Hogyan védekezzünk a hőség ellen?

Véget ért a rossz idő miatti panaszkodás és elkezdődött a “szenvedek a kánikulától” időszaka.  De nézzük, mit okoz magának az, aki követi a köztévé jó tanácsát a hőség ellen? (forrás: youtube.com) Pár napja tele az internet a közmédia hétfő esti időjárás jelentésében elhangzott javaslatával, miszerint kánikula ellen, “fogyasszanak elegendő alkoholt és védekezzenek a Naptól”.  🙂 Nyilván nyelvbotlás volt, és azzal mindenki tisztában van, hogy a hőség elviselése és az alkoholfogyasztás külön külön is megterheli a szervezetet, hát még együttesen!  A konzervatívabb médiák ilyenkor azt javasolják, igyunk sok folyadékot és vonuljunk árnyékba.  Ám aki nem tudja mi történik ilyenkor a szervezetében, ezzel is bajba keverheti magát.

A legjobb esetben délután négyre megjelenik nála az ismerős tompa, a tarkó aljától induló fejfájás, bágyadtság és fáradtság, ami csak másnapra múlik el, jellemzően mindenféle kezelés nélkül.

Az emberek jelentős része szenvedett az elmúlt napokban (és a következőkben is fog) mivel a szenvedésük oka nem a meleg, hanem a képtelenségük a melegben élésre. A leggyakoribb hibák, amik a problémáikat okozzák:

Folyadék vagy víz?

Nem minden folyékony dolog alkalmas a szomjoltásra. Sem a kávé, sem a cukros italok, sem az alkohol nem segítenek a kánikulában. Ráadásul a koffein és az alkohol vízhajtó hatásúak, növelik a veséken keresztüláramló vér mennyiségét , és lassítják az ásványi sók felszívódását.

A szervezet fokozott verejtékezéssel védekezik a hő ellen, és ha nem pótoljuk a folyadékot, akkor a vér besűrűsödik, ami vérrögök képződéséhez vezet, ezért a szív és érrendszeri problémákkal küzdőknek fokozottan kell figyelni erre. Egy pohár víz vagy natúr tea (amiben nincs cukor) a legjobb, mert úgy hidratál, hogy közben nem okoz fejtörést a szervezetünknek, mint a cukor, az alkohol és a koffein. Érdemes kipróbálni a mentateát. Kellemesen hűsít.

A sok folyadék önmagában nem elég hőség ellen?

Nem. Ugyanis a verejtékezéssel nem csak folyadékvesztés történik, hanem a létfontosságú ásványi sók (elektrolitok) is távoznak a szervezetünkből. Például a kálium, a nátrium és a magnézium. Amennyiben a só és a víz egyensúlya felbomlik a szervezetben, a verejtékezés megáll. Ha víz, vagy ha só hiányzik egyaránt (a sók közül is legtöbbször a kálium). A bőr nyirkos, néha hideg, néha forró lesz. Könnyen belátható, hogy a vízen kívül valahogy pótolni kell az elveszett ásványi anyagokat, és a káliumot is. Akik szív és érrendszeri betegségben szenvednek azoknál a fenti ásványi anyagok hiánya akár szívritmuzavarhoz is vezethet.

Kezeletlenül hagyott káliumhiány

A káliumhiányos emberek gyakran szenvednek vízvisszatartástól, ami ödémát okozhat, vagyis egy kellemetlen állapotot, ami duzzadáshoz és a vízhez köthető hízáshoz vezet. A kálium egy létfontosságú ásványi anyag, ami elengedhetetlen az összes élő sejtünk működéséhez. Fontos szerepet játszik az anyagcserében és a biokémiai folyamatokban. Közvetlenül befolyásolja a testben lévő más, olyan elektrolitok tevékenységét, mint a kalcium vagy a nátrium.

A kálium erősíti az idegrendszer működését. A testünk kálium ionokat használ, hogy vezesse az elektromos impulzusokat az izmok és az idegsejtek mentén. Ezek az impulzusok tartják fent a szívverést és az izmok összehúzódását. Kálium (és más, olyan ásványi anyagok, mint a kalcium és a nátrium) hiányában nem tudnánk jelzéseket közvetíteni az idegrendszertől a test más részeihez, mely szívritmuszavart és szív aritmiát okoz. Emiatt szükséges a kálium az egészséges szív- és érrendszerhez is. A nyári nagy melegben fokozottan kell figyelni a kálium pótlásra.

Kánikula és magnéziumhiány

A magnézium szintén egy létfontosságú ásványi anyag. Szükséges a normál vérkeringéshez, a normál vérnyomáshoz, az idegrendszer, a csontok, és az izmok megfelelő működéséhez. Ráadásul más ásványi anyagokkal és vitaminokkal is kölcsönhatásban van, ezért hiánya az egész szervezet működését befolyásolja.  A minimális javasolt bevitel a nőknek magnéziumból 320 mg/nap, a férfiaknak több mint 400 mg/nap, míg a napi optimális bevitel valahol 500-700 mg/nap körül van. Nagyjából 10 emberből 8 az ajánlott napi minimum magnézium bevitelt sem juttatja be a szervezetébe. Adjuk hozzá még a nyári kánikula miatt megnövekedett magnézium veszteséget, és látható, hogy az emberek miért bágyadtabbak, fáradtabbak, ingerlékenyebbek, vagy miért görcsölnek be gyakrabban az izmok a nyári nagy melegben.

Evés ivás…

Ha tenni akarunk valamit a hideg elviselésére, érdemes az eszkimókat kérdezni, ám ha a hőség ellen, akkor érdemes azoktól tanulni, akik életük jelentős részét 30 fok feletti hőmérsékletben élik le.  A trópusi országokban régóta a meleg italok (pl. tea) fogyasztását alkalmazzák a hőség enyhítésére, és működik.  Mit együnk? A kalóriadús ételek a hideg hónapokra valók. Mostanában a gyümölcsök és a zöldségek szezonja van, most olcsóbbak is mint télen. A megtakarított pénzen pedig vehetünk egy-két  jó multivitamint is.

Nyáron is csúcsformában! Akciós nyári vitaminok!

 

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .