Méregtelenítés zöldségekkel? Ezek a legjobb választások!

A méregtelenítés egy természetes folyamat, ami a nap 24 órájában, a hét minden napján folyamatosan zajlik a szervezetünkben. A mai modern világ rengeteg méreganyagának és a stressznek kitett szervezetnek sajnos igen sok tennivalója van, ezért érdemes segítenünk neki.

A toxicitás (mérgezettség) problémája nagyon valós gond és nem szabad alábecsülnünk. A méreganyagok hosszú távú, lassú bejutása, a stressz és a rossz táplálkozási szokások mind káros hatással lehetnek a májra, az agyra, a tüdőre és a vesére egyaránt.

Egyes toxinok növelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is, ami a megnövekedett szabadgyök szintnek is köszönhető.

A hatékony méregtelenítés segíti a testet, hogy a tápanyagokat megfelelően tudja feldolgozni és felhasználni. Ez pedig megfelelő fiziológiai működést, valamint egészségesebb, hosszabb és boldogabb életet eredményez.

A méregtelenítés legfőbb szerve a máj

A máj a legfontosabb szerv, amely a méregtelenítő folyamatokat irányítja. A májon kívül a tüdő, a belek, a vese és a bőr is nagy szerepet játszik a méreganyagok eltávolításában.

Az antioxidáns tulajdonságokat biztosító növények és tápanyagaik nélkülözhetetlenek a májban, hiszen ezek segítenek a képződő szabadgyökök semlegesítésében.

A következő zöldségek vannak jótékony hatással a méregtelenítő folyamatokra:

Articsóka

Az articsókában található bioflavonoid antioxidánsként hat és megvédi a májat a szabagyökök támadásaitól. Ezen kívül tartalmaz ciarint is, ami elősegíti az epetermelést.

Spárga

A spárga kiváló méregtelenítő zöldség, mivel a benne található króm segíti a vércukorszint kiegyensúlyozását, miközben méregtelenítő hatással is bír.

Cékla

A cékla bioflavonoidokban gazdag, ami erős antioxidáns hatással ruházza fel a zöldséget. A cékla segít a májnak, hogy könnyedén eltávolíthassa a vérből a szennyeződésekeket.

Brokkoli

A brokkoli az egyik legjobb keresztesvirágú zöldség, ami segíthet a testnek megszabadulni a méreganyagoktól. A brokkoliban található rostok, karotinoidok, bioflavonoidok, vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék kombinációja számos olyan testi funkciót segít elő, mint például a méregtelenítés. A brokkolihoz hasonlóan a legtöbb keresztesvirágú zöldség alkalmas a méregtelenítő folyamatok támogatására. Ilyen zöldség például a kelbimbó, a kelkáposzta, a karfiol és a karalábé is.

Zeller

A zeller vizelethajtó zöldség, ami hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez. Emellett elősegítheti a jobb emésztést és a méregtelenítést is.

Uborka

Az uborka nagy részben vízből áll. Támogathatja az emésztőrendszert, és elősegítheti a megfelelő vizelési funkciókat, ennek köszönhetően kiváló méregtelenítő, hiszen mindkét folyamat elengedhetetlenül a méregtelenítés fontos része. Emellett karotinoidokat és bioflavonoidokat tartamaz, amik antioxidáns hatással rendelkeznek.

Padlizsán

A padlizsán kiváló antioxidáns forrás, ezáltal segíti a máj és az epehólyag működését.

Édeskömény

Az édeskömény hozzájárul a jobb emésztéshez és a vizelési funkciókhoz, amivel gyakorlatilag elősegíti a méreganyagok eltávolítását. Készíts turmixot vörös vagy lila káposztából és brokkoliból, majd adj hozzá egy kis édesköményt, így még jobb méregtelenítő hatást érhetsz el.

Gomba

Támogatja a méregtelenítést azáltal, hogy megsemmisíti a májban képződött szabadgyököket a gyógyszerek vagy ételek fogyasztása után.

Hagyma

Sokan úgy gondolják, hogy a hagyma antioxidáns tulajdonságai csak az allicinnek tulajdoníthatók be. Ugyanakkor tartalmaz bioflavonoidokat és polifenolokat is. A hagyma teljes polifenol-tartalma magasabb, mint a fokhagymáé, a póréhagymáé, de még a sárgarépánál, a paradicsomnál és a paprikánál is több található benne.

Borsó

Kis mérete ellenére a borsó tele van tápanyagokkal és jó kiegészítője lehet minden komolyabb méregtelenítő programnak. A rostok és a fehérje mellett antioxidáns karotinoidokat és bioflavonoidokat is tartalmaz. A fehérje nem csak segíti az étkezések közötti telített érzést, de számos esszenciális aminosavat is szolgáltat a hatékony méregtelenítéshez.

Spenót

A spenót magas ásványi anyag és béta-karotin tartalommal bír. Ezen kívül tartalmaz más karotinoidokat is, például luteint, zeaxantint, neoxantint és violaxantint, amelyek mindegyike erős antioxidáns hatást fejt ki. Bioflavonoidokat, C-vitamint és E-vitamint is tartalmaz.

Paradicsom

A paradicsomban található likopin, valamint a bioflavonoidok, karotinoidok és a C-vitamin segítenek megvédeni a májat a károsodásoktól.

Fehérrépa

A fehérrépát rosttartalma miatt érdemes felvennünk a méregtelenítő étrendünkbe. A fehérrépa segíti az emésztőrendszer felgyorsítását, emellett pedig felszabadítja a méreganyagokat, hogy teljes kiürülést biztosíthasson.

Búzafű

A búzafű magas klorofilltartalma tökéletes választást jelent a test méregtelenítésének elősegítésére. Gyümölcslé vagy por formájában érdemes fogyasztani a megfelelő hatás érdekében.

Cukkini

Ez a zöldség C-vitamint, valamint karotinoidokat és bioflavonoidokat tartalmaz, amellyel hatékonyan elősegíti a máj méregtelenítését.

Forrás: https://naturalnewsblogs.com/29-best-detoxifying-vegetables/

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Méregtelenítés zöldségekkel? Ezek a legjobb választások!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .