szükséges vitaminokat, ásványi-anyagokat vagy egyéb étrend-kiegészítőket fogyasztani, mert az étrend nyáron mindent tartalmaz, amit télen nem.
Pár dolgot összeszedtünk ezzel kapcsolatban, amit célszerű megfontolni:
Miközben mérete csupán a testtömegünk 2%-át teszi ki, elhasználja a test energiájának és a vérnek 20%-át. Mik az agy legjobb táplálékai? Mennyi tápanyagra van szüksége?
Az agy tízszer annyi tápanyagot igényel, mint a test többi szövete. Nincs ez másként az olyan mikro-tápanyagokkal sem, mint a vitaminok és az ásványi sók. Az agy minimum tízszer, de néhány vitamin esetében ezerszer többet használ fel, mint például egy szívizom szövet. Amikor lelassult gondolkodású emberekkel vagy csökkenő IQ teszt eredményeket elérő gyerekekkel találkozunk, mindig érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon mit esznek?
Az agyunk jó minőségű táplálékokat igényel és ha ezt megkapja, jobban fog teljesíteni is. Ha nem kapja meg, akkor az állapota hosszú távon romlani fog és sajnos ez a változás végleges lesz. Míg a bőr, az izmok vagy a csontok képesek újra felépülni, a jelenlegi tudásunk szerint az agy nem. Pedig a hosszan tartó stressz például roncsolja az agyi szöveteket.
Van egy másik korábbi téveszme is, amit talán Einstein mondásának tartanak, miszerint az agyunknak csupán a töredékét használjuk a mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez. Ez sajnos nem igaz. A teljes agy, minden apró szövete részt vesz a tevékenységeink koordinálásában és már a legkisebb sérülés, a legkisebb kieső terület is látványos hiányt képes okozni.
Tápláljuk és védjük tehát neuronjainkat! Alább összegyűjtöttünk pár dolgot, amivel táplálhatjuk őket:
A migrén és a fejfájás gyakoribb mint valaha, napjainkban rengeteg ember életét keseríti meg. A legtöbben nem tudják mi okozza. Néhány kutatás szerint úgy tűnik, hogy egyes vitaminok hiánya is lehet a kiváltó ok. Milyen vitaminok hiánya okozhatja?
A migrén a nőket érinti leginkább
Egy kutatás szerint a migrén a nők 18 százalékát, és a férfiak 6 százalékát érinti Amerikában. A előfordulása függ a hormonháztartástól, a környezeti hatásoktól, és a stressztől. Legtöbbször a fájdalom enyhítésére gyógyszereket írnak fel, mely elnyomja a fájdalmat, de a valódi okát sajnos nem kezeli. Szerencsére azok, akik gyakran szenvednek a migrénes fejfájástól, segíthetnek ezen az állapoton ha bevezetnek néhány táplálkozási változtatást.
Köztudott, hogy a dohányzás folyamatos veszélynek teszi ki a tüdőt, a szívet és gyakorlatilag az egész testet. Sok dohányos ha ennek tudatában is van, akkor sem hagyja abba ezt a rossz szokást, hiszen ahogy mondják: „Túl régóta szívom, most már teljesen mindegy!”. Ez azonban ebben a formában így nem igaz, ugyanis egy nemrégiben készült és közzétett amerikai tanulmány rámutat arra, hogy a dohányzás leszokása után nem csak hogy megáll a tüdő károsodása, de javulás is kimutaható lehet.
Már egy 2013-ban készített tanulmány is azt sugallta, hogy a dohányzásról való leszokás után néhány hónappal már megfigyelhető lehet az anyagcsere-profil változása. Ez azt jelenti, hogy javulhat a tüdő működése, és csökkenhet a szív-és érrendeszeri megbetegedések valószínűsége.
Ugyanezen vizsgálat alapján kutatók egy csoportja rendszeresen vér-, vizelet- és nyálmintákat vett önkéntesektől a leszokásukat követő három hónapon keresztül. A kutatócsoport figyelemmel kísérte a résztvevők étrendjét és mérték a szervezetük szénmonoxid-szintjét is. A tudósok 52 olyan metabolitot tudtak beazonosítani, amik jelentősen megváltoztak, javultak a dohányzás abbahagyása után.
Az erős immunrendszer elengedhetetlen a különböző vírusokkal és baktériumokkal szembeni harcban. Egy-egy járvány idején az egészséges életmód és az immunerősítés lehet a kulcs számunkra. Ebben segíthetnek nekünk a különböző vitaminok és gyógynövények. De vajon mik azok, amik ténylegesen használnak?
A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a vitaminok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az erős immunrendszerünknek köszönhetően ne kapjuk el a különböző vírusok és baktériumok által terjedő betegségeket.
Eljött az évnek az a szakasza, amikor az embereknek egy tökéletesen működő immunrendszerre lenne szükségük annak érdekében, hogy elkerüljék a megfázásokat, az influenzát és általában a tél derekától az első tavaszi gyümölcsök megjelenéséig tartó “betegségszezont”. Miért nem célszerű a véletlenre bízni az immunrendszerünk működését?
Az immunrendszer megfelelő állapota és az általános egészség kéz a kézben járnak.
A tudósok egyre többször emlegetik a K2-vitamint úgy, mint a legújabb superfood. A superfoodok, vagyis szuperételek azok az ételek, amelyek a test egészére jótékony hatással vannak. A tudósok felfedezték, hogy a K2-vitamin elengedhetetlen a megfelelő csontsűrűséghez, a csontok fejlődéséhez, az erős fogak és az arccsont felépítéséhez. Emellett segíti az artériák, a szív és a prosztata egészségének megőrzését. Továbbá hozzájárul az öregedés lassításához, különösen a szövetek, a bőr és az agy általános egészségének megőrzéséhez.
Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a szuper tápanyagot. Nézzük, hogyan működik, milyen előnyökkel jár a test számára és hogyan juthatunk hozzá elegendő mennyiséghez.
A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb c-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak. Ez úgy hangzik, mint egy skorbut – nem? Dehogynem. És a c-vitamin segíthet.
Az iskolakezdés mindig izgalmas és kihívásokkal teli időszak a gyermekek és szüleik számára egyaránt. A nyári szünet után a gyerekeknek újra hozzá kell szokniuk a korán keléshez, a rendszeres tanuláshoz és a hosszú iskolai napokhoz. Annak érdekében, hogy a gyerekek a lehető legjobban teljesítsenek, fontos, hogy szervezetük megfelelően felkészült legyen.
Ebben az étrend-kiegészítők is segítséget nyújthatnak. Nézzük meg, mely területekre érdemes koncentrálni, és milyen kiegészítők lehetnek hasznosak.
Napjainkban egyre több szülő számára jelentenek gondot a kisiskolás gyermekek esetében fellépő tanulási nehézségek, valamint a különféle viselkedési problémák. Sok gyerek emiatt könnyen lemarad a tanulásban, nem tud lépést tartani társaival, ami aztán további nehézségekhez vezethet. A koncentrálási és tanulási problémák egy kis odafigyeléssel könnyedén kezelhetőek – gyógyszerek nélkül. Milyen tápanyagok segítenek a gyermekeknek? Számos olyan táplálék van a környezetünkben, amelyek különösen fontosak az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és segítenek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek.
A vitaminok az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyületek, melyeket a gyerekek szervezete nem, vagy nem kellő mennyiségben képes előállítani. Megmutatjuk, milyen vitaminokat és kiegészítőket érdemes a gyerekeknek is folyamatosan pótolni.
Május utolsó vasárnapján a gyerekeket ünnepeljük. Ez a nap csupa móka, kacagás, játék a számukra. Az egészséges gyerekek vidámak, energikusak egyszóval örökmozgók. Aligha van vidámabb látvány, mint a futkározástól, hancúrozástól, önfeledt játéktól kipirult és csupa kosz gyerekarc. A legbugyutább játék is hasznos, mert a felnőtt élet játékszabályaira készít fel, a sok mozgás, pedig az egészséges testi fejlődés szükséglete.
Hogyan függ össze a D-vitamin szint a gyógyulási eséllyel?
Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint a súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél. Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett. Ám ennek a vitaminnak a hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő.
A nyugati civilizáció legnagyobb része fáradtnak és stresszesnek érzi magát anélkül, hogy tudná az igazi okát. Nosztalgiával gondolunk vissza akár a száz évvel korábbi mindennapjainkra és problémáinkra, távoli őseink nyugodt életmódja pedig már nem létezik, csak a föld néhány civilizálatlan zugában. Mi okozza a kimerültséget? Mik a tünetei? Mit tehetsz a kimerültség ellen?
Volt már szó róla korábban,hogy a vitaminhiány szervezet működésének rendellenességeihez vezethet. Korábban írtunk róla, hogy többen azért nem egészítik ki az étrendjüket vitaminokkal, mert úgy gondolják, hizlalnak - pedig ez nem igaz. Sőt találtunk még egy okot, hogy miért érdemes a fogyókúra alatt vitamint fogyasztani! Hogyan kapcsolódik a vitaminhiány az elhízáshoz?
Egy neves biokémikus a Kaliforniai Egyetemről, Dr. Bruce N. Ames, több érdekes kutatást is folytatott az elmúlt években. Például az első megbízhatóan működő karcinogén (rákkeltő anyag) teszt kifejlesztése is az ő munkájának köszönhető. A mindenkori amerikai elnök által adható legmagasabb tudományos kitüntetésnek a “National Medal of Science” díjnak is kitüntetettje. Lássuk, hogy szerinte mi a vitaminhiány és az elhízás kapcsolata.
"Az influenzáról még mindig téves elképzelések élnek az emberekben, pedig tudjuk, hogy az influenzajárványokat védőoltással nem lehet hatékonyan megelőzni, viszont a D-vitamin hatásos védekezést jelenthet." Szendi Gábor egy igen hasznos cikket írt néhány éve Természetgyógyász Magazin számára. A benne megfogalmazottak máig aktuálisak. Miért télen van influenza?
Mit tehetsz az influenza ellen?
Az ANTSZ szerint az elmúlt napokban elkezdett intenzívebben terjedni az influenza Magyarországon. Az év második hetében jelentősen megemelkedett a regisztrált influenzaszerű megbetegedések száma, rengeteg beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ráadásul az idei influenza tünetek durvábbak a tavalyinál. Mik a tünetei? Mit tegyél influenza ellen?
Az influenza egy vírusos megbetegedés, melyet rossz közérzet, láz, fejfájás, köhögés, orrfolyás jellemez. Van néhány kiváló természetes mód arra, hogyan gyorsítsd meg a gyógyulási folyamatot természetesen.
A tél végére a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban. Pedig ez a vitamin az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek. A D-vitamin hiánya az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma ma Magyarországon, ezért néhány éve már orvosok is indítottak kampányt a lakosság felvilágosításáért.
Amennyiben hétfő este egy szilveszteri parti keretében ünnepled meg az év elmúlását és egy biztatóbb év kezdetét, érdemes néhány óvintézkedést megtenned, nehogy erős fejfájással vagy másnapossággal kezdd az újévet. Mit tehetsz a másnaposság ellen?
A legbiztosabb módja természetesen az a fenti probléma elkerülésének az, ha eldöntöd, hogy ma este Te leszel a sofőr, aki a kapatos barátait hazaszállítja és egyáltalán nem iszik alkoholt. Az alkohol erős toxin. Megterheli a májat éppen úgy, mint az idegrendszert és az emésztőrendszert, beleértve a felső-húgyúti szerveket.
Mi okozza a gyermekek egészségromlását?
A legtöbb ember azzal a gondolattal éli le fiatalkori életét, hogy semmi más dolga nincs, mint élvezni az életet, inni ami jól esik neki és enni, amit a reklámokban lát. A Teremtő jóvoltából nem kell aggódnia az egészségével kapcsolatban, mert az csupán az idősek problémája. Sokáig ez így is volt. Ma viszont bizonyítékunk van rá, hogy ez már nem igaz. Egy tanulmányból, amit az American Heart Association (AHA) mutatott be egy New Orleans-i konferencián legalábbis ez derült ki.
A vér magasabb d-vitamin szintje csökkentheti a diabétesz kialakulását egy spanyolországi vizsgálat szerint. Ez az eredmény pontosan illeszkedik azon tudományos vizsgálatok közé, ami igazolta a d-vitamin anti-diabetikus hatását. Mennyi D-vitamint együnk?
Néhány éve jelent meg egy kutatási adat JoEllen Walsh, az Albany Egyetem kutatást vezető orvosának tollából, melyben a D-vitamin hiány és egyes agresszív betegségek közti kapcsolatnak a lehetőségét vizsgálták. A méréseik eredménye megdöbbentő.
A mellrák kockázata 75%-al nő meg elégtelen D-vitamin ellátottság esetén. Annak valószínűsége, hogy a daganat átterjed más testrészekre is 50%-ban a D-vitamin vérben mért szintjétől függött. Fontossága felbecsülhetetlen.
A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb c-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak. Ez úgy hangzik, mint egy skorbut – nem? Dehogynem. Hogyan segít a c-vitamin diabétesz ellen?
Dr. Harri Hemilä által vezett kutatócsoport nem sajnálta az időt, hogy megmérje mennyi c-vitamint kell fogyasztani, ami tényleg hatásos a nátha vagy hasonló felsőlégúti betegségek gyógyulására. Időszerű volt ezt a kísérletet megismételni. A múlt század közepén a c-vitaminnal foglalkozó kutatók (beleértve Szent-Györgyit is) több grammnyi mennyiségekkel kísérleteztek.
A mai ellentmondásos cikkek a fősodrású médiában azért születhetnek meg, mert a mostanában vizsgálódó orvosok ennek töredékétől várják az eredményt. Mennyi volt az a c-vitamin mennyiség, amitől már látványosan lerövidült a betegség időtartama?
Szent-Györgyi Albert tiszteletére
125 éve, szeptember 16-án Budapesten született Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője. Az Ő tiszteletére összegyűjtöttünk néhány igen megfontolandó gondolatot a Nobel-díjas tudóstól.
Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük többek között mindazt, amit ma tudunk a C-vitaminról, és sokat tett annak érdekében is, hogy minél többet, minél könnyebben tudjunk előállítani belőle.
A múlt héten élvezhettük az utolsó nyári napokat idén. A héten beköszöntött az ősz, elkezdődött az iskola. Érezhetően hűvösebbek a reggelek és az esték. Egyszóval túl vagyunk a nyáron, kezdődnek a dolgos őszi hétköznapok. Sok szempontból áldás ez az egészségünk számára.
A gyermekek étkezésének egyik gyakori hiányossága a vitaminok és az Omega-3 zsírsavak. Tudta, hogy az Omega-3 létfontosságú a megfelelő idegrendszer kifejlődéséhez és működéséhez, ami különösen fontos ebben a korcsoportban? Omega 3 és vitaminok gyerekeknek? Hogyan válasszak?
A leves hazudik. "De a pékmester kenyere sem mindig teljesen őszinte, a zsemlék sem, sőt a sütemények is svihákok. Mindegy, hogy kenyér, virsli vagy csecsemőeledel, érzékeinket manipulálják és átprogramozzák – a műételek szintjére."
Mit is eszünk valójában?
A huszadik század élelmiszeriparának hatalmas fejlődése a fogyasztók többsége számára rejtve maradt. Ódivatú elképzeléseket dédelgetünk ételeinkről, amelyek már rég nem azok, amik valaha voltak. A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyéb adalékanyagokban.
A fogyókúráról a legtöbb embernek a koplalás és a különböző ételek megvonása jut eszébe. Azonban bizonyos tápanyagok hiánya csak ront a helyzeten, ráadásul van néhány zsírégető étel, melyek kifejezetten segítenének a diétában.
Amikor a test észleli, hogy nem kap elegendő tápanyagot, akkor be fog állni éhező üzemmódba és minden egyes zsírsejthez makacsul ragaszkodni fog. Tehát éhezni nem célravezető. Amellett, hogy távol tartjuk magunkat bizonyos ételektől, az egészségesebbek kiválasztásával is kell foglalkoznunk.
Az alábbiakban van néhány olyan zsírégető étel, melyek sokat segítenek valóra váltani a megálmodott testalkatot.
Nehezen alszol el? Nem alszod át az éjszakát? Ha rosszul alszol, nem csak fáradtnak, hanem lassúnak, vagy ingerlékenynek érezheted magad a következő napon. Ráadásul az egészségnek sem tesz jót, ha rosszul alszunk. Mit (t)ehet a jó alvásért?
A rossz alvás összefüggésbe hozható több egészségügyi problémával, mint például a depresszió, az elhízás és a szívbetegségek. Bár számos altató elérhető manapság a gyógyszertárakban, ezek kellemetlen, sőt veszélyes mellékhatásokat, valamint függőséget okozhatnak. Helyettük léteznek természetes kiegészítők, illetve olyan ételek amik segíthetnek az alvás minőségének javításán.
Az alábbiakban felsorolunk pár növényi alapú élelmiszert, melyek segítik megteremteni a pihentető alvás feltételeit. Egye ezeket a jó alvásért!
Önnek jó, vagy sok kell belőle?
Az A- vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén, valamint a cink is antioxidáns tulajdonságokkal bír. Ide sorolható még a zsírok egy csoportja, az omega-3 zsírsavak is. Számos antioxidáns megtalálható egy valamirevaló multivitaminban is. Neked mennyi és milyen antioxidánsra van szüksége?
Sokszor hallani, hogy valaki azt mondja, hogy ez “jobb antioxidáns, mint amaz…”
Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni. Talán azt hitték, hogy a c-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól.
Egy valamire való Télapó számára komoly fejtörést okozhatna ez a levél.
Réges-régen tényleg volt a zsákjában minden jó: piros alma, mogyoró. 1931 őszének derekán, mikor a Coca-Cola egyik reklámemberének nem jutott eszébe jobb figura, kisajátította a Mikulást, kicsit átrajzolta és rénszarvas szánt rakott alá. A zsákjából kikerült a pirosalma és a mogyoró, és belekerült a kóla és a csoki. Nem igazi csoki, hanem olcsó tejnugátos utánzata.
A hálaadás az Amerikai Egyesült Államokban, az egyik legfontosabb ünnep, és minden november negyedik csütörtökén tarják. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. Nekik ma hálaadás a család és a barátok iránti háláról szól és egész Amerika ilyenkor kinyitja a szívét a szomszédjai felé és süti a gesztenyéspulykát.
Ha megnézzük a wikipédia szócikkeit a témában, láthatjuk, hogy talán már az amerikai sem emlékszik rá kinek és miért adja a hálát!
C-vitamin - Minden az adagolástól függ
Az állatokéval ellentétben a mi szervezetünk nem képes C-vitamin előállítására. Így azt táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel kell a testünkbe juttatnunk. Mennyi C-vitamint is kellene szednünk, hogy hatékony legyen a vírusok ellen?
A kérdés körül forgó állandó vitáknak azzal vethetünk véget, ha megnézzük, hogy az állatok szervezete mennyi C-vitamint termel. A válasz pedig: meglehetősen sokat. Legtöbb állat az emberi testtömegnek megfelelő napi 5000-10 000 milligrammot termel. Nem valószínű, hogy az állatok az evolúció során úgy fejlődtek volna, hogy ennyi C-vitamint állítsanak elő, ha nem lenne rá szükségük, és nem hasznosítanák azt. Valójában az emberi test számos szövetében 25-szörös, a vérben pedig ennél is magasabb a C-vitamin koncentrációja.
Amennyiben az a célja egy ilyen világnapnak, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, akkor ez most sikerült. Ma van a csontritkulás világnapja. És akik rendszeresen olvassák az írásaimat sejthetik, hogy nem a tejtermékek fogyasztását fogom népszerűsíteni. Szerintem ha a tejnek lenne bármi köze a csontok egészségéhez, nekem már nem lenne egyetlen csontom sem.
Vannak olyan népcsoportok, akik átlagos kalcium fogyasztása mindössze egy harmada a magyarországi átlagnak és teljesen ismeretlen náluk a csontritkulás, és hírből sem hallottak a fogszuvasodásról. Pedig ha hazánkban egy betegről kiderül, hogy fogyásnak indult a csontszerkezete, azonnal kalcium kiegészítést fog kapni. De sajnos nem jót.
Mennyire biztonságos a C-vitamin?
“A tudomány tragédiája, amikor egy gyönyörű hipotézist egy csúnya tény tesz tönkre.” A C-vitamin biztonságos. Ez nem vélemény, hanem tudományos tény. Hogyan lehet megállapítani, hogy egy anyag mennyire biztonságos?
