Blog
Egy új, átfogó kutatás szerint a D-vitamin kiegészítők szedése jótékony hatással lehet a szív- és anyagcsere-egészségre. Korábban számos kutatás ellentmondásos eredményeket hozott, de ez a tanulmány tisztább képet ad. A kutatók megállapították, hogy a napi 3320 nemzetközi egység (NE) D-vitamin szedése segíthet a vérnyomás, a koleszterinszint és a cukorbetegség egyik fontos jelzőjének, a hemoglobin A1C-nek a csökkentésében.
Kik vettek részt a kutatásban?
A vizsgálatot kínai és amerikai kutatók végezték, és 99 különböző tanulmány adatait elemezték. Összesen 17 656 ember vett részt ezekben a vizsgálatokban, és különböző földrajzi helyekről és háttérrel érkeztek. A kutatók olyan különbségeket találtak az egyes tanulmányok között, amelyek megmagyarázhatják a korábbi ellentmondásokat. Ezeket figyelembe véve újra elemezték az adatokat, és világosabb eredményekhez jutottak.
A fokhagyma évezredek óta ismert gyógyhatásairól és különleges ízéről. Az utóbbi évek kutatásai azonban még inkább ráirányították a figyelmet e sokoldalú növény jótékony hatásaira.
A legújabb tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a fokhagyma nemcsak az immunrendszert erősítheti, hanem hatékonyan segíthet a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásában is.
Cikkünkben bemutatjuk, hogyan és miért érdemes rendszeresen fogyasztani a fokhagymát a jobb egészség érdekében.
Milyen előnyei vannak a zöld teának?
A zöld tea, amelyet a Camellia sinensis növény leveleiből készítenek, az egyik legnépszerűbb ital világszerte. Az elmúlt több mint 30 évben a tudósok intenzíven kutatták a potenciális egészségügyi előnyeit. Legjelentősebb egészségügyi előnyeiért felelős összetevők a katechinek, különösen az epigallokatechin-3-gallát (EGCG).
Egyeseknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő krónikus mentális egészségügyi állapotok, például szorongás és depresszió, mint másoknál. Ha az orvosok azonosítják, hogy ki van nagyobb kockázatnak kitéve, és megtalálják a hozzájáruló tényezőket, az segíthet a korai kezelésben és a pozitív egészségügyi eredmények elérésében. A JAMA Network Openben nemrégiben közzétett tanulmány számos biomarkert vizsgált, köztük a magas vércukorszint és koleszterinszint hatását. Valamint azt is, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a résztvevők depresszióhoz, szorongáshoz és stresszhez kapcsolódó rendellenességeihez.
A kutatók több mint 211.000 résztvevő adatait vizsgálták. Azt találták, hogy a vércukorszint és a trigliceridek - a vérzsírok egy típusa - magasabb szintje összefüggésbe hozható az említett mentális betegségek fokozott kockázatával.
Ezzel szemben a kutatók megállapították, hogy a magasabb „jó” koleszterinszint védelmet nyújt ezekkel a mentális betegségekkel szemben.
Az eredmények rámutatnak ezen metabolikus biomarkerek monitorozásának és rendszeres nyomon követésének fontosságára, hogy az emberek azonnali mentális betegség diagnózist kaphassanak.
Valóban nem jutunk elég vitaminhoz?
Azt tudjuk, hogy az ételeinkből már nem, vagy csak részben tudjuk pótolni a vitamin és ásványi anyag igényünket. Ennek számos oka van. Ezek közül az egyik, hogy a legtöbb ember nem válogatja ki magának a tápanyagokban gazdag ételeket. Rohanó világban élünk, és az emberek nagy részének nincs ideje gondosan megtervezni, összeválogatni a napi ételeit, így sajnos a legtöbben nem jutunk elég vitaminhoz.
