Hívjon minket ingyen! +36 (80) 880 800

Blog

Allergia
Ásványi anyagok
Cukorbetegség
Diéta, fogyókúra
Egészség tippek, ötletek
Egészséges haj és bőr
Egyéb egészségtippek
Étrend-kiegészítők
Gyógynövények
Ízület, izom
Kimerültség
Magas koleszterin
Magas vérnyomás
Megfázás, influenza
Stressz
Vashiány
Vitaminok
Szűrés törlése

Mit kell tenned azért, hogy a szív – ami a test legfontosabb funkcióját látja el – sokáig egészséges maradjon?

Most megmutatjuk, hogy – a rendszeres testmozgás mellett – milyen ételeket érdemes fogyasztanod ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasodban.

A krónikus gyulladásos állapotok számos komoly betegség kialakulásában játszanak szerepet, beleértve a demenciát, a cukorbetegséget és a szívbetegségeket is. Az utóbbi évek kutatásai azonban arra mutatnak rá, hogy a gyulladáscsökkentő étrend jelentősen csökkentheti ezen betegségek kockázatát, és hozzájárulhat az egészséges öregedéshez.

Mi az a gyulladás és miért fontos?

A gyulladás a szervezet természetes válaszreakciója sérülésre vagy fertőzésre. Rövid távon védelmi mechanizmus, amely elősegíti a gyógyulást. Azonban a krónikus gyulladás, amely hosszabb ideig fennáll, káros hatású lehet, és számos betegség előidézője lehet. Ilyen betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és a neurodegeneratív betegségek, mint a demencia.

A króm nem a legismertebb ásványi-anyag, kivéve a cukorbetegséggel és a fogyással kapcsolatos területeken. Persze a legfontosabb szerepe a vércukorszint szabályozásában van, hiszen pozitívan befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét is, de van még néhány kevésbé ismert jó hatása. Miért olyan fontos a szervezetnek, illetve milyen súlyos tüneteket okoz a krómhiány?

Igaz, hogy a szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége a krómból, a krómhiány jelentős problémákat okozhat a szervezetben. A jelenlegi tápanyagszegény étrendek, félkész, gyors ételek sajnos nem tartalmaznak elegendő krómot. Lássuk, hogy miért olyan nélkülözhetetlen!

A dióban gazdag étrend segíthet csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy más néven a „rossz” koleszterinszintjét, és javíthatja a szív általános egészségi állapotát, de a dió fogyasztása számos más egészségügyi előnnyel is járhat.

A dió jelentős mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA) is, amely az omega-3 zsírsav növényi alapú forrása.

Egyéb tápanyagokban is gazdag, például folátban és E-vitaminban. A folát segít csökkenteni a születendő csecsemők központi idegrendszeri hibáinak kockázatát. Az E-vitamin segít a hemoglobin kialakulásában, amely fehérje oxigént szállít a vérben.

A dió azonban magas kalória tartalmú étel is, ezért érdemes odafigyelnünk a mennyiségekre, hiszen a túl sok dió súlygyarapodáshoz vezethet.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány kutatást, amely támogatja a dió étrendbe való felvételét, különösen azok számára, akik szabályozni kívánják koleszterinszintjüket.

Az év végi hajtás, a bevásárlási roham és a megszokottól eltérő étkezés rányomhatja a bélyegét az ünnepekre is. Ilyenkor igazi kihívás megtartani jó közérzetünket és egészségünket. Ezek a karácsonyi egészségtippek segíthetnek, hogy Szentestére ne csak a lakás ragyogjon, hanem testünk lelkünk is, vagy legalábbis kellemes közérzettel teljenek az ünnepek.

A máj az egyik legnagyobb szervünk, tömege eléri az 1,5 kg-ot is. Megfelelő működése szükséges a jó egészséghez és az erős immunrendszerhez. A szervezet a bőrből, emésztőcsatornából és tüdőből bekerülő méreganyagoktól a máj segítségével szabadul meg. Melyik gyógynövény a máj védelmezője?

Kémiai anyagokkal telített világunkban egyre nagyobb terhet ró szervezetünkre a méregtelenítés.

Ennek a folyamatnak a központja a máj. Minden étel, ital, szájon át bevett gyógyszer a májon keresztül jut el a véráramba, minden egyes májsejt mérgező molekulák millióit közömbösíti nap mint nap, s ez nem kis próbatételt jelent számukra. Ilyenkor jól jön egy igazi májvédő gyógynövény.

Már az ókori rómaiak és görögök is felismerték a cékla jótékony hatásait, ezért előszeretettel fogyasztották. A mai tanulmányok bebizonyították, hogy sokat segíthet az emberek egészségének megőrzésében, hiszen sok hasznos tápanyagot tartalmaz.

A cékla a trópusi és a mérsékelt éghajlatú területeken is egyaránt megterem. Noha a céklát már évezredek óta termesztik és fogyasztják finom íze miatt, csak a közelmúltban fedezték fel hogy milyen egészségügyi hatásokkal is rendelkezik pontosan.

A világban található rengeteg zöldség és gyümölcs közül a cékla leve kétségtelenül az egyik legegészségesebb. Ez a sötétlila színű lé az erős antioxidánsok és növényi tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, amik számos egészségügyi előnyt jelentenek. Levének fogyasztása kiváló módja annak, hogy kedvezői hatásai érvényesüljenek. Ha főzéssel vagy sütéssel feldolgozzuk, a hő hatására elveszti előnyei jó részét. Íme néhány ok, amiért érdemes még ma elkezdened a céklalé fogyasztását.

A papayát mennyei íze miatt az angyalok gyümölcseként is emlegetik. A papaya egy igen lédús, gyönyörű, narancssárga gyümölcs, ami amellett, hogy nagyon illatos és zamatos, elképesztően egészséges is.

A papaya a trópusokon őshonos, és különlegessége, hogy a papayafák egész évben ontják a gyümölcsöket. Az érett papaya akár húsz hüvelyk is lehet, de a kereskedelemben megtalálható legtöbb gyümölcs körte alakú és körülbelül hét hüvelyk hosszú. A magja kicsi, kerek és fekete színű. Annak ellenére, hogy ezek is ehetők, keserű, borsra hasonlító ízük miatt sokan nem szeretik.

A dél-koreai Chonbuk Nemzeti Orvostudományi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az eperfa levél, vagyis a mulberry kivonatok szedése segítheti a vércukorszint és az inzulin szintjének csökkentését. Emellett csökkentheti a triglicerid- és az összes koleszterin szintjét is.

A korábbi vizsgálatok összefüggést találtak az eperfa levél kiegészítés és a vércukorszint között. Az egyik tanulmány pozitív eredményeket mutatott az eperfa levél kivonat és a vércukorszint csökkenése között. Míg egy másik tanulmány azt találta, hogy a mulberry, a fehér bab és a zöld kávé kombinációja segítheti a magas szénhidráttartalmú ételek felszívódási idejének csökkentését.

Miért különleges tápanyag a spirulina?

Szinte minden betegem alap étrendjébe beleteszem a spirulinát napi 5-10 gramm mennyiségben. Néha többet. A spirulina alga primitív szerkezetének köszönhetően válik kitűnő táplálékká. Nem rendelkezik kemény sejtmembránnal, ellenben tele van fehérje építő riboszómával. A hiányzó kemény fal biztosítja a benne lévő fehérjék gyors és hatékony felszívódását.

A tojás rendszeresen a reggeli része volt századokon keresztül számos kultúrában. Az emberek úgy tartották, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor hasonlóképpen tudja táplálni őket is. Milyen betegségek megelőzésében segít? Miért együnk tojást?

Ha a kellemeset szeretnéd összekötni a hasznossal és az aktív kikapcsolódás híve vagy, pattanj nyeregbe és válaszd a bringázást. Egyszerre fedezheted fel a szebbnél szebb természeti helyeket, látványosságokat és gondoskodhatsz a jó kondíciódról. Az össznépi kerékpározás, a barátok társasága pedig még vidámabbá teheti a tekerést!

"Nincs jobb mint egy igaz barát, kivéve egy igaz barát csokival (Linda Grayson)." A csokoládé tele van olyan tápanyagokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják egészséget.  Nem, nem a magas cukor és alacsony kakaótartalmú, olcsó, csokinak látszó tárgyak. A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásának léteznek egészségügyi előnyei.

Tehát, ha csokoládét vásárolsz, mindig válaszd a magas kakaótartalmú sötét csokoládét!

A Ganoderma gomba a kínai és japán orvoslásban már régóta nagy becsben tartott gyógynövény, a keleti uralkodók köreiben a halhatatlanság szereként számon tartott orvosság. Míg a nyugati orvostudomány csak a felszínt kapargatja a hatásait illetően, az eddigi kutatások mégis bizonyították a gomba lehetséges gyógyító és élethosszabbító tulajdonságait.

Például egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a ganoderma gomba egyedenként 9-20%-kal hosszabbította meg az élettartamukat, ami egy embernél nagyjából 7-16 évnek felel meg.

A koezim Q10-et napjainkban főleg a szívbetegségek kezelésére, teljesítmény fokozásra használják. Ám kiderült, hogy ezen kívül vannak még jelentős terápiás előnyei, különösen a rákos betegek számára.

Egy ígéretes tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy a Q10 a rákos sejteket önmegsemmisítésre készteti, ami nagyon jó hír azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

Mire jók az algák?

Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algák a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként számon tartott élőlényei. Nem véletlen...

Egy japán évente átlagosan 10 kg algát fogyaszt. Valószínűleg ennek is nagyban köszönhető, hogy Japánban magas az átlag életkor.

Nap, mint nap találkozunk mindenféle színű zöldséggel és gyümölccsel az áruházak polcain vagy a piacon, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mekkora jelentőséggel bírnak ezek a színek táplálkozásunkban. Te színesen táplálkozol?  A legjobb, ha mindenből eszünk egy keveset, de nézzük meg kicsit részletesebben miért is fontos ez nekünk.

Van egy elképzelés, azzal kapcsolatban, hogy nyáron nem szükséges vitamint enni. Ez a gondolat igen mélyen ül az emberek tudatában. Hogy hogyan terjedt el?

Már senki nem emlékszik rá.

Nem csak a hétköznapi emberek, de néhány esetben a magukat szakembernek tartók is meggyőződéssel skandálják,hogy a tél elmúltával nem szükséges vitaminokat, ásványi-anyagokat vagy egyéb étrend-kiegészítőket fogyasztani, mert az étrend nyáron mindent tartalmaz, amit télen nem.

Pár dolgot összeszedtem ezzel kapcsolatban, amit célszerű megfontolni:

Milyen gyógyhatásai vannak a kurkumának?

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó növény Indonéziában, Kínában valamint Indiában termesztik és joggal jelenthetjük ki, hogy minden fűszeres polcon ott a helye, mivel azon felül, hogy remek fűszernövény, gyógynövényként is elég sokoldalúan alkalmazható.

Mi is az a P-vitamin? Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni.

Talán azt hitték, hogy a c-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk a zöld teát? A tea nevű ital a Camellia sinensis cserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, szárított gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is. Most a zöld teáról lesz szó, és arról, hogy rendszeres fogyasztása milyen krónikus betegségek kialakulását előzheti meg.

A keletiek csodaitala rák és szívbetegségek elleni vegyületeket, vitaminokat, ásványi sókat, fluoridot tartalmaz.

Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a rák bizonyos fajtáinak és az érrendszert érintő megbetegedések esélyét.

Hatóanyagai: polifenolok, vitaminok és ásványi sók, fluorid

 

Mit hívhatunk változatos étrendnek?

Vajon egy átlagos magyar étrend hány különböző ételből áll? Hányféle gyümölcsöt és zöldséget tesz egy átlagos vásároló a kosarába például a hétvégi bevásárlás során? Pedig az egészség nagyban az ételek változatosságán alapul. A hangsúly a változatos szón van...

Sajnos senki nem definiálta pontosan, mit jelent a változatos szó. A legtöbb ember azt állítja, hogy ő változatosan étkezik. Az, hogy minden nap másik felvágottat teszünk a szendvicsünkbe, nem jelent a változatosságot. De eszik-e valaki naponta vagy hetente 5-6 féle zöldségénél többet? Vagy 3-4 féle gyümölcsnél több félét? Esetleg  20-30 különböző növényt egy héten belül?

Sajnos az a tapasztalat, hogy kevés olyan ember van aki ennyire tudatosan szerzi be a napi táplálékát.

 

Mégis egészséges a tojás!

A közelmúltban egy nem meglepő hír jelent meg egy szakfolyóiratban a tojásról. Tudósok kimutatták, hogy a tojás egy bizonyos mennyiség felett segít a vércukor normalizálásában. Egyébként egyéb előnyei is vannak. Mennyi az optimális tojásfogyasztás?

Heti négy tojás elfogyasztása jelentősen csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy nemrég végzett vizsgálatban, melyet középkorú és idősebb férfiakkal végeztek.

 

A média évekig tele volt azokkal a hírekkel,  hogy a tojás egészségtelen. Szerencsére egyre több olyan vizsgálat születik, ami éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Az egyik szerint jelentősen segít egy bizonyos betegség esetén...

Egy nőnek a mindennapi életben sok helyen kell megfelelnie. A munkahely, a gyereknevelés, az otthon rendben tartása. Ezért nagyon fontos, hogy a nők hozzájussanak a megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz. Vannak olyan tápanyagok nőknek, illetve táplálék kiegészítők, amelyek kiemelten fontosak.