Először is: teljesen biztonságos szer nincs. Még a víz sem az. Talán 8 liter körüli víz rövid időn belül elfogyasztva vízmérgezést okoz. Ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy a víz ivása alapvetően biztonságos.
Kipréselték, majd kiszárították az agyamat. A maradékot elszállították mondjuk 3000km-re. Ott felhígították vízzel, adtak hozzá pár dolgot, beletöltötték egy szögletes kartondobozba. És még mindig 100% -os maradt? Hogyan lehet egy dobozos sárga folyadék ezen műveletek után is 100 százalékos? Térjünk rá a C-vitaminra...
Az elégtelen vagy csökkent D-vitamin szint jelentősen megnövelheti a metabolikus szindróma rizikóját, ami a cukorbetegség előszobájának tekinthető. Kínai és angol kutatók úgy találták, hogy 52%-al gyakrabban fordul elő a metabolikus szindrómaként ismert tünetegyüttes azoknál az embereknél, akiknek D-vitamin hiánya van.
Mennyit tudsz az atombombáról? Szándékosan nem azt kérdeztem, hogy mennyit tud az ionizáló sugárzásokról, mert talán nem tudod, mit jelent a szó. Elmondom Neked egyszerűen, mit vásároltál legutóbb a kedvenc élelmiszerboltodban és nem fogsz hinni a fülének. Hogyan kerülnek a boltba halott élelmiszerek?
Ha nyár, akkor irány a strand és a vízpartok! Ám a kellemes nyári strandolás könnyen veszélyessé válhat, és előfordul, hogy kellemetlen tünetekkel térünk haza a vízpartokról. Milyen tünetekkel járhatnak a fertőzések, és hogyan előzzük meg?
A víz illetve a nedves közeg kiváló feltételeket nyújt a kórokozók szaporodásához. A természetes vizekben, de még a strandok klórozott vizeiben is igen sok baktérium található. Ezek között vannak ártalmatlanok, és léteznek az egészségre veszélyes baktériumok is.
A vitaminok létfontosságú vegyületek, melyek szükségesek az egészséges anyagcseréhez. Vitaminokkal hozzájárulunk az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez. Ezeket szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért külső forrásból kell felvenni. Hiányuk a szervezetben különböző (látható és akár láthatatlan) tüneteket okoz, melyek megfelelő vitaminpótlással kezelhetőek.
Nap, mint nap találkozunk mindenféle színű zöldséggel és gyümölccsel az áruházak polcain vagy a piacon, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mekkora jelentőséggel bírnak ezek a színek táplálkozásunkban. Te színesen táplálkozol? A legjobb, ha mindenből eszünk egy keveset, de nézzük meg kicsit részletesebben miért is fontos ez nekünk.
2015-ben jelent meg egy ausztráliai tanulmány, melyben azt vizsgálták, hogy az étrend-kiegészítők, hogyan javíthatják a hangulatot és miként hatnak a stressz ellen. A kutatás adatai szerint a szorongás csökkentése mellett a résztvevők általános hangulata is jelentősen javult. Milyen étrend-kiegészítőt szedtek?
A gyerek minden harmadik héten beteg? Az embert azzal fenyegetik, hogy kirúgják a munkahelyéről? A gyerek már a mamára is rátüsszentett, már a mama is beteg… kellene kezdeni valamit ezzel a gyerekkel. Mik a legjobb immunerősítő tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok és miért?
Van egy elképzelés, azzal kapcsolatban, hogy nyáron nem szükséges vitamint enni. Ez a gondolat igen mélyen ül az emberek tudatában. Hogy hogyan terjedt el?
Már senki nem emlékszik rá.
Nem csak a hétköznapi emberek, de néhány esetben a magukat szakembernek tartók is meggyőződéssel skandálják,hogy a tél elmúltával nem szükséges vitaminokat, ásványi-anyagokat vagy egyéb étrend-kiegészítőket fogyasztani, mert az étrend nyáron mindent tartalmaz, amit télen nem.
Pár dolgot összeszedtem ezzel kapcsolatban, amit célszerű megfontolni:
“Sok étel, mint például a gabonafélék 100 százalékban tartalmazzák az NRV-t (ajánlott napi tápanyagbevitel) a vitaminokból. Hogy lehet, hogy ez a 100% nem elég?”
Amikor Weston Price fogorvosként felismerte hogy egyes állatfajok tejében van egy általa „X-összetevőként” elnevezett tápanyag, nagyjából az összes lényeges K-vitaminnal kapcsolatos élettani hatást egyszerre figyelte meg. De mi a különbség a K1 és K2 vitamin között? Mit tud a K2 vitamin?
1939-et írtunk és „Nutrition and Physical Degeneration” című könyvében nem csak a fogakra és a teljes arcberendezésre, de a test egészére hatással bíró tápanyagot fedezett fel, amit ma K2-vitamin néven, vagy iránta tiszteletet mutató kutatóként „Price Faktorként” is említünk. 1939 óta a „szép emberek vitaminjáról” kiderült, hogy számos élettani hatása van és: semmi köze a véralvadáshoz és a nevében sajnos hasonló K1-vitaminhoz.
Eltartott egy ideig, de mára pontosan azonosítottuk ezt a zsírban oldódó vitamint, amitől a hófehér fogak még fehérebbek lesznek. Csakúgy mint a B-vitaminok esetében, a K-vitamin is egy családot jelent. Számos egymástól teljesen eltérő molekulát, teljesen eltérő élettani hatással nevezünk szerencsétlenül K-vitaminnak.
Ez egy picit megzavarja az orvosi gyakorlatot, és talán a következő bekezdések segíthetnek ezt némileg kitisztázni.
Mikor érdemes nekiállni?
Talán jobb az a kérdés, hogy mikor nem érdemes fogyókúrázni. Sok sikertelen súlykontroll program oka a rossz időzítés. A szervezetünk nem minden évszakban hajlandó leadni a felesleget. A tél kimondottan rossz időszak a fogyókúrára. Hogyan lehet igazán sikeres a diétája?
Az első kampányok már januárban kezdődtek, pedig a hidegben a test nem adja le a zsírt. Az egyetlen jó kezdés a meleg időszak beköszönte – a tavasz. Ilyenkor a testünk tízszer könnyebben válik meg a súlyfeleslegtől, mint ősszel vagy télen. Most jött el az ideje, ha szeretnél fogyókúrázni.
Egy amerikai Alzheimer-kutatásban annyira sikerült visszafordítani a memóriaromlást, hogy hat résztvevő, aki a kísérlethez való csatlakozása idején nem, vagy csak nehezen tudta ellátni munkáját, mind vissza tudott térni az állásába, vagy javult a munkája. Mit tettek a memóriaromlás ellen?
Egy néhány éve megjelent kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyire gyakori a B-12 vitamin hiánya, mennyire alacsony az emberek b-12 vitamin szintje, és ez milyen tüneteket okozhat. Meglepő eredmények születtek.
Bámulatos dolgot alkotott a természet ezzel a vitaminnal. Már az is csoda, hogy pont egy kobalt atom köré épülő, rendkívül összetett molekula váljon nélkülözhetetlenné számos élettani funkció számára, de az elképesztő ereje is lenyűgöző. Mennyit szükséges fogyasztani belőle? Mik a b-12 vitamin első hiánytünetei?
A magas vérnyomás (140/90 feletti) a legkomolyabb rizikófaktora a a szív- és érrendszeri betegségeknek valamint a vese-betegségeknek.
Vannak, akiknek nem csupán egészségügyi rizikó, hanem a munkahely elvesztésével fenyegető probléma. Melyik vitamin segít csökkenteni?
Tudtad, hogy 227 évvel ezelőtt, augusztus 26-án a francia Nemzetgyűlés kiadta világtörténelmi jelentőségű nyilatkozatát az emberi és polgári jogokról?
Minden embernek joga van hozzá, és ezeket a jogokat már leírásuk pillanatában mindenkire érvényesnek tekintették és tekintik máig. De hogy jön ez az egészséghez?
Azaz elég az a néhány 100 mg napi C-vitamin bevitel? Vagy ennél azért sokkal többre van szükségünk?
C-vitamint szedni ma már alap. Megnyugtatjuk magunkat a reklámok alapján, hogy pár száz milligramm C-vitamin bekapkodásától elkerülnek minket a betegségek. Azonban tényleg elegendő az "ajánlott napi mennyiség" a betegségek elleni harchoz?