A máriatövis hatásai– túl az alkoholizmuson
A népnyelvben a "rosszmájú" kifejezéssel illetik azt az embert, aki mogorva viselkedésével vagy bántó megjegyzéseivel "mérgezi" a környezetében élők lelkét. Szerintem nem véletlen, hogy a tradicionális kínai orvoslás szerint is a máj szorosan kötődik az érzelmi jóléthez. Egy frusztrált, mindig dühös vagy stresszes embernek gyakran a máj és az epe tisztítását tanácsolják a népi gyógyászatban. Nem véletlen, de a máriatövis hatásai szerteágazóbbak.
Mint számos népi megfigyelésnek persze ennek is van tudományos magyarázata. A máj több ismert hormon és neurotranszmitter (ingerület-átvivő anyag) előállításáért vagy használatáért felelős. Jó működése az egész testre kihat és persze gyengesége is, csak éppen ellenkező módon.
Miért együnk minden nap gyömbért?
A gyömbér - ginger - egy virágos növény, melynek a györkértörzsét (rizómáját) szélesebb körben használják fűszerként vagy gyógynövényként. Ázsiában évezredek óta használják gyógyászati célokra. Mivel a föld alatt nő, ezért sok helyen nevezik gyömbér gyökérnek.
Mára a tudomány is felzárkózott és a kutatók szerte a világban megállapították, hogy ez a gyógynövény migréntől a rák kezeléséig csodákra képes.
Nézd meg a 11 okot, amiért érdemes gyömbért fogyasztani minden nap.
Hogyan segíthet a szójabab?
Mivel az Egyesült Államokban a szívbetegség a vezető halálok, a kutatók olyan módszereket keresnek, amelyekkel csökkenthető ez a szám. A magas koleszterinszint a szívbetegség kockázati tényezője, ezért fontos megtalálni a módszereket a magas koleszterinszint csökkentésére. Lehetséges, hogy a szójabab megoldást jelenthet?
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szójabab fogyasztása akár 4%-kal is csökkentheti az LDL-koleszterin – más néven „rossz” koleszterin – szintjét.
Az Illinois Urbana-Champaign Egyetem kutatói a közelmúltban a szójabab különböző fajtáit vizsgálták, hogy kiderítsék, azok miért csökkenthetik az LDL-koleszterinszintet.
Sütőtök, nem csak sütve...
A sütőtököt nem csak zamatos íze miatt érdemes fogyasztani, ugyanis számos tápanyagban kifejezetten gazdag élelmiszerről beszélünk. A sütőtök a nevével ellentétben nem csak sütve fogyasztható, hanem süteménybe sütve, esetleg egy ízletes sütőtökkrém levesként is. És miért jó ez nekünk egészségügyi szempontból?
Aki ismeri a gyógynövény készítményeket, annak biztosan feltűnt, hogy látszólag konkurens termékek versenyeznek azok kegyéért, akiknek az orvos vagy a természetgyógyász máriatövist rendelt. Mivel többen kérdezték az egyiknek, illetve a másiknak az előnyét, arra gondoltunk, hogy röviden bemutatjuk, mikor melyik használata a célszerűbb. Máriatövis vagy Silymarin? Mikor melyiket használjuk?
A máriatövis az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövényünk. Évezredes alkalmazási tapasztalatok teljesen egybevágnak a modern gyógyászat által vizsgált kísérletek eredményével. A XIX. században már újra felfedezték és a XX. század harmincas éveitől kezdve kiterjesztették a kutatást a májregeneráló hatás mellett az antioxidáns, a rákellenes és a koleszterin-csökkentőként való alkalmazásokra is.
Mitől lehet egészségesebb szíved?
Mit kell tenned azért, hogy a szíved - ami a test legfontosabb funkcióját látja el - sokáig egészséges maradjon? Most megmutatjuk, hogy - a rendszeres testmozgás mellett - milyen ételeket érdemes fogyasztanod ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasodban. Legyen egészségesebb szíved!
Az Omega-3 fogyasztása rendkívül fontos!
Az omega-3 fontos része (nem csak) a paleolit étrendnek. Az omega-3 fogyasztása egészséges! Ezt tudtuk eddig is. Ám egy nemrégiben megjelent vizsgálat bebizonyította, hogy nem csupán a szív – érrendszeri megbetegedések vagy az idegrendszeri/mentális zavarok ellen véd. Hatása sokkal általánosabb ennél!
Kardiovaszkuláris (szív és érrendszer) betegek körében fordított összefüggést találtak az omega-3 zsírsav- szintje és a telomér rövidülési sebessége között.
A telomér hossza a biológiai életkor indikátora, az életkor növekedésével a telomér rövidül.
Szívinfarktus... 50% esély!
Egy ember esélye egy infarktusra 50% ma Magyarországon. Ez még kártyában sem jó esély. A szívinfarktus oka legfőképpen a koronaérben lerakódott rossz zsír, a plakk. Ez a spagetti vastagságú ér, ami a szívből a vért az izmokhoz vezeti, a lerakódás következtében elkezd elzáródni és egyszer csak szívrohamhoz vezet. Ez nem jó hír. Az pedig főleg nem, hogy minden 4 magyarból háromnak, és napról-napra egyre többnek, valamilyen mértékben már elkezdődött ez a lerakódás. Talán 75%-os eséllyel Nálad is.
A probléma komoly, de vannak páran, akiknek nem rakódik le. Az emberek egy csoportja nem kap infarktust, nem záródik el a koronaerük.
A D-vitamin hiánya olyan mértékben általános a gyermekek körében, hogy emiatt egy teljes generációra vetítve várhatóak súlyos egészségügyi problémák a jövőben. Miért ilyen alacsony a gyerekek D-vitamin szintje és ez milyen betegségekhez járul hozzá? Mitől betegek?
Egy tanulmány a Pediatrics című lapból azt állítja, hogy az 1-21 éves gyermekek körében a D-vitamin hiány az 50-60%-ot is meghaladja átlagosan.
Természetesen a cikk az orvosi szaknyelvben megszokott félreérthető módon fogalmaz. Elégtelen bevitelt emleget, ahelyett, hogy hiányt állapítanának meg. Mivel a hiányt pótolni kellene, mert ugye az mégsem járja, hogy gyermekeink véréből hiányozzon egy ilyen létfontosságú tápanyag.
A koleszterin a máj természetes mellékterméke és a jó egészség eleme. A normál koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek állapotának javításához és fejlesztéséhez. Nagyon fontos szerepet játszik a memória javításában és a tanulásban egyaránt. Mikor szükséges a koleszterinszint csökkentés?
A koleszterin a D-vitamin előanyaga, szintetizálja a nemi hormonokat és a természetes szteroidokat - amelyek fontos szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában, a folyadék-egyensúlyban és a vérnyomás szabályozásában. Segít a zsírt átalakítani a májban, és erős antioxidáns hatású anyag, tehát felveszi a harcot a káros szabad-gyökökkel a szervezetben, valamint csökkenti a metabolikus szindrómát.
Zsírral a szívinfarktus ellen?
Miközben nagyjából mindenki egyet ért abban, hogy a telített zsírokban gazdag étkezés érelzáródáshoz segíti az embert, számtalan esetben látjuk, hogy hihetetlenül magas zsírtartalmú étrenden élő egész népcsoportokban ismeretlen a szívinfarktus. Nem ellentmondásos ez egy kicsit?
Az eszkimók talán a legjobb példa, de említhetnénk a japánokat is. A szívinfarktus aránya sokkal kisebb, mint ahogy az elvárható lenne a zsírfogyasztásuk arányában.
Az omega-3 zsírsavakat különféle egészségügyi előnyeik miatt dicsérik...
... beleértve a gyulladás csökkentését, valamint a szív és az agy egészségének támogatását. Azonban számos ellentmondás van a hatékonyságukat és az emberi egészségre gyakorolt előnyeiket illetően. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mik azok az omega-3 zsírsavak, és feltárjuk a legújabb tudományos bizonyítékokat annak tisztázására, hogy mit tehetnek és mit nem tehetnek az egészségért.
Ezek a zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírok egy fajtája – „egészséges zsíroknak” is nevezik –, amiket például a szívbetegségben és a demenciában játszott potenciális védő szerepükért dicsérnek.
A Q-10 egy nem a fontosságának megfelelően kezelt étrendi kiegészítő.
Tekintve, hogy 20 éves kortól folyamatosan csökken a szervezetben a szintézise, fontosabb a folyamatos pótlásáról gondoskodni, mint hinnénk. Bizonyos kórképekben pedig egyenesen javulás várható tőle…
Egészségesebb lesz a szíved, ha kicsit odafigyelsz arra, miket fogyasztasz.
Mit kell tenni azért, hogy a szívünk - ami a test legfontosabb funkcióját látja el - sokáig egészséges maradjon? Most megmutatjuk, hogy - a rendszeres testmozgás mellett - milyen ételeket fogyassz ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasodban. Íme a 10 legjobb táplálék amitől egészségesebb lesz a szíved:
Hogyan tartható fenn az agy teljesítő képessége idősebb korban?
Az idősödéssel járó agyi tevékenységeknek csökkenése jól megfigyelhető, ám nem természetes állapot. Az egyes "primitíven" táplálkozó népeknél szó sincs a szellemi frissesség csökkenéséről, időskori elbutulásról, sőt mentesek a mai kor olyan "vívmányaitól" is, mint az Alzheimer-kór. Miközben az orvostudomány lelkesen kutatja a problémát, nem igazán találtak megoldást, pedig számos táplálék létezik, aminek folyamatos fogyasztása megakadályozza a probléma kialakulását.
Ez az egyszerű magyarázata annak, hogy miért nem jellemző ez a tünet azokra a népekre, akiknek a természetes étrendjük gazdag agyat tápláló ételekben. Lássuk egyenként, mik ezek az anyagok.
Mit kell tenned azért, hogy a szív – ami a test legfontosabb funkcióját látja el – sokáig egészséges maradjon?
Most megmutatjuk, hogy – a rendszeres testmozgás mellett – milyen ételeket érdemes fogyasztanod ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasodban.
Ősszel megkezdődik az almaszezon, amikor a fák roskadoznak a friss, ropogós gyümölcsöktől. Az alma nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem igazi tápanyagforrás is, amely számos egészségügyi előnnyel bír.
Ennek a gyümölcsnek az egyik legértékesebb összetevői a flavonoidok, amelyekről egyre többet hallhatunk. Most nézzük meg, milyen jótékony hatásai vannak az almának, és mik a flavonoidok előnyei!
Szent-Györgyi Albert élete és munkássága
Szent-Györgyi Albert a 20. század egyik legjelentősebb magyar tudósa, akit a C-vitamin felfedezése és az antioxidánsok szerepének kutatása tett világhírűvé. 1893-ban született Budapesten, és orvosi tanulmányait a budapesti orvosi egyetemen végezte. Pályafutása során számos neves egyetemen dolgozott, köztük Cambridge-ben és Szegeden, ahol elérte legnagyobb tudományos áttöréseit.
A C-vitamin felfedezése
Szent-Györgyi Albert tudományos karrierjének egyik legfontosabb mérföldköve a C-vitamin, azaz az aszkorbinsav felfedezése volt. 1930-ban, szegedi kutatása során, Szent-Györgyi izolálta először a C-vitamint paprikából, majd bebizonyította, hogy ez az anyag azonos a korábban hexuronsavként ismert vegyülettel.
A krónikus gyulladásos állapotok számos komoly betegség kialakulásában játszanak szerepet, beleértve a demenciát, a cukorbetegséget és a szívbetegségeket is. Az utóbbi évek kutatásai azonban arra mutatnak rá, hogy a gyulladáscsökkentő étrend jelentősen csökkentheti ezen betegségek kockázatát, és hozzájárulhat az egészséges öregedéshez.
Mi az a gyulladás és miért fontos?
A gyulladás a szervezet természetes válaszreakciója sérülésre vagy fertőzésre. Rövid távon védelmi mechanizmus, amely elősegíti a gyógyulást. Azonban a krónikus gyulladás, amely hosszabb ideig fennáll, káros hatású lehet, és számos betegség előidézője lehet. Ilyen betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és a neurodegeneratív betegségek, mint a demencia.
A króm nem a legismertebb ásványi-anyag, kivéve a cukorbetegséggel és a fogyással kapcsolatos területeken. Persze a legfontosabb szerepe a vércukorszint szabályozásában van, hiszen pozitívan befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét is, de van még néhány kevésbé ismert jó hatása. Miért olyan fontos a szervezetnek, illetve milyen súlyos tüneteket okoz a krómhiány?
Igaz, hogy a szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége a krómból, a krómhiány jelentős problémákat okozhat a szervezetben. A jelenlegi tápanyagszegény étrendek, félkész, gyors ételek sajnos nem tartalmaznak elegendő krómot. Lássuk, hogy miért olyan nélkülözhetetlen!
A dióban gazdag étrend segíthet csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy más néven a „rossz” koleszterinszintjét, és javíthatja a szív általános egészségi állapotát, de a dió fogyasztása számos más egészségügyi előnnyel is járhat.
A dió jelentős mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA) is, amely az omega-3 zsírsav növényi alapú forrása.
Egyéb tápanyagokban is gazdag, például folátban és E-vitaminban. A folát segít csökkenteni a születendő csecsemők központi idegrendszeri hibáinak kockázatát. Az E-vitamin segít a hemoglobin kialakulásában, amely fehérje oxigént szállít a vérben.
A dió azonban magas kalória tartalmú étel is, ezért érdemes odafigyelnünk a mennyiségekre, hiszen a túl sok dió súlygyarapodáshoz vezethet.
Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány kutatást, amely támogatja a dió étrendbe való felvételét, különösen azok számára, akik szabályozni kívánják koleszterinszintjüket.
Az év végi hajtás, a bevásárlási roham és a megszokottól eltérő étkezés rányomhatja a bélyegét az ünnepekre is. Ilyenkor igazi kihívás megtartani jó közérzetünket és egészségünket. Ezek a karácsonyi egészségtippek segíthetnek, hogy Szentestére ne csak a lakás ragyogjon, hanem testünk lelkünk is, vagy legalábbis kellemes közérzettel teljenek az ünnepek.
A máj az egyik legnagyobb szervünk, tömege eléri az 1,5 kg-ot is. Megfelelő működése szükséges a jó egészséghez és az erős immunrendszerhez. A szervezet a bőrből, emésztőcsatornából és tüdőből bekerülő méreganyagoktól a máj segítségével szabadul meg. Melyik gyógynövény a máj védelmezője?
Kémiai anyagokkal telített világunkban egyre nagyobb terhet ró szervezetünkre a méregtelenítés.
Ennek a folyamatnak a központja a máj. Minden étel, ital, szájon át bevett gyógyszer a májon keresztül jut el a véráramba, minden egyes májsejt mérgező molekulák millióit közömbösíti nap mint nap, s ez nem kis próbatételt jelent számukra. Ilyenkor jól jön egy igazi májvédő gyógynövény.
Már az ókori rómaiak és görögök is felismerték a cékla jótékony hatásait, ezért előszeretettel fogyasztották. A mai tanulmányok bebizonyították, hogy sokat segíthet az emberek egészségének megőrzésében, hiszen sok hasznos tápanyagot tartalmaz.
A cékla a trópusi és a mérsékelt éghajlatú területeken is egyaránt megterem. Noha a céklát már évezredek óta termesztik és fogyasztják finom íze miatt, csak a közelmúltban fedezték fel hogy milyen egészségügyi hatásokkal is rendelkezik pontosan.
A világban található rengeteg zöldség és gyümölcs közül a cékla leve kétségtelenül az egyik legegészségesebb. Ez a sötétlila színű lé az erős antioxidánsok és növényi tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, amik számos egészségügyi előnyt jelentenek. Levének fogyasztása kiváló módja annak, hogy kedvezői hatásai érvényesüljenek. Ha főzéssel vagy sütéssel feldolgozzuk, a hő hatására elveszti előnyei jó részét. Íme néhány ok, amiért érdemes még ma elkezdened a céklalé fogyasztását.
A papayát mennyei íze miatt az angyalok gyümölcseként is emlegetik. A papaya egy igen lédús, gyönyörű, narancssárga gyümölcs, ami amellett, hogy nagyon illatos és zamatos, elképesztően egészséges is.
A papaya a trópusokon őshonos, és különlegessége, hogy a papayafák egész évben ontják a gyümölcsöket. Az érett papaya akár húsz hüvelyk is lehet, de a kereskedelemben megtalálható legtöbb gyümölcs körte alakú és körülbelül hét hüvelyk hosszú. A magja kicsi, kerek és fekete színű. Annak ellenére, hogy ezek is ehetők, keserű, borsra hasonlító ízük miatt sokan nem szeretik.
A dél-koreai Chonbuk Nemzeti Orvostudományi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az eperfa levél, vagyis a mulberry kivonatok szedése segítheti a vércukorszint és az inzulin szintjének csökkentését. Emellett csökkentheti a triglicerid- és az összes koleszterin szintjét is.
A korábbi vizsgálatok összefüggést találtak az eperfa levél kiegészítés és a vércukorszint között. Az egyik tanulmány pozitív eredményeket mutatott az eperfa levél kivonat és a vércukorszint csökkenése között. Míg egy másik tanulmány azt találta, hogy a mulberry, a fehér bab és a zöld kávé kombinációja segítheti a magas szénhidráttartalmú ételek felszívódási idejének csökkentését.
Miért különleges tápanyag a spirulina?
Szinte minden betegem alap étrendjébe beleteszem a spirulinát napi 5-10 gramm mennyiségben. Néha többet. A spirulina alga primitív szerkezetének köszönhetően válik kitűnő táplálékká. Nem rendelkezik kemény sejtmembránnal, ellenben tele van fehérje építő riboszómával. A hiányzó kemény fal biztosítja a benne lévő fehérjék gyors és hatékony felszívódását.
A tojás rendszeresen a reggeli része volt századokon keresztül számos kultúrában. Az emberek úgy tartották, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor hasonlóképpen tudja táplálni őket is. Milyen betegségek megelőzésében segít? Miért együnk tojást?
Ha a kellemeset szeretnéd összekötni a hasznossal és az aktív kikapcsolódás híve vagy, pattanj nyeregbe és válaszd a bringázást. Egyszerre fedezheted fel a szebbnél szebb természeti helyeket, látványosságokat és gondoskodhatsz a jó kondíciódról. Az össznépi kerékpározás, a barátok társasága pedig még vidámabbá teheti a tekerést!
"Nincs jobb mint egy igaz barát, kivéve egy igaz barát csokival (Linda Grayson)." A csokoládé tele van olyan tápanyagokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják egészséget. Nem, nem a magas cukor és alacsony kakaótartalmú, olcsó, csokinak látszó tárgyak. A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásának léteznek egészségügyi előnyei.
Tehát, ha csokoládét vásárolsz, mindig válaszd a magas kakaótartalmú sötét csokoládét!
A Ganoderma gomba a kínai és japán orvoslásban már régóta nagy becsben tartott gyógynövény, a keleti uralkodók köreiben a halhatatlanság szereként számon tartott orvosság. Míg a nyugati orvostudomány csak a felszínt kapargatja a hatásait illetően, az eddigi kutatások mégis bizonyították a gomba lehetséges gyógyító és élethosszabbító tulajdonságait.
Például egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a ganoderma gomba egyedenként 9-20%-kal hosszabbította meg az élettartamukat, ami egy embernél nagyjából 7-16 évnek felel meg.
A koezim Q10-et napjainkban főleg a szívbetegségek kezelésére, teljesítmény fokozásra használják. Ám kiderült, hogy ezen kívül vannak még jelentős terápiás előnyei, különösen a rákos betegek számára.
Egy ígéretes tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy a Q10 a rákos sejteket önmegsemmisítésre készteti, ami nagyon jó hír azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.
Mire jók az algák?
Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algák a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként számon tartott élőlényei. Nem véletlen...
Egy japán évente átlagosan 10 kg algát fogyaszt. Valószínűleg ennek is nagyban köszönhető, hogy Japánban magas az átlag életkor.
