Hívjon minket ingyen! +36 (80) 880 800

Blog

Allergia
Ásványi anyagok
Cukorbetegség
Diéta, fogyókúra
Egészség tippek, ötletek
Egészséges haj és bőr
Egyéb egészségtippek
Étrend-kiegészítők
Gyógynövények
Ízület, izom
Kimerültség
Magas koleszterin
Magas vérnyomás
Megfázás, influenza
Stressz
Vashiány
Vitaminok
Szűrés törlése

Kánikulában mindenki szenved?

Miért szenved valaki a kánikulától és miért van az, hogy mások remekül veszik ezt az akadályt? Kánikula idején nagyobb eséllyel kaphatunk hőgutát. Minden valamire való egészségügyi szakember tudja, mi a hőguta. Még fel is ismerik. Viszont vagy rosszul, vagy sehogy nem kezelik...

Árnyékba kísérik az embert, adnak neki vizet, hűtik a testét és bíznak abban, hogy talán hamarosan jobban lesz. Az igazság az, hogy másnap még sajogni fog a feje és akár egy hétig is gyenge lesz... És ki ne ismerné azt a tarkón induló délutáni nyomó fejfájást, ami estére elhatalmasodik, és reggelre múlik csak el jó esetben? Ugye ismerős? Ha ez már napok óta krónikusan jelen van nálad, akkor íme egy jó tanács: Nyalj sót! Még mielőtt megsértődnél: Amennyiben valaki megnyalja a verejtékét, érezni fogja, hogy a vízen kívül legalább 70-féle különböző ásványi anyag és nyomelem kombinációját nyalja.

A görögdinnye nagyon ízletes és hasznos, élelmiszer.

Nem utolsó sorban egészséges is, és nem csak maga gyümölcs, de a magja is. Pedig pont a magját válogatjuk ki, és dobáljuk el a legtöbben, vagy direkt mag nélküli dinnyét keresünk. Ismerős? Pedig a görögdinnye magjának fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Nagy mennyiségben van bennük például kálium, vas, cink, réz, foszfor, folsav, niacin és B-vitamin. A görögdinnyemag fogyasztása az egyik legkiválóbb módja a napi vitaminok és ásványi anyagok bevitelének. Ismerj meg néhány egészségi előnyt, melyet a görögdinnye magja nyújt.

Bizonyos tápanyagok, táplálékok nagyban befolyásolják azt, hogy a vakációnk problémamentes lesz-e vagy sem. A leégés, a stressz, a szúnyogcsípések és a hányinger ismert velejárói a nyári pihenéseknek. De ennek nem kell így lennie!

Már az utazás előtt és a nyaralás alatt is érdemes odafigyelnünk a megfelelő tápanyagokra. Egy jól összeállított úti patika aranyat érhet. Hogyan legyen zavartalan nyaralás?

A brokkoli jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Az immunerősítő és rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, mivel néhány éve sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen felelős ezekért a pozitív hatásokért. Immunerősítés és rákmegelőzés brokkolival?

Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyag-összetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag is.

Szeptemberben megkezdődnek a szüretek, és a szőlőültetvények megtelnek élettel. Ez a különleges gyümölcs, amelyet évszázadok óta nagyra becsülnek a borászatban, nemcsak ízletes és sokoldalú alapanyag, hanem valódi kincsesbánya az egészségünk számára is.

A szőlő és a belőle készült termékek, különösen a szőlőmag, tele vannak antioxidánsokkal, amelyek számos jótékony hatással bírnak a szervezetünkre.

Nézzük meg közelebbről, milyen előnyöket kínál a szőlő és milyen szerepet játszanak az antioxidánsok az egészségünk megőrzésében.

A krónikus gyulladásos állapotok számos komoly betegség kialakulásában játszanak szerepet, beleértve a demenciát, a cukorbetegséget és a szívbetegségeket is. Az utóbbi évek kutatásai azonban arra mutatnak rá, hogy a gyulladáscsökkentő étrend jelentősen csökkentheti ezen betegségek kockázatát, és hozzájárulhat az egészséges öregedéshez.

Mi az a gyulladás és miért fontos?

A gyulladás a szervezet természetes válaszreakciója sérülésre vagy fertőzésre. Rövid távon védelmi mechanizmus, amely elősegíti a gyógyulást. Azonban a krónikus gyulladás, amely hosszabb ideig fennáll, káros hatású lehet, és számos betegség előidézője lehet. Ilyen betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és a neurodegeneratív betegségek, mint a demencia.

Induljon jól a nap

Szeretnél minden nap úgy kelni, hogy nagyban hozzájárulj egy remek nap elindításához? Az a fajta ember vagy, aki ébredés után vígan üdvözli az első napsugarat, és stresszmentes reggelek jellemzőek minden hétköznap, olajozottan megy a készülődés? Amennyiben az átlaghoz tartozol, akkor most azt válaszoltad, hogy: "… az attól függ…"

De mitől függ a reggeli első óra, ami nagyban meghatározhatja az egész napod sikerét?

A reggeli ébredés és az első óra érzelmi szintje képes rányomni a bélyegét az egész utána következő napra. Egy stresszes kezdés képes az egész napot egy kicsivel stresszesebbé tenni és ezzel a hasznos teljesítményt csökkenteni. Ezzel éppen ellenkezőleg, egy laza ébredés és készülődés, a stresszmentes reggelek képesek simábbá tenni a napközben ránk váró problémákat. A gond csupán az, hogy a mai reggel a tegnapi estén alapult.

Amennyiben pár egyszerű dolgot elrendezel még előző este, felbecsülhetetlen értéket tudsz létrehozni magadnak másnapra.

Az ünnepi időszak után benned is megfogalmazódott, hogy méregtelenítésre, tisztítókúrára van szükséged? Fontolgatod, hogy belekezdesz valamelyik igen népszerű programba? Ha igen, van egy tanácsunk számodra: ne tedd! Ezeknek az úgynevezett programoknak a többsége – a folyékony étrend, az eliminációs étrend, a gyümölcslé tisztítókúra, a böjtölés és a korlátozó étrend – nem csak, hogy nem fog segíteni, de sok közülük többet árthat, mint amennyit használ. „A méregtelenítő programok legnagyobb része visszaállítást, helyreállítást ígér, de sajnos csak egy rossz viselkedést cserél le egy másik hasonlóan rossz szokásra” – állítja Meghan McLarney, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának cukorbetegség oktatója és táplálkozási terapeutája.

Úgy érzed, szükséged van egy év eleji felfrissülésre? Felejtsd el a divatos méregtelenítőket! Ehelyett kövesd ezeket az egyszerű, de könnyedén fenntartható lépéseket.

A karácsonyi menüben sokféle étel szerepelhet, de mindegyikhez más és más kísérő illik, csak a példa kedvéért, halászlé mellé vörösbor, rántott ponty mellé fehérbor passzol. Ám ha tisztán egészségmegőrzés szempontjából vizsgáljuk a dolgot, azt kell mondanunk, hogy a vörösbor jobb választás mint a fehérbor. Ezt támasztja alá egy közelmúltban készült felmérés és egy klinikai kísérlet egyaránt.

A felmérésben egészségüket fontosnak tartó és alkalmanként bort is fogyasztókat kérdeztek meg arról, hogy melyiket választanák. Több mint 70%-uk a vörösborokat részesíti előnyben és ez így is van rendjén.

Az említett kutatásban pedig egereket etettek annyi vörösborból kivont rezveratrol nevű hatóanyaggal, ami nagyjából két pohár vörösbornak felelt meg. Ez 50%-al csökkentette a rák kialakulásának esélyét náluk.

Rezveratrol a borban a csodaszer

Persze nem egészséges naponta alkoholt fogyasztanunk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a ráktól vagy a szív- és érrendszeri betegségektől. A vörösborok egészségmegőrző hatásáért felelős rezveratrol megtalálható az áfonyában, málnában, szederben és a szőlőben is. Nem csak a gyümölcsben, hanem a levelében – sőt az a helyzet, hogy a levelében és a magjában több van, mint a szőlőben vagy a borban.

Ha nincs kedved vagy lehetőséged naponta borozni (és nem is ajánljuk) ne ess kétségbe. Ha a szőlőmag kivonat készítményeket választod, akár egy egész havi rezveratrol adagot be tudsz szerezni mindössze egy üveg jó bor áráért!

A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen az egészséges fogak és íny megtartásához. Ide tartozik a napi kétszeri fogmosás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

A szájhigiénia nem csak a lyukas fogak és a különféle ínybetegségek elkerüléséből áll. Több tanulmány is kimutatta, hogy összefüggés van a szájhigiéniánk és az egészségünk között. A szakértők a szájüregi egészségügyi problémákat globális egészségügyi problémának tekintik.

Kezelések nélkül a fogszuvasodás, a különböző ínyproblémák fájdalmakhoz, önbizalom-problémákhoz és fogvesztéshez vezethetnek. Ezek alultápláltságot, beszédproblémákat okozhatnak, amik megnehezítik az emberek munkáját és szociális életét egyaránt.

Megfelelő otthoni és fogászati fogápolással ezek megelőzhetőek.

1973 olajválságának máig fennmaradt egyik eredménye, a téli és nyári időszámításnak hívott szokás. Akkor az arab országok hasukra ütöttek és egyik napról a másikra négyszeresére emelték a nyersolaj árát. Bár azóta sem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy pusztán azért, mert egy órával előbb indul el valaki a munkahelyére, attól kevesebbet kellene tankolnia az autójába, ez a hagyomány, az óraállítás máig él.

Van értelme?

Ma már azt is kijelenthetjük, hogy egy háztartás (vagy egy település) összes energia fogyasztásának töredéke a világításra használt áram és ahogy haladunk előre a 21. századba ez egyre inkább így lesz. A televízióink, a számítógépeink, a hűtőszekrényeink, a kazánjaink semmivel nem fogyasztanak kevesebbet attól, hogy az óránkat előre vagy hátra tekergetjük. Elmondhatjuk tehát, hogy az óraállítás, ami a 70-es években még kecsegtetett valami haszonnal, az mára okafogyottá vált.

A C-vitaminra szükségünk van, hiszen létfontosságú tápanyag az egészség szempontjából. Segít a csontok, a bőr és az erek kialakításában és fenntartásában. A természetben előfordul bizonyos élelmiszerekben, különösen a gyümölcsökben és a zöldségekben és étrend-kiegészítők formájában is pótolhatjuk.

L-aszkorbinsav, aszkorbinsav vagy L-aszkorbát néven is ismert.

A hét legjobb idézetét egy 1983-ban kiadott könyvben találtuk meg, melynek a címe: Szent-Györgyi Albert: Válogatott tanulmányok. A szerkesztő szerint illene a kiadványhoz az “Egy nyughatatlan élet” cím is. E válogatásban helyt kapnak a legújabb kutatásokról szóló beszámolók, melyek addig magyarul nem voltak hozzáférhetők.

Szent-Györgyi Alberttel kapcsolatban nem csupán a világszerte elismert tudományos teljesítmény vagy a szellemesen és olvasmányosan megírt tanulmányai figyelemre méltóak. Az emberi magatartása és életvitele, töretlen céltudatossága és következetes kitartása, a bölcsebb humánum és az emberiség jövőjének féltése is megragadják az olvasóit.

A spirulina egy kék-zöld alga, amit az emberek előszeretettel fogyasztanak étrend-kiegészítőként. Sokan superfoodként is emlegetik, hiszen rengeteg egészségügyi előnye van és kiváló tápanyagtartalommal rendelkezik.

Magas fehérje- és vitamin-tartalommal rendelkezik, ezért kiváló étrend-kiegészítő a vegetáriánusok vagy a vegán étrendet követő emberek számára is.

A kutatások szerint antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett pedig segíti az immunrendszer szabályozását.

Ez a cikk 10 egészségügyi előnyt ismertet a superfood pozitív élettani hatásai közül.

Vitaminpótlás télen, nyáron

Van egy elképzelés, ami olyan mélyen ül az emberek tudatában, hogy egy egész iparágat képes apátiába süllyeszteni minden nyáron.

Arra, hogy hogyan is terjedt el, már senki sem emlékszik. Nem csak a hétköznapi emberek, de néhány esetben a magukat szakembernek tartók is meggyőződéssel skandálják, hogy a tél elmúltával nem szükséges vitaminokat, ásványi-anyagokat vagy egyéb étrend-kiegészítőket fogyasztani, mert az étrend nyáron mindent tartalmaz, amit télen nem.

Pár dolgot összeszedtünk ezzel kapcsolatban, amit célszerű megfontolni:

Tanuld meg a legfontosabbat a napvédelem témájában és próbáld megtalálni a neked legmegfelelőbbet. Az elmúlt évtizedekben kicsit átalakult a bőrünket érő napsugárzás összetétele. A környezetszennyezés következtében a sejteket károsító összetevők elérik a felszínt és a bőrünket is. Ennek kétség kívül mostanában van a csúcsa és várhatóan még 70-80 évig ezzel kell számolnunk, amennyiben nem változik az emberiség ózonréteget lebontó káros anyag kibocsátása. Nem hessegethetjük el ezt a problémát azzal, hogy bezzeg a mi időnkben.

Minden hagyományos naptej rákkeltő anyagokat tartalmaz. Amit a bőrünkre kenünk, az bejut a szervezetünk belsejébe is. Egy bőrre ártalmas anyag nem csupán a bőrt roncsolja, ugyanis hamarabb bejut a véráramba, mintha lenyeltük volna. Egy mérgező vegyület éppen úgy rombolja a májat, a nyirokrendszert, a hormonháztartást és gyakorlatilag az egész szervezetet, beleértve az immunrendszert is, mint a bőrünk felületét.

A szegycsont mögötti, mellkas tájékán jelentkező “gyomorégés” ismerős tünet lehet azoknak, akik a reflux nevű jelenséget már megtapasztalták magukon. A fájdalmat gyakran kíséri böfögés, émelygés és a száj vagy a torok savas íze. A reflux kezelése természetes módszerekkel is megoldható. De pontosan hogyan kezelhetőek a reflux tünetei?

A gyomorban található sósav, aminek eredeti célja a gyomorba érkező ételek előemésztése lenne, felfelé áramlik és útja közben irritálja az érzékeny szöveteket a nyelőcsőben és torokban. Van egy záróizomizom, ami nyelést követően azonnal összehúzódik, így megakadályozza, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe, de ha ez az izom nem működik megfelelően, a sav visszajuthat és sajnos már el is kezdődnek a problémák.

A nyári szezonban nagyon sokan szívesen fogyasztják a finom lédús cseresznyét. Ez az élénk vörös gyümölcs nagyszerű keveréke az édes és savanyú ízeknek, színe pedig tökéletes színvilágot ad a desszerteknek. A cseresznye nyersen is fogyasztható, de felhasználható különböző süteményekhez, tortákhoz vagy pitékhez egyaránt.

Azt viszont nem sokan tudják, hogy ennek a finom gyümölcsnek számos olyan tulajdonsága van, amik jót tesznek az egészségnek. A cseresznye magas gyógyászati értékkel rendelkezik. Mivel antioxidánsokban gazdag, jó gyulladásgátló hatású, valamint a köszvény megelőzésében és kezelésében is segítséget nyújthat. Azon kevés gyümölcsök egyike a cseresznye, amik melatonint tartalmaznak.

Köztudott, hogy a dohányzás folyamatos veszélynek teszi ki a tüdőt, a szívet és gyakorlatilag az egész testet. Sok dohányos ha ennek tudatában is van, akkor sem hagyja abba ezt a rossz szokást, hiszen ahogy mondják: „Túl régóta szívom, most már teljesen mindegy!”. Ez azonban ebben a formában így nem igaz, ugyanis egy nemrégiben készült és közzétett amerikai tanulmány rámutat arra, hogy a dohányzás leszokása után nem csak hogy megáll a tüdő károsodása, de javulás is kimutaható lehet.

Már egy 2013-ban készített tanulmány is azt sugallta, hogy a dohányzásról való leszokás után néhány hónappal már megfigyelhető lehet az anyagcsere-profil változása. Ez azt jelenti, hogy javulhat a tüdő működése, és csökkenhet a szív-és érrendeszeri megbetegedések valószínűsége.

Ugyanezen vizsgálat alapján kutatók egy csoportja rendszeresen vér-, vizelet- és nyálmintákat vett önkéntesektől a leszokásukat követő három hónapon keresztül. A kutatócsoport figyelemmel kísérte a résztvevők étrendjét és mérték a szervezetük szénmonoxid-szintjét is. A tudósok 52 olyan metabolitot tudtak beazonosítani, amik jelentősen megváltoztak, javultak a dohányzás abbahagyása után.

A kvercetin a hagyma flavonoidja. Bár számos növényben megtalálható, legnagyobb mennyiségben a hagymából juthatunk hozzá, hiszen ez a leggazdagabb kvercetin forrás az étrendünkben. Ennek a flavonoidnak az élettani hatása egymagában magyarázat lehet arra, hogy a hagyományos népi gyógyászat miért használta olyan nagy szeretettel.

A hagymában található flavonoid nem csak az allergiát és az asztmát képes hatékonyan enyhíteni, de számos hétköznapi betegség esetén is jó megoldást jelent. Például a kvercetin képes blokkolni azt az enzimet, ami a glükózt cukoralkohollá alakítja. Ez azért fontos, mert amennyiben egy cukorbeteg ember szervezetében magas a cukoralkohol szint, az fokozza a hályog és a diabéteszes neuropátia kifejlődésének lehetőségét.

A méregtelenítés egy természetes folyamat, ami a nap 24 órájában, a hét minden napján folyamatosan zajlik a szervezetünkben. A mai modern világ rengeteg méreganyagának és a stressznek kitett szervezetnek sajnos igen sok tennivalója van, ezért érdemes segítenünk neki.

A toxicitás (mérgezettség) problémája nagyon valós gond és nem szabad alábecsülnünk. A méreganyagok hosszú távú, lassú bejutása, a stressz és a rossz táplálkozási szokások mind káros hatással lehetnek a májra, az agyra, a tüdőre és a vesére egyaránt.

Egyes toxinok növelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is, ami a megnövekedett szabadgyök szintnek is köszönhető.

A hatékony méregtelenítés segíti a testet, hogy a tápanyagokat megfelelően tudja feldolgozni és felhasználni. Ez pedig megfelelő fiziológiai működést, valamint egészségesebb, hosszabb és boldogabb életet eredményez.

A friss, ropogós zellerszár a vegetáriánusok egyik alapvető zöldsége, levesekbe, salátákba kitűnő összetevő. De nem csak a zeller szára, hanem a levelei és a magjai is figyelmet érdemelnek, hiszen ezek is tele vannak tápanyagokkal.

Ha eddig nem tartozott a kedvenceid közé, érdemes megismerned a zeller szervezetünkre gyakorolt hatásait és a véleményed rögtön meg fog változni róla!

Az év végi hajtás, bevásárlási roham és a megszokottól eltérő étkezés rányomhatja a bélyegét az ünnepekre is. Ilyenkor igazi kihívás megtartani jó közérzetünket és egészségünket. Ezek az egészségtippek segíthetnek, hogy Szentestére ne csak a lakás ragyogjon, hanem testünk, lelkünk is, vagy legalábbis kellemes közérzettel teljen a karácsony.

Az alvás nélkülözhetetlen az ember fizikai és mentális egészségéhez. A betegség ellenőrzési és megelőzési központok arról számoltak be, hogy minden harmadik felnőtt jóval kevesebbet alszik a kelleténél. Ez viszont számos olyan egészségügyi problémához vezethet, mint például az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek és a depresszió. Emellett egy álmos, fáradt ember sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedhet valamilyen balesetet is, hiszen nem tud kellően odafigyelni a környezetére.

A test csúcsformájának megőrzése és a lehetséges balesetek elkerülésének érdekében próbáld ki az alábbi tippeket a jobb éjszakai alvás érdekében.

“A minap kaptam egy olvasói levelet, amiben az “igazi” fahéjról írt egy hölgy.” A fahéj népszerű fűszer. Nemcsak ízletes, de van pár lenyűgöző egészségügyi hatása is.

A legtöbb ember viszont nem tudja, hogy valójában két fő fajtája kapható ennek a fűszernek. És ez a két fő fajta nem az “igazi” és a “hamis”, hanem a ceyloni és a kasszia. Utóbbit a köznyelvben kínai fahéjként is ismerik. Mindkettő egészséges, de tartalmaz egy toxint, amely károssá válhat amennyiben nagyon sokat eszik belőle valaki. Ez az írás elmagyarázza a ceyloni és a kasszia fahéj közötti legfontosabb különbségeket.

A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb c-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak. Ez úgy hangzik, mint egy skorbut – nem? Dehogynem. És a c-vitamin segíthet.

A Parkinson-kór az Alzheimer-kór után a világ második leggyakoribb neurodegeneratív rendellenessége. Az agy középső része felelős az izmok mozgásáért. A Parkinson hatással van az agy ezen területén található idegsejtekre. Ennek eredményeként remegés, merevség, lassú mozgás és egyensúly problémák alakulhatnak ki. Jelei és tünetei az idő múlásával folyamatosan súlyosbodnak, végül olyan kognitív problémákhoz vezetnek, mint például a demencia. Bár a Parkinson-kór képes súlyos fogyatékosságot okozni, szerencsére a betegség alapvetően lassú lefolyású. A legtöbb ember a diagnózist követően évekig csupán enyhe tünetekkel rendelkezik.

A Parkinson-kór elnevezése James Parkinsontól származik, aki 1817-ben tette közzé az állapot első részletes leírását.

Az egészségünk megőrzéséhez szükséges vitaminok biztosítása mindig fontos, ezek a szükségletek pedig életkoronként változnak. 50 év felett, korunk előrehaladtával a szervezetünk egyre kevesebb természetes tápanyagot képes előállítani. Ilyen tápanyag például a Q10 koenzim, melynek hiányát idővel nekünk kell pótolni.

Az 50-es éveid során igyekezz jobban odafigyelni magadra, a szokásaidra és a jó közérzeted kialakítására.

Összegyűjtöttünk pár kiemelten fontos tápanyagot az idősebb korosztály hölgyei számára:

Mitől van a másnaposság és mit lehet tenni ellene?

A társadalmi élet legkevésbé kívánatos része, amikor másnap reggel megpróbálunk kilépni az ágyból és újra megfogadjuk, hogy soha többet nem iszunk alkoholt. Ez a másnaposság.

Főként az alkohol tartalmú italok okozzák a másnaposság érzését és az ezekben található vegyületek hatása az agyra. Ezen nagy igazságon túl őszintén be kell vallanunk, hogy vajmi keveset kutatott terület ez az orvoslásban. Igyekeztem összeszedni azért a fellelhető legjobb kutatási eredményeket. Íme:

Ha nyaralás, akkor mindenkinek az utazás, a kirándulás, a strand és a vízpartok jutnak eszébe! Ám a kellemes nyári időtöltés könnyen veszélyessé válhat, és előfordul, hogy kellemetlen tünetekkel térünk haza a nyaralásról. Bizonyos tápanyagok, táplálékok nagyban befolyásolják azt, hogy a vakációnk problémamentes legyen (leégés, stressz, szúnyogcsípés, hányinger…stb).

Fontos, hogy gondoljuk át jól, milyen tápanyagokra van ilyenkor szüksége a szervezetünknek és ne felejtsük el a legszükségesebbeket elcsomagolni az utazásra. Egy jól összeállított útipatika aranyat ér. Hogyan legyen zavartalan nyaralás? Milyen tünetekkel járhatnak a fertőzések, és hogyan előzzük meg azokat? 

A gyerek nem hajlandó megenni semmit, és egész nap csak csokit, meg kólát meg gumicukrot lehet neki adni? És még a brokkolit sem hajlandó megenni... Mit kezdjünk vele? Ha valakinek a gyereke nem hajlandó semmit megenni, az nem olyan vicces. Mit lehet tenni étvágytalanság ellen?

Mi a természetgyógyászati megközelítése az étvágytalanságnak? Ha valaki utánanéz az interneten, akkor azt látja, hogy van egy csomó természetgyógyászati összetevő (nem feltétlenül csak gyógynövények), ami képes arra, hogy az ember megeszi és éhes lesz tőle. Az első ilyen az unikum... :) Viccet félretéve, léteznek különböző keserű gyógynövényes kivonatok, amikből igen kevés is elég, és utána igen éhes lesz az ember. Ezek a keserű kivonatok megindítják az epetermelést, ami aztán kiváltja az éhséget.

Hogyan függ össze a D-vitamin szint a gyógyulási eséllyel?

Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint a súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél. Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett. Ám ennek a vitaminnak a hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő.

A tojás rendszeresen a reggeli része volt századokon keresztül számos kultúrában. Az emberek úgy tartották, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor hasonlóképpen tudja táplálni őket is. Milyen betegségek megelőzésében segít? Miért együnk tojást?

Tojásfestés egészségesen

A főtt tojások kifestése már régi húsvéti hagyomány, akárcsak a locsolkodás, és a gyermekeknek finom ajándékok. Azonban, a boltok polcain megtalálható mesterséges tojásfestékek nem a legegészségesebbek, és nem is igazán természetes színűek. Idén a tojásfestés legyen környezetbarát és természetes. Adunk hozzá néhány tippet.

Ebben az évben gondoskodj egy egészségesebb húsvétról úgy, hogy saját magad által készített festékkel díszíted a tojásokat!

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának előjeleként ismert betegség a metabolikus szindróma. Ez tulajdonképpen egy tünetegyüttes, ami hasi elhízásból, magas vérnyomásból, magas vércukorszintből és kóros vérzsír-összetételből áll.

Mivel rohamosan terjedő betegségről van szó, amerikai állami hivatalok és a Thufts egyetem kutatói azt keresték, hogy létezik e tápanyag ami védelmet biztosítana ellene. Úgy találták, hogy a C- és az E-vitamin magas szintje a szervezetben védelmet nyújt a metabolikus szindróma kialakulásával szemben.

A vas létfontosságú alkotóeleme a hemoglobinnak és a mioglobinnak, hiányában ezek a fehérjék nem képesek az oxigénszállításra. Ezen mindenki által ismert funkciója mellett számos anyagcsere-enzim működéséhez is nélkülözhetetlen. Miért vashiányos a fiatal nők nagy része?

Annak ellenére, hogy a szervezet vasegyensúlya egyedülálló abban, hogy szervezetben tárolt mennyisége hatással van a felszívódására, manapság a fiatal nők 77,08%-a vashiányos állapota ellenére sem jut elegendő vashoz az étrendjéből, egy indiai felmérés szerint. (www.ijmedph.org)

„…a világ legfőbb tápanyaghiányos zavara napjainkban” WHO 2011

A jód hiánya súlyos betegségeket okozhat

A jód nagy figyelmet kapott attól kezdve, hogy felfedezték, hogy hiánya igen súlyos betegségeket okoz. Viszont nem lehet túlságosan hangsúlyozni, hogy fontossága még a mai napig erősen alul értékelt.

A koezim Q10-et napjainkban főleg a szívbetegségek kezelésére, teljesítmény fokozásra használják. Ám kiderült, hogy ezen kívül vannak még jelentős terápiás előnyei, különösen a rákos betegek számára.

Egy ígéretes tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy a Q10 a rákos sejteket önmegsemmisítésre készteti, ami nagyon jó hír azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

Amennyiben hétfő este egy szilveszteri parti keretében ünnepled meg az év elmúlását és egy biztatóbb év kezdetét, érdemes néhány óvintézkedést megtenned, nehogy erős fejfájással vagy másnapossággal kezdd az újévet. Mit tehetsz a másnaposság ellen?

A legbiztosabb módja természetesen az a fenti probléma elkerülésének az, ha eldöntöd, hogy ma este Te leszel a sofőr, aki a kapatos barátait hazaszállítja és egyáltalán nem iszik alkoholt. Az alkohol erős toxin. Megterheli a májat éppen úgy, mint az idegrendszert és az emésztőrendszert, beleértve a felső-húgyúti szerveket.

Mi okozza a gyermekek egészségromlását?

A legtöbb ember azzal a gondolattal éli le fiatalkori életét, hogy semmi más dolga nincs, mint élvezni az életet, inni ami jól esik neki és enni, amit a reklámokban lát. A Teremtő jóvoltából nem kell aggódnia az egészségével kapcsolatban, mert az csupán az idősek problémája. Sokáig ez így is volt. Ma viszont bizonyítékunk van rá, hogy ez már nem igaz. Egy tanulmányból, amit az American Heart Association (AHA) mutatott be egy New Orleans-i konferencián legalábbis ez derült ki.

Néhány éve jelent meg egy kutatási adat JoEllen Walsh, az Albany Egyetem kutatást vezető orvosának tollából, melyben a D-vitamin hiány és egyes agresszív betegségek közti kapcsolatnak a lehetőségét vizsgálták. A méréseik eredménye megdöbbentő.

A mellrák kockázata 75%-al nő meg elégtelen D-vitamin ellátottság esetén. Annak valószínűsége, hogy a daganat átterjed más testrészekre is 50%-ban a D-vitamin vérben mért szintjétől függött.  Fontossága felbecsülhetetlen.

Mozgás vagy pihentetés?

A mozgás, és nem a pihentetés javít a térdek állapotán ízületi gyulladás esetén. Ezt az orvosokon kívül mindenki megfigyelte eddig is, de most egy valódi, tudományosan kivitelezett vizsgálat is igazolta.

Ha a térd merev, ízületi gyulladásban van, a mozgásszegény életmód nem tesz nekik jót. Egy új tanulmányt folytattak a Northwestern Egyetemen, ami megállapította többek között, hogy a vizsgált betegek gyaloglási sebessége nem volt elég ahhoz, hogy biztonságosan átkeljenek egy zebrán.

Összesen 1168 férfi- és nőbeteget vizsgáltak 49-83 éves kor között a tanulmányban. Minden résztvevő esetén már diagnosztizálták a oszteoartritiszt a térdben, amit csak megerősítettek röntgen vagy egyéb képalkotó vizsgálatokkal.

A leves hazudik. "De a pékmester kenyere sem mindig teljesen őszinte, a zsemlék sem, sőt a sütemények is svihákok. Mindegy, hogy kenyér, virsli vagy csecsemőeledel, érzékeinket manipulálják és átprogramozzák – a műételek szintjére."

Mit is eszünk valójában?

A huszadik század élelmiszeriparának hatalmas fejlődése a fogyasztók többsége számára rejtve maradt. Ódivatú elképzeléseket dédelgetünk ételeinkről, amelyek már rég nem azok, amik valaha voltak. A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyéb adalékanyagokban.

A sejtkárosító szabad gyökök a testbe kerülnek vagy ott - a természetes anyagcsere folyamatok termékeként - keletkeznek. Hetvennél is több olyan betegséget ismerünk, amik a szabad gyökök hatására keletkeznek és az is közismert, hogy az öregedési folyamatokhoz miként járulnak hozzá. Mit tehetsz az öregedés ellen?

Számos kutatás igazolta, hogy a sejteket érő oxidatív stressz, ami a szabad gyökök eredménye, az öregedési folyamatok legfőbb összetevője.

Európai Kardiológiai Társaság 2013-as kongresszusán a "Q10 koenzim hatása a krónikus szívelégtelenségre" címmel tartott előadásból kiderült, hogy napi 300mg Q10 felére csökkenti a halálozási arányt a súlyos vagy közepesen súlyos betegek esetében.

Ez egy hosszú távú kettős-vak kísérlet eredménye, amiben 420 európai és ázsiai beteg fele (202 ember) naponta háromszor kapott 100mg Q10-et kapszulában, míg a másik fele (218) csupán placebót. Két év elteltével a Q-10 csoportban tizennyolcan (9%), míg a placebó csoportban harminchatan (17%) hunytak el.

A csokoládé rajongók megnyugodhatnak!

Egy holland férfiakon végzett kardiológiai vizsgálat érdekes eredményt hozott, aminek szerintem most sok csokoládé rajongó örülni fog. Azt találták ugyanis a laboratóriumi és statisztikai elemzéseket követően, hogy a csoki (bármilyen kakaóbab tartalmú étel) fogyasztása jelentős védelmet jelent a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Az astragalus gyökér egy a kínai természetgyógyászatban alkalmazott gyógynövény. Kínai csüdfű, baktövis vagy huang qi néven is ismert. Csodanövényként tartják számon, ezt az is bizonyítja, hogy több ezer éve használják hatásosan gyógyszerként és természetes étrend-kiegészítőként. Az astragalus egyik legnépszerűbb egészségügyi előnye az immunrendszer támogatása és az energiaszint emelése. Különféle egészségügyi előnyökkel jár például hatékony az allergia ellen, az öregedés ellen, védi a szív egészségét...

Íme az astragalus gyökér néhány előnyös tulajdonsága:

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ennek alkalmából készültünk most néhány környezetvédő és immunrendszer-erősítő tippel.

Kit nevezhetünk egészségesnek? Az Értelmező Szótár szerint az egészség az életműködés zavartalansága, illetve a szervek betegség nélküli állapota. Ezt a meghatározást az orvosi szakma már régen nem használja. Honnan lehet tudni, hogy ki az aki valóban egészséges? Mi a fő különbség egy egészséges és egy beteg ember között?

1948-ban az Egészségügyi Világszervezet már átfogalmazta a definíciót: "az egészség nem csak a betegség, illetve a nyomorékság hiánya, hanem teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota". Máig ezt tanítják és kérik számon az egyetemek vizsgapadjaiban, pedig 1998-ban a WHO kiadta legújabb egészség definícióját:

"Az egészség a mindennapi élet erőforrása, nem pedig életcélja, pozitív fogalom, amely a társadalmi és egyéni adottságokat, valamint a fizikai állapotot egyaránt figyelembe veszi."

Mára a chia mag vált az egyik legkeresettebb élelmiszerré. A növény eredetileg Mexikóból származik, ahol a magokat gyógyító tulajdonsága és magas tápértéke miatt nagy becsben tartották. Miért olyan népszerű napjainkban?

Számos kutatás kimutatta, hogy ezek az apró magok óriási egészségjavító hatással rendelkeznek. A chia mag a testre energetizáló hatással bír, mivel rengeteg tápanyagot tartalmaz. Egy kis érdekesség, hogy a “chia” szó a Maja nyelvben energiát jelent. Régen az azték harcosok ették ezeket az apró magokat, hogy növeljék az állóképességüket és teljesítményüket. Maga a chia szó a maja nyelvben erőt, energiát jelent, ami nem meglepő hisz hatalmas a tápértéke ezeknek a kis magoknak.

A chia mag elkészítése rendkívül sokoldalú és egyszerű. Használhatjuk lekvárokba, turmixokba, süteményekbe is. A semleges íze miatt az étel ízét sem változtatja meg.

Több tanulmány is foglalkozott vele, hogy a friss vagy a fagyasztott zöldséget/gyümölcsöt válasszuk. Elég meglepő eredményeket tapasztaltunk, hogy melyiket érdemes választani beltartalmi értékük szempontjából. Nyolc különböző élelmiszeren végezték a vizsgálatokat, ezek pedig a következők: áfonya, brokkoli, sárgarépa, kukorica, zöldbab, borsó, spenót és eper.

"Kedves Télapó! Peti vagyok, 11 éves és azt szeretném kérni, hogy ne legyek cukorbeteg. Nem kérek mást, csak azt, hogy ne kelljen böködnöm magamat naponta többször és inzulinozni. Tudnál nekem segíteni?"

Egy  valamire való Télapó számára komoly fejtörést okozhatna ez a levél.

 Réges-régen tényleg volt a zsákjában minden jó: piros alma, mogyoró. 1931 őszének derekán, mikor a Coca-Cola egyik reklámemberének nem jutott eszébe jobb figura, kisajátította a Mikulást, kicsit átrajzolta és rénszarvas szánt rakott alá. A zsákjából kikerült a pirosalma és a mogyoró, és belekerült a kóla és a csoki. Nem igazi csoki, hanem olcsó tejnugátos utánzata.

Aki évek, vagy gyakran évtizedek óta él együtt egy betegséggel hajlamos elhinni, hogy nem gyógyítható. Ezt erősíti meg bennünk minden nap a gyógyszeriparral együttműködő orvostársadalom, akik még egy hangzatos kifejezést is kitaláltak a probléma magyarázatára: "nem gyógyítható, de jól kezelhető". Mit jelent ez józan paraszti megfogalmazásban?

Hogyan emelhető a gyermekek IQ-ja?

Amennyiben egy eszes, magas IQ szinttel rendelkező gyermeket vagy unokát szeretne, az egyik fontos dolog, hogy adjon neki bőségesen az agy tápanyagaiból. A gyermeke agyának kifejlődése nagymértékben függ néhány létfontosságú tápanyag bőséges fogyasztásától. Nézzük az egyik legfontosabbat.

Az agy összetevői

Az emberi agy nagyrészt, mintegy hatvan százalékban zsírból áll, amennyiben a vizet nem számítjuk. A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a zsírnak kulcsszerepe van az agy kifejlődésében is. A kutatás célja egy omega-3 zsírsav, név szerint a DHA (dokozahexán sav) volt. Ez teszi ki az agyunk 25-35%-át valamint a szem retinájának 50-60%-át, aminek a látásélesség szempontjából van jelentősége.

Mit tehetsz az ízületi problémák ellen?

Egy felmérés szerint a 18 év feletti felnőttek 25%-a szenved ízületi problémákkal. A krónikusan sajgó térdek, könyökök, és derekak ugyanannyi gondoskodást igényelnek, mint például az immunrendszerünk. Van pár élelmiszer, melyek segítenek  az ízületi fájdalom ellen...

Ezek az ételek  - gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságukkal -  javítják a szervezet azon képességét, hogy az ízületi fájdalmakat kezeljék és megakadályozzák a későbbi súlyosabb problémákat:

“Sok étel, mint például a gabonafélék 100 százalékban tartalmazzák az NRV-t (ajánlott napi tápanyagbevitel) a vitaminokból. Hogy lehet, hogy ez a 100% nem elég?”

A chiamag vagy azték zsálya egy nyersen is, főzve is, sütve is fogyasztható gabona, olyan kiemelkedő tápanyag összetétellel, ami miatt méltán hívhatjuk superfood-nak. Maga a “chia” szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem is meglepő, ha csak azt tudjuk, hogy milyen hatalmas a tápértéke.

Egy olyan vitamin terméknél, amit arra szánunk, hogy a legkisebbek megegyék, nem mellékes az íz.

A Vitaking C-vitamin rágótablettája úgy lett gyerekbarát termék, hogy nem kellett kompromisszumot kötnünk a minőség és a használhatóság kárára...

Nálad sem indulhat kávé nélkül a nap? A magyarok nagy részének a kávé nélkülözhetetlen eleme a reggelinek, és néha a délutánoknak. Vajon ez egészséges vagy nem?

Gondoltál már úgy a kávéra, mint tápanyag forrásra? Milyen tápanyag van a kávéban, ami jó hatással van az egészségre?

Tudtad, hogy 227 évvel ezelőtt, augusztus 26-án a francia Nemzetgyűlés kiadta világtörténelmi jelentőségű nyilatkozatát az emberi és polgári jogokról?

Minden embernek joga van hozzá, és ezeket a  jogokat már leírásuk pillanatában mindenkire érvényesnek tekintették és tekintik máig. De hogy jön ez az egészséghez?

Ez az alapvető összetevője a sejtek energiatermelésének? 60 évvel ez előtt a Wisconsin Egyetem kutatói egy marhaszív vizsgálata közben felfedeztek valami újat. Úgy tűnt, egy olyan anyagot sikerült elkülöníteniük, ami alapvető a sejtek saját energia termelése során.

Megvizsgálták ezt az anyagot és úgy találták, hogy ez egy kinon – egy csillogóan színes szerves anyag, ami minden oxigént lélegző élő növényi és állati sejtben ott van. Mi ez és mi köze az energia termeléshez?

Szent-Györgyi Albert leghíresebb biokémikusunk a hagyomány szerint nem szerette a paprikát, a világhírnevet mégis neki köszönhette. Hogyan sikerült mégis a paprikából felfedeznie a szervezet számára alapvető vitamint?

Találtunk egy remek videót, ami bemutatja a valódi történetet és magát Szent-Györgyit is láthatjuk pár percig szerepelni. Igazi élmény hallgatni a szavait.

A Reuters 2010. augusztus 23-i cikkében jelent meg a közlemény, hogy több mint 200 olyan helyet találtak az emberi genomban, amelyikre közvetlen hatással van a D-vitamin.

Az emberi géntérkép elkészítése több mint egy évtizednyi munkájába került több tízezer kutatónak és bátran állíthatjuk, hogy ha valami, akkor ez megérte. Milyen betegségek megelőzésében segít a D-vitamin?

A ginkgo biloba az egyetlen olyan gyógynövény, amelyről több eredményes kutatási adat jelent meg, mint az összes többiről az agyi és mentális funkciókra gyakorolt pozitív hatása miatt. Több mint 300 publikáció íródott olyan klinikai vizsgálatokról, ami igazolta a ginkgo mentális egészségre gyakorolt pozitív hatását.

A csont élő szövet. Alapvetően a kemény külső és a szivacsosan puha belső részéből áll. Olyannyira életben van, hogy az emberi csontváz hozzávetőlegesen 7 év alatt minden sejtjében kicserélődik. Létezik egy vitamin, melynek hiánya hosszútávon kalcium vesztéshez és a csontok minőségének romlásához vezet.

A csontban új sejtek és szövetek épülnek fel, a régiek pedig elbomlanak. Ezt a folyamatot két összetevő szabályozza: az oszteoblaszt sejtek, amik felépítik és az oszteoklasztok, vagy az orvosi köznyelvben csontfaló sejtekként ismert, az öreg csontok szöveteit leépíteni hivatott sejtek.

A Louisana Állami Egyetem kutatóinak néhány legutóbbi vizsgálata szerint a D-vitamin alacsony szintje esetenként krónikus aluszékonyságot okozhat.
A D-vitamint a szervezet természetes úton állítja elő, a napfény ultraibolya sugárzásának hatására. Köztudottan egyformán fontos a jó egészség megőrzésében és az immunrendszer szabályozásában. Hogyan hat az alvásra?

A hibiszkusz tartalmú tea éppen olyan hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

Több erre vonatkozó klinikai kísérletet is végeztek a közelmúltban ennek igazolására. Mit mutatnak az eredmények?

A chia egyik legjobb tulajdonsága az, hogy ízetlen. Lehet, hogy ez elsőre furcsán hangzik, de amint beilleszted az étrendedbe a chia magokat, érteni fogod, miért jó az, hogy ízetlen.

Annak köszönhetően, hogy a magok teljesen semleges ízűek, gyakorlatilag bármilyen ételbe vagy italba keverve fogyaszthatod, nem fogja megváltoztatni az étel vagy ital ízét.

A különböző magvak, mint a lenmag és a szezám kiváló élelmiszer, de a chia könnyebben emészthető és sokkal jobb a tápanyag összetétele.  A maja nyelvben a “chia” szó erőt, energiát jelentett, azt tartották, hogy a futáraik egész nap képesek voltak futni egy marék chia maggal ezért aranynál is többre becsülték, főleg az orvostudományban.

Független és kormányzati kutatók is tanulmányozták a chia magot, tápanyag összetételét, valamint hatását az egészségre és a jólétre.

 

Mit hívhatunk változatos étrendnek?

Vajon egy átlagos magyar étrend hány különböző ételből áll? Hányféle gyümölcsöt és zöldséget tesz egy átlagos vásároló a kosarába például a hétvégi bevásárlás során? Pedig az egészség nagyban az ételek változatosságán alapul. A hangsúly a változatos szón van...

Sajnos senki nem definiálta pontosan, mit jelent a változatos szó. A legtöbb ember azt állítja, hogy ő változatosan étkezik. Az, hogy minden nap másik felvágottat teszünk a szendvicsünkbe, nem jelent a változatosságot. De eszik-e valaki naponta vagy hetente 5-6 féle zöldségénél többet? Vagy 3-4 féle gyümölcsnél több félét? Esetleg  20-30 különböző növényt egy héten belül?

Sajnos az a tapasztalat, hogy kevés olyan ember van aki ennyire tudatosan szerzi be a napi táplálékát.

 

Mivel a cink hiányának tünetei hasonlóak ahhoz, amit az anorexia és a bulémia tüneteiként ismerünk, kézenfekvő volt a gondolat, hogy megvizsgálják, nincs e véletlenül ok-okozati összefüggés a betegségek és a tápanyaghiány, vagyis az elégtelen cink fogyasztás között.

A napfényvitamin és a többiek

Ha valaki meg akarja ismerni az emberi ostobaság természetrajzát, csak olvassa el a napfényvitamin (D-vitamin) vagy akármelyik vitamin felfedezések történetét. A dramaturgia mindig ugyanaz! Az emberek sosem tanulnak a múltból?

Szinte minden vitamin felfedezésének a története úgy kezdődik, hogy jön a Fejlődés, ettől valami alattomban átalakul az emberek életmódjában, s ettől aztán az emberek egyszer csak hullani kezdenek, mint a legyek. Akkor születik egy rakás idióta magyarázat, egyiket sem igazolja a gyakorlat, de azért vakon hinni kezdenek benne. Aztán jön valaki, aki rájön az igazi megoldásra, de senki nem hederít rá, pedig a tények őt igazolják. Megint jön valaki, megint rájön a megoldásra, megint nem törődik vele senki. Ez így megy egészen addig, míg valami csoda folytán egyszer csak a következő megmondónak mégiscsak hisznek.

 

Napjaink egyik legnépszerűbb testsúlycsökkentő étrend-kiegészítője a CLA. Nem véletlenül, hiszen nemcsak a zsírégest fokozhatja, hanem ezzel együtt segít az izomépítésben is. Így amennyiben életmódváltáson gondolkozol, hasznos lehet ezzel kiegészíteni az étrended.

A dohányosok és a nem dohányzók különbözőek?

Egy szóval: igen. Nagyon jól dokumentált tény, hogy a dohányzás jelentős stresszt jelent a test legtöbb sejtjének és szerveinknek.  A dohányosok szervezetében sejtszinten, a füstben lévő káros oxidáló vegyi anyagok jelentenek stresszt. Mi a baj ezzel?

Ezek az oxidálószerek vagy kedvelt elnevezésük szerint a “szabad gyökök” károsítják a sejteket, és számos betegséget kiválthatnak, mint például a rák, egyes szív- és érrendszeri betegség, és a tüdőtágulás. Tény, hogy a dohányosok minden slukk egy cigarettából nagyjából 100 milliárd egészségkárosító molekulát juttatnak a testükbe.

Mit tehetsz a dohányzás hatásai ellen?

Ha nem megy dohányzás nélkül, fogyassz kakukkfüvet! A kakukkfű nem csak az egyik legnépszerűbb fűszernövényünk, de hosszú távú használata a szervezetünknek is kedvez. Tele van olyan tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek a betegségek ellen harcolnak.

 

Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének megőrzésében. Ha halat eszünk, az egészséges. Ezt tudjuk. De hogyan segíti az alvást?

A  halolajban található Omega-3 (és a benne lévő EPA és DHA)  hozzájárul a szív megfelelő működésé­hez, a DHA hozzájárul a normál agymű­ködés és normál látás fenntartásához.

Étrend a betegségek ellen

Napjaink táplálkozási és életmódbeli szokásai csupán az elmúlt tízezer évben terjedtek el. A paleolit táplálkozás alapelve, hogy vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozási szokásaitól, és rengeteg testmozgással járó életmódjától való eltávolodásunk okozza a modern civilizációs betegségek népességszintű elterjedését. Mik is ezek?

 

Mégis egészséges a tojás!

A közelmúltban egy nem meglepő hír jelent meg egy szakfolyóiratban a tojásról. Tudósok kimutatták, hogy a tojás egy bizonyos mennyiség felett segít a vércukor normalizálásában. Egyébként egyéb előnyei is vannak. Mennyi az optimális tojásfogyasztás?

Heti négy tojás elfogyasztása jelentősen csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy nemrég végzett vizsgálatban, melyet középkorú és idősebb férfiakkal végeztek.

 

Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy valakinek az egészsége leromlik, hirtelen és minden látható ok nélkül. Ilyenkor az illető általában elmondja, hogy nem iszik, nem dohányzik, ésszerűen táplálkozik és nincs elhízva. Talán még sportol is, ha nem többet, de hetente egy órát. Még vitaminokat is szed. Az életmódjában nincs semmi aminek a következménye lehetne egészségromlás. Vagy mégis?

L-karnitin az egészséges szívért!

Az L-karnitin rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, mivel ez az anyag képes megfelelő védelmet nyújtani ezeknek a szerveknek. Nézzük, hogyan is teszi mindezt?

Tudtad, hogy a gyulladások egy részét azok az élelmiszerek okozzák, amelyeket megeszik?  Ezeket érdemes kiiktatni mindennapjaidból, hogy egy egészséges életet élhess. Mik a legjellemzőbb gyulladást okozó ételek?

A média évekig tele volt azokkal a hírekkel,  hogy a tojás egészségtelen. Szerencsére egyre több olyan vizsgálat születik, ami éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Az egyik szerint jelentősen segít egy bizonyos betegség esetén...

Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a szervezet optimális d-vitamin szintjének fenntartása javíthatja valaki immunitását és megakadályozhatja különböző betegségek kialakulását. Mennyi D-vitamin segít a menstruációs fájdalmak kezelésében?

Tiszta és egészséges otthont szeretnél?

Függetlenül attól, hogy valaki szeret takarítani vagy sem, a tiszta otthon biztosan mindenkinek fontos. Számos speciális tisztítószer létezik már a piacon, azt azonban kevesen tudják, hogy ezek a tisztítószerek sok káros összetevőt és mérgező vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek károsítják a szervezetet. Ha egészséges otthonra vágysz, adunk most néhány tippet!

Az öblítő a ruhában, a belélegzett felmosószer vagy tisztítószer károsíthatja a vesét, májat és akár az idegrendszert is. Ha egészséges otthonra vágysz, cseréld le a megszokott tisztítószereket! Az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak az úgynevezett zöld tisztítószerek, amelyek nem csak a környezetet védik, hanem költséghatékonyabbak is.

Egy nőnek a mindennapi életben sok helyen kell megfelelnie. A munkahely, a gyereknevelés, az otthon rendben tartása. Ezért nagyon fontos, hogy a nők hozzájussanak a megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz. Vannak olyan tápanyagok nőknek, illetve táplálék kiegészítők, amelyek kiemelten fontosak.