Szent-Györgyi Albert leghíresebb biokémikusunk a hagyomány szerint nem szerette a paprikát, a világhírnevet mégis neki köszönhette. Hogyan sikerült mégis a paprikából felfedeznie a szervezet számára alapvető vitamint?
Találtunk egy remek videót, ami bemutatja a valódi történetet és magát Szent-Györgyit is láthatjuk pár percig szerepelni. Igazi élmény hallgatni a szavait.
Mi is az a P-vitamin? Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni.
Talán azt hitték, hogy a c-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól.
A csont élő szövet. Alapvetően a kemény külső és a szivacsosan puha belső részéből áll. Olyannyira életben van, hogy az emberi csontváz hozzávetőlegesen 7 év alatt minden sejtjében kicserélődik. Létezik egy vitamin, melynek hiánya hosszútávon kalcium vesztéshez és a csontok minőségének romlásához vezet.
A csontban új sejtek és szövetek épülnek fel, a régiek pedig elbomlanak. Ezt a folyamatot két összetevő szabályozza: az oszteoblaszt sejtek, amik felépítik és az oszteoklasztok, vagy az orvosi köznyelvben csontfaló sejtekként ismert, az öreg csontok szöveteit leépíteni hivatott sejtek.
A d-vitamin optimális alatti szintje a vérben krónikus betegségek kialakulásához vezet, míg a vészes hiány, ami például a gyerekek felét érinti növekedési és hormonzavarokhoz vezet.
Gyakran felteszik a kérdést, hogy a d-vitamin pótlására az étrendkiegészítők vagy a szolárium és a napozás a jobb. A válasz indoklásához muszáj pár dolgot megérteni!
A tél utolsó hónapjára a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban, amely vitamin a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek. A „napfényvitamin” hiánya hozzájárul az influenza terjedéséhez, de még a téli depressziónkhoz is. A D-vitamin-hiány az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma ma Magyarországon, ezért orvosok indítanak kampányt a lakosság felvilágosításáért – írta közleményében a Magyar Prevenciós Orvos Társaság.
A dohányosok és a nem dohányzók különbözőek?
Ezek az oxidálószerek vagy kedvelt elnevezésük szerint a “szabad gyökök” károsítják a sejteket, és számos betegséget kiválthatnak, mint például a rák, egyes szív- és érrendszeri betegség, és a tüdőtágulás. Tény, hogy a dohányosok minden slukk egy cigarettából nagyjából 100 milliárd egészségkárosító molekulát juttatnak a testükbe.
Étrend a betegségek ellen
Napjaink táplálkozási és életmódbeli szokásai csupán az elmúlt tízezer évben terjedtek el. A paleolit táplálkozás alapelve, hogy vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozási szokásaitól, és rengeteg testmozgással járó életmódjától való eltávolodásunk okozza a modern civilizációs betegségek népességszintű elterjedését. Mik is ezek?
Hogyan kell helyesen almát enni?
Naponta egy alma...Ez egy olyan régi mondás, hogy bárki be tudná fejezni a mondatot. De miért ennyire univerzális gyógyszer az alma? Mivel most van az Egészség Világnapja, ezért arra gondoltunk, mindenkit buzdítani fogunk az almaevésre és megmutatjuk, hogyan kell "jól" almát enni.
Ha most csak annyit írnánk, hogy mindenki egyen naponta egy almát, mert az egészséges az igen unalmas lenne. Inkább megmutatjuk, hogy hogyan kell almát enni (mintha nem tudná mindenki) és miért.
Itt a tavasz, a jó idő, hamarosan jön a Húsvét. Egy gyermeknek erről a nyuszi, az ajándékok és a csokoládé jut elsőnek eszébe. Másodiknak pedig, hogy nem kell iskolába menni, ugyanis jön a tavaszi szünet, és egész nap ülhet egy képernyő előtt, ahol internetezik vagy tévézik. Mi a baj ezzel?
Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a szervezet optimális d-vitamin szintjének fenntartása javíthatja valaki immunitását és megakadályozhatja különböző betegségek kialakulását. Mennyi D-vitamin segít a menstruációs fájdalmak kezelésében?