Nap, mint nap találkozunk mindenféle színű zöldséggel és gyümölccsel az áruházak polcain vagy a piacon, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mekkora jelentőséggel bírnak ezek a színek táplálkozásunkban. Te színesen táplálkozol? A legjobb, ha mindenből eszünk egy keveset, de nézzük meg kicsit részletesebben miért is fontos ez nekünk.
Van egy elképzelés, azzal kapcsolatban, hogy nyáron nem szükséges vitamint enni. Ez a gondolat igen mélyen ül az emberek tudatában. Hogy hogyan terjedt el?
Már senki nem emlékszik rá.
Nem csak a hétköznapi emberek, de néhány esetben a magukat szakembernek tartók is meggyőződéssel skandálják,hogy a tél elmúltával nem szükséges vitaminokat, ásványi-anyagokat vagy egyéb étrend-kiegészítőket fogyasztani, mert az étrend nyáron mindent tartalmaz, amit télen nem.
Pár dolgot összeszedtem ezzel kapcsolatban, amit célszerű megfontolni:
Milyen gyógyhatásai vannak a kurkumának?
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó növény Indonéziában, Kínában valamint Indiában termesztik és joggal jelenthetjük ki, hogy minden fűszeres polcon ott a helye, mivel azon felül, hogy remek fűszernövény, gyógynövényként is elég sokoldalúan alkalmazható.
Mi is az a P-vitamin? Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni.
Talán azt hitték, hogy a c-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól.
Miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk a zöld teát? A tea nevű ital a Camellia sinensis cserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, szárított gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is. Most a zöld teáról lesz szó, és arról, hogy rendszeres fogyasztása milyen krónikus betegségek kialakulását előzheti meg.
A keletiek csodaitala rák és szívbetegségek elleni vegyületeket, vitaminokat, ásványi sókat, fluoridot tartalmaz.
Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a rák bizonyos fajtáinak és az érrendszert érintő megbetegedések esélyét.
Hatóanyagai: polifenolok, vitaminok és ásványi sók, fluorid
Mit hívhatunk változatos étrendnek?
Vajon egy átlagos magyar étrend hány különböző ételből áll? Hányféle gyümölcsöt és zöldséget tesz egy átlagos vásároló a kosarába például a hétvégi bevásárlás során? Pedig az egészség nagyban az ételek változatosságán alapul. A hangsúly a változatos szón van...
Sajnos senki nem definiálta pontosan, mit jelent a változatos szó. A legtöbb ember azt állítja, hogy ő változatosan étkezik. Az, hogy minden nap másik felvágottat teszünk a szendvicsünkbe, nem jelent a változatosságot. De eszik-e valaki naponta vagy hetente 5-6 féle zöldségénél többet? Vagy 3-4 féle gyümölcsnél több félét? Esetleg 20-30 különböző növényt egy héten belül?
Sajnos az a tapasztalat, hogy kevés olyan ember van aki ennyire tudatosan szerzi be a napi táplálékát.
Mégis egészséges a tojás!
A közelmúltban egy nem meglepő hír jelent meg egy szakfolyóiratban a tojásról. Tudósok kimutatták, hogy a tojás egy bizonyos mennyiség felett segít a vércukor normalizálásában. Egyébként egyéb előnyei is vannak. Mennyi az optimális tojásfogyasztás?
Heti négy tojás elfogyasztása jelentősen csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy nemrég végzett vizsgálatban, melyet középkorú és idősebb férfiakkal végeztek.
A média évekig tele volt azokkal a hírekkel, hogy a tojás egészségtelen. Szerencsére egyre több olyan vizsgálat születik, ami éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Az egyik szerint jelentősen segít egy bizonyos betegség esetén...
Egy nőnek a mindennapi életben sok helyen kell megfelelnie. A munkahely, a gyereknevelés, az otthon rendben tartása. Ezért nagyon fontos, hogy a nők hozzájussanak a megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz. Vannak olyan tápanyagok nőknek, illetve táplálék kiegészítők, amelyek kiemelten fontosak.