Szuperételek amik fokozzák az általános egészséged!

A kiegyensúlyozott étrend a megfelelő táplálkozás kulcsa. Ha rendszeresen fogyasztasz különböző egészséges ételeket, akkor elkerülheted azoknak a tápanyagoknak a hiányát, amik nélkül a szervezeted hajlamosabb lesz a fertőzésekre és betegségekre. A megfelelő táplálkozás elősegíti a várható élettartam növelését és megakadályozza a degeneratív állapotok kialakulását. A szuperételek segíthetnek abban, hogy fokozzuk az általános egészségünket és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Íme 13 tápláló szuperétel, ami segíthet!

Avokádó

Az avokádó méltán kapott helyet a szuperételek között, hiszen kiváló Omega-3 forrás lehet számunkra. Az omega-3 zsírsavak köztudottan támogatják a szív egészségét. Napi egy avokádó enyhíti a gyulladást az erekben, így hozzájárul a vér megfelelő áramlásához. Ezenkívül javíthatja az agy működését és véd a kognitív hanyatlástól is.

Bab

A növényi alapú élelmiszerek, kiváló fehérjeforrások lehetnek. Ilyen szuperételek például a babok is. Alapvető makróelemként a fehérje nagyon fontos szerepet játszik az anyagcserében, a szövetek helyreállításában és az izmok fejlődésében egyaránt. A bab segíti a “rossz” koleszterin eltávolítását a testből. Ez a koleszterin fajta hosszú távon szívrohamot okozhat a szervezetben, ezért fontos, hogy odafigyeljünk rá.

Bogyós gyümölcsök

A következő kategória a szuperételek sorában a bogyós gyümölcsök. A bogyósok rendkívül gazdag antioxidáns forrást jelentenek. Ennek köszönhetően erős gyulladásgátló és antibakteriális hatást fejtenek ki a szabadgyökök és a fertőzések által okozott sejtkárosodások ellen. A bogyókban található antioxidánsok javítják az agy egészségét és megakadályozzák a demencia kialakulását.

Brokkoli

A brokkoliban nagy mennyiségű szulforafán található meg. Ez egy kénben gazdag vegyület, ami rákellenes hatással rendelkezik. Erős antioxidánsként a szulforafán megelőzheti az olyan neurológiai rendellenességeket is, mint például az autizmus és az Alzheimer-kór.

Étcsokoládé

Nem minden csokoládé rossz. Valójában az étcsokoládé igen jótékony hatással lehet a szívre. Az étcsokoládéban található antioxidáns segíthet a vérnyomás szabályozásában és csökkentheti a rossz koleszterin szintjét. Emellett segít abban, hogy az elménk az öregkorra is éles maradhasson.

Tojás

A tojás a kiváló minőségű protein egyik legegészségesebb forrása, így méltán kerülhetett be a szuperételek közé. Az anyagcserében betöltött szerepe mellett a fehérje támogatja a kognitív funkciókat és az agy fejlődését is.

Halak

A lazac, a hering és a szardínia mindegyike nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek gyulladásgátló hatással vannak a krónikus hátfájásokra és a merev izületekre. Ezekben a halakban általában magas a D-vitamin szint is, ami javíthatja a kalcium felszívódását a szervezetünkben.

Magok és diófélék

A szuperételek között megtalálhatunk több diófélét és magot is, hiszen ezek kiváló fehérjeforrások lehetnek. A fehérje mellett többségükben magas a “jó” koleszterin, vagyis a HDL szintje. Emellett magas koncentrációban tartalmaznak E-vitamint is, ami segít megakadályozni a különböző bőrbetegségeket és az idő előtti öregedést.

Narancs

A narancs a C-vitamin egyik legnépszerűbb forrása. Emellett a kiváló immunerősítő mikro-tápanyag mellett a narancs tele van egyéb vitaminokkal is. Tartalmaz például folátot és tiamint, amik csökkenthetik a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Qunioa

A quinoa magas rosttartalmának köszönhetően kapott helyett a szuperételek között. Emiatt ugyanis a quinoa elősegíti az emésztést és szabályozza a bélmozgást. A megfelelő rostbevitel a belek optimális egészségének a kulcsa. Ezen túlmenően a rost gátolja a felesleges glükóz és a rossz koleszterin felszívódását a bélben. Ezzel pedig hozzájárul az anyagcsere-rendellenességek, például a 2-es típusú diabétesz és a zsíros májbetegség kockázatának csökkentéséhez.

Spenót és kelkáposzta

A leveles zöldségek, mint például a spenót és a kelkáposzta tápanyagokban, antioxidánsban és aktív növényi vegyületekben gazdagok. Ennek köszönhetően javíthatják a test létfontosságú funkcióit, mint például az immunitást, a vérkeringést és a légzést. Rendszeres fogyasztásuk jelentősen csökkentheti a krónikus betegségek és a rák kialakulásának kockázatát.

Édesburgonya

Az édesburgonya a magas rosttartalmának köszönthetően került be a szuperételek közé. Az édesburgonya a rostok mellett tartalmaz A-vitamint is, ami elősegíti a megfelelő látás fenntartását.

Zöld tea

Ha fogyni szeretnél, fogyassz zöld teát minden nap. A zöld teában található antioxidáns (EGCG) fokozhatja az anyagcserét, ezáltal arra ösztönözve a tested, hogy több kalóriát égessen el a szokásosnál.

Paradicsom

A likopin legfőbb forrása a paradicsom. A likopin egy karotinoid fajta, ami egy erős antioxidáns. A likopin csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. Emellett elősegíti a bőr egészségének megtartását és megakadályozza az ultraibolya sugarak (UV) által okozott sejtkárosodást.

A szuperételek hihetetlenül egészséges, alapvető tápanyagok forrásai, amik elősegítik a test különböző funkcióit. Ráadásul a szuperételek sokféle betegség gyógyítására is alkalmasak lehetnek az anyagcsere-rendellenességektől kezdve egészen a gyulladásos és autóimmun betegségekig.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .