Aszkorbinsav por - 160 g
A C-vitamin (aszkorbinsav por) az egyik leggyakrabban használt vitaminforrás. A C-vitaminnak sokrétű szerepe van a szervezet működésében, függetlenül kortól, nemtől és évszaktól. Mivel vízoldékony vitamin, rendszeres bevitele nagyon fontos.
Az aszkorbinsav egy jól felszívódó por alapú C-vitamin forma, amely könnyen elkeverhető teában, vagy akár limonádé készítéséhez is használható.
Miért aszkorbinsav?
Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi Albert egy ismeretlen anyagot talált a mellékvesében, amelynek összetételét (C6H8O6) meghatározva először hexuronsavnak, majd aszkorbinsavnak nevezte el. Később Szegeden felfedezte, hogyan lehet ezt a szerves savat nagy mennyiségben előállítani.
Az aszkorbinsav elnevezése az "A-" fosztóképzőből és a "scorbuticus" (jelentése: skorbut) szóból származik. A C-vitamin, akár gyümölcsökből vonják ki, akár más alapanyagból állítják elő, mindig ugyanazt a vegyületet (C6H8O6) jelenti: L-aszkorbinsavat.
Ez a vegyület azonban igen érzékeny, például hő hatására gyorsan lebomlik. Így ha zöldségeket vagy gyümölcsöket főzünk vagy sütünk, gyakorlatilag elpusztítjuk a bennük található C-vitamint.
A C-vitamin hozzájárul:
- Az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően.
- A normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz.
- Az idegrendszer normál működéséhez.
- A normál pszichológiai funkció fenntartásához.
- Az immunrendszer normál működéséhez
- A sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
- A fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
- Az E-vitamin redukált formájának regenerálásához.
- Fokozza a vas felszívódását.
-
Valamint a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül:
- Az erek normál állapotának, működésének fenntartásához.
- A normál csontozat, a fogyíny és a fogak normál állapotának fenntartásához.
- A porcok normál állapotának, működésének fenntartásához.
- A bőr normál állapotának, működésének fenntartásához.
További C-vitaminokat itt találsz!