A szív – 11 dolog, amitől egészségesebb lesz a szíved

Mit kell tenned azért, hogy a szív – ami a test legfontosabb funkcióját látja el – sokáig egészséges maradjon? Most megmutatjuk, hogy – a rendszeres testmozgás mellett – milyen ételeket érdemes fogyasztanod ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasodban.

Íme a szív 11 legjobb tápláléka:

1. Q-10 koenzim

A Q-10 nélkülözhetetlen tápanyag a szív egészségéhez. Ez az elsődleges szívvédő anyag. Fogyassz belőle nagy dózisú – pl. 100 mg-os – táplálék-kiegészítőt mindennap. Ha szükséges, konzultálj orvosoddal. A vele megbeszéltek alapján akár nagyobb mennyiségben is fogyaszthatod a kiegészítőt.

2. Magnézium

A magnézium az egyik legfontosabb és leggyakrabban fogyasztott ásványi anyag. Segít megelőzni a szívinfarktust, szabályozza a magas vérnyomást. Ezeken felül más pozitív hatásai is vannak. Ha gyenge az izomzatod, csontozatod, romlanak a fogaid, az mind annak a jele, hogy kevés ásványi anyagot fogyasztasz. A becslések szerint a lakosság közel 90%-a magnéziumhiányos.

3. Szelén

Szükség van rá ahhoz, hogy a szervezet Q-10 koenzimet tudjon előállítani, és a felszívódását is segíti. Megvédi a szívet azáltal, hogy gátolja a vérrögképződést, és így csökkenti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát is. Növeli a HDL koleszterin arányát a vérben az LDL koleszterin rovására, amellyel szintén a szív és az erek egészségét szolgálja. A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása főleg a dohányosok vagy az infarktuson, szélütésen átesettek számára fontos, de napi vitamin- vagy ásványianyag-adagjában mindenkinek hasznos.

4. D3-vitamin

Számos kutatási adat látott már napvilágot, amely a D-vitamin fontosságára utal. Rengeteg betegség gyógyítható a segítségével viszonylag rövid idő alatt. Így van ez a szív egészségével is. Normalizálja a vérnyomást, javítja az inzulin érzékenységet és összességében csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

5. Jód a szív egészségéért

1933-ben Dr. Kenneth Turner, a Harvard Medical School-ban végzett egy kísérletsorozatot nyulakon, amelynek segítségével bebizonyította, hogy a jód megakadályozhatja az érszűkület (atherosclerosis) kialakulását a nyulaknál, még akkor, ha rettenetesen egészségtelen dolgokkal etetik őket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyél nyugodtan “szemét”, egészségtelen ételeket, és mellé jó sok jódot, mert ez majd mindent megold… Csupán annyit jelent, hogy a jódtartalmú ételek segíthetnek, ha már kialakult a baj. A legjobb, ha emelett minőségi ételeket fogyasztasz.

6. Fokhagyma

Számos tanulmány kimutatta, hogy napi egy gerezd fokhagyma gátolja a rossz koleszterin (LDL) kialakulását, és növeli a jó (HDL) koleszterin szintjét. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a fokhagyma segít normalizálni a vérnyomást, és serkenti a vérkeringést. Sokan ezért fogyasztják. Ha nem szereted természetes, nyers formában megenni, szerezz be fokhagymaolaj-kapszulát. Főzött, párolt állapotban sajnos nem annyira hatásos.

7. C-vitamin

A C-vitamin az egyik legalapvetőbb táplálék egészségünk megőrzése szempontjából. A legjobb, ha minden nap elfogyasztasz – vérmérsékletedtől és igényeidtől függően – 500-2000 mg-ot. Persze, ennél akár sokkal többet is lehet, döntsd el, hogy Neked mi az ideális mennyiség. A C-vitamin javítja az érfalak állapotát, hasznos az érrendszeri betegségek esetén, megállítja az állapot romlását, és visszafordítja azt. Folyamatos alkalmazásával látványos javulás érhető el. Szerepe van a vérnyomásban is. Fogyaszd minden nap!

8. B-vitamin

A teljes spektrumú B-vitaminok nélkülözhetetlenek az energia-anyagcserénél. Legújabb kutatások megerősítik, hogy a kiegyensúlyozott étrend és a B-vitamin napi pótlása segít megelőzni többek között a szív különböző betegségeit, a demenciát (szellemi leépülés) és a depressziót is.

9. Kakaó

Nem csak finom, de egészséges is. Ide sorolhatjuk a jó minőségű csokoládét is. Vegyél legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét, és egyél rendszeresen néhány kockával. A kakaó olyan flavonokat tartalmaz, amelyek javítják a vérerek működését. Egy természetes, és ínycsiklandó módja a szív egészségének megőrzésének.

10. Cayenne

A gyógynövények királyának is nevezik, mivel a legerősebb szívbarát anyagokat tartalmazza. Erősíti, serkenti, tonizálja a szívet, kiegyensúlyozza a vérkeringést és a vérnyomást, és lenyugtatja a túl erős szívdobogást. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni a fogyasztását, mivel igen erős anyag, majd fokozatosan növelni az adagot.

11. Galagonya

Nagyon gazdag flavonoidokban, melyek védik a hajszálereket a káros szabad gyököktől. Normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírlerakódást a májban. Csökkenti a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a vérrögök és a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét. Hosszabb ideig kell fogyasztani ahhoz, hogy jótékony hatása érzékelhető legyen.

Természetesen a fentieken kívül még sok olyan táplálék van, ami hozzájárul a szív egészségéhez, most néhány igazán fontosat ragadtunk ki. Fogadd meg ezeket a táplálkozási tanácsokat, mozogj rendszeresen, és meglát, hogy a szívbetegségek messziről elkerülnek majd.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .