Hívjon minket ingyen! +36 (80) 880 800

Blog

Allergia
Ásványi anyagok
Cukorbetegség
Diéta, fogyókúra
Egészség tippek, ötletek
Egészséges haj és bőr
Egyéb egészségtippek
Étrend-kiegészítők
Gyógynövények
Ízület, izom
Kimerültség
Magas koleszterin
Magas vérnyomás
Megfázás, influenza
Stressz
Vashiány
Vitaminok
Szűrés törlése

Zsírégetés l-karnitinnel?

A karnitin egy nagyon fontos tápanyag a szervezetünk számára. Az L-karnitin régen vitaminként volt számon tartva, de mivel az ember is képes az előállítására, így nem tekintjük vitaminnak.
A megfelelő képzéséhez sok vitamin és ásványi anyag szükséges, például vas, C-vitamin, B12, niacin és magnézium. Mivel az l-karnitin segít a szervezetnek, éppen ezért fontos lenne a megfelelő pótlása.

A kettes típusú cukorbetegség napjainkban egy igen gyakori állapot.

A kettes típusú cukorbetegség miatt a vércukorszint túl magasra emelkedik a szervezetben. Ennek a krónikus állapotnak a korai tüneteinek felismerése azt eredményezheti, hogy hamarabb kezelést kaphatunk, ami csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát.

A kettes típusú cukorbetegség napjainkban egy igen gyakori állapot. Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 30,3 millió felnőtt cukorbeteg, és a becslések szerint további 84,1 millió amerikai felnőtt esetében már megfigyelhetők a diabétesz korai tünetei. Ezt az állapotot prediabétesznek is nevezhetjük.

A görögdinnye nagyon ízletes és hasznos, élelmiszer.

Nem utolsó sorban egészséges is, és nem csak maga gyümölcs, de a magja is. Pedig pont a magját válogatjuk ki, és dobáljuk el a legtöbben, vagy direkt mag nélküli dinnyét keresünk. Ismerős? Pedig a görögdinnye magjának fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Nagy mennyiségben van bennük például kálium, vas, cink, réz, foszfor, folsav, niacin és B-vitamin. A görögdinnyemag fogyasztása az egyik legkiválóbb módja a napi vitaminok és ásványi anyagok bevitelének. Ismerj meg néhány egészségi előnyt, melyet a görögdinnye magja nyújt.

Az L-karnitin egy hatékony segítség a tavaszi diéták és a testsúly-kontroll programok idején. A fokozottabb zsírégetést támogatja, de elsősorban testmozgással együtt alkalmazva. Azon felül, hogy segít a fogyásban, számos kedvező tulajdonsága van.

Az L-karnitin hatásmechanizmusának lényege, hogy a kardió edzés során a sejtekből felszabaduló zsírokat az energiafelhasználás helyére szállítja. Az L-karnitin maga a szállítóeszköz. Minél több L-karnitint viszünk be, annál több felszabadult zsírt tud a szervezet energiaként felhasználni.

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár. Jótékony hatással van a testsúlyra, erősíti a szívet, a csontokat és az izmokat és bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

A közelmúltban a Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a mérsékelt testmozgás már akár egy alkalom esetén is gyulladáscsökkentőként működhet. Az eredmények azt mutatták, hogy a mozgás jótékony hatással van az olyan krónikus betegségekre, mint például az ízületi gyulladás, a fibromyalgia vagy az elhízás.

A spirulinához hasonlóan a chlorella alga szintén számos egészségügyi előnnyel bír. A kutatások során ígéretes eredményeket mutatott a koleszterinszint javításában és a test toxinoktól való megszabadításában.

Ez a cikk bemutatja mindazt, amit tudnod kell a chlorelláról, beleértve azt is, hogy mi ez, hogy a kutatások során milyen pozitív hatásait fedezték fel és azt is, hogy hogyan érdemes fogyasztanod.

Ha fogyni szeretnél, akkor mindig tartsd szem előtt, hogy fontos, hogy olyan módszereket válassz, amik nem csupán a súlycsökkenésben segítenek, hanem az egészséged megőrzésében is. A gyors fogyás nem mindig célravezető, akkor lehet hosszú távon is hatékony a súlykezelés, ha hetente maximum 1-2 kilogramm súlytól szabadulsz meg.

Nagyon sok olyan módszer terjed, ami során a szervezeted gyakorlatilag folyamatosan éhezik. Emiatt pedig nem is lesz tartós az életmódváltás, hiszen elégedetlen leszel az állandó éhség miatt.

A krónikus gyulladásos állapotok számos komoly betegség kialakulásában játszanak szerepet, beleértve a demenciát, a cukorbetegséget és a szívbetegségeket is. Az utóbbi évek kutatásai azonban arra mutatnak rá, hogy a gyulladáscsökkentő étrend jelentősen csökkentheti ezen betegségek kockázatát, és hozzájárulhat az egészséges öregedéshez.

Mi az a gyulladás és miért fontos?

A gyulladás a szervezet természetes válaszreakciója sérülésre vagy fertőzésre. Rövid távon védelmi mechanizmus, amely elősegíti a gyógyulást. Azonban a krónikus gyulladás, amely hosszabb ideig fennáll, káros hatású lehet, és számos betegség előidézője lehet. Ilyen betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és a neurodegeneratív betegségek, mint a demencia.

Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség világszerte növekvő egészségügyi problémát jelent, ami számos életmódbeli és étrendi tényezővel hozható összefüggésbe.

Az utóbbi évek kutatásai azonban arra utalnak, hogy a növényi alapú élelmiszerekben található keserű polifenolok jelentős szerepet játszhatnak ezen krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében.

Mindenkinek ajánlott a tavaszi méregtelenítés

A méregtelenítés hasznos kiegészítője a Chlorella (Chlorella vulgaris), ami egy egysejtű kis alga. A Chlorellát teljes értékű táplálékként tartják számon, mely gazdag fehérjében, karotinoidokban ,enzimekben (pepsin) és klorofillban. Hogyan segít?

Számos előnyös hatása van immunrendszerünkre, mivel klorofillt tartalmaz. A klorofilról kimutatták, hogy segíthet kigyógyulni a fekélyekből, különféle sérülésekből, valamint erősíti az immunrendszert is – a Chlorella ezen előnyös hatásai tehát jórészt nagy klorofilltartalmának tudhatók be.

A Chlorella méregteleníti is a szervezetet, valamint segít távol tartani a rákot okozó anyagokat a vérből, mielőtt azok megtámadhatnák a különféle szerveket és sejteket. Így fontos szerepe van a rák megelőzésében.

Van a brokkolicsírában egy hatóanyag, a szulforafán, ami több közelmúltban végzett vizsgálat szerint nem csak védelmet jelent a legtöbb ráktípussal szemben, de a már kifejlett daganatok kezelésében is eredményesen alkalmazható. A szakemberek számára van egy szakmai írás erről, ami tele van olyan varázsszavakkal, amit csak ők értenek, az átlagos olvasó elalszik tőlük. Akinek az alábbi írás nem elég tudományos, az olvassa el azt ide kattintva.

Ez pedig egy egyszerű összefoglalása az abban található tudományos eredményeknek.

A króm nem a legismertebb ásványi-anyag, kivéve a cukorbetegséggel és a fogyással kapcsolatos területeken. Persze a legfontosabb szerepe a vércukorszint szabályozásában van, hiszen pozitívan befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét is, de van még néhány kevésbé ismert jó hatása. Miért olyan fontos a szervezetnek, illetve milyen súlyos tüneteket okoz a krómhiány?

Igaz, hogy a szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége a krómból, a krómhiány jelentős problémákat okozhat a szervezetben. A jelenlegi tápanyagszegény étrendek, félkész, gyors ételek sajnos nem tartalmaznak elegendő krómot. Lássuk, hogy miért olyan nélkülözhetetlen!

A dióban gazdag étrend segíthet csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy más néven a „rossz” koleszterinszintjét, és javíthatja a szív általános egészségi állapotát, de a dió fogyasztása számos más egészségügyi előnnyel is járhat.

A dió jelentős mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA) is, amely az omega-3 zsírsav növényi alapú forrása.

Egyéb tápanyagokban is gazdag, például folátban és E-vitaminban. A folát segít csökkenteni a születendő csecsemők központi idegrendszeri hibáinak kockázatát. Az E-vitamin segít a hemoglobin kialakulásában, amely fehérje oxigént szállít a vérben.

A dió azonban magas kalória tartalmú étel is, ezért érdemes odafigyelnünk a mennyiségekre, hiszen a túl sok dió súlygyarapodáshoz vezethet.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány kutatást, amely támogatja a dió étrendbe való felvételét, különösen azok számára, akik szabályozni kívánják koleszterinszintjüket.

Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ezért egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen a hideg időben és influenza szezonban. Ez idő alatt nem csak a napi vitamin mennyiséget szükséges növelni, de az ételeinkre is fokozott figyelmet érdemes fordítani!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és egyéb értékes tápanyagokat. De vajon mik a legértékesebb táplálékok ilyenkor? A legfontosabb immunerősítő az E-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, bioflavonoidok, karotinoidok, szelén, omega-3 és a cink.

A cukormentes étrend egyre népszerűbb, hiszen az emberek továbbra is igyekeznek hatékony módszereket keresni az egészséges élethez vagy a fogyáshoz.

A cukormentes étrend összes egészségügyi előnye mellett azonban figyelembe kell vennünk néhány egyéb szempontot is.

Ebben a cikkben nyolc gyakorlati tippet ismertetünk a cukorbevitel csökkentése érdekében, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

Az év végi hajtás, a bevásárlási roham és a megszokottól eltérő étkezés rányomhatja a bélyegét az ünnepekre is. Ilyenkor igazi kihívás megtartani jó közérzetünket és egészségünket. Ezek a karácsonyi egészségtippek segíthetnek, hogy Szentestére ne csak a lakás ragyogjon, hanem testünk lelkünk is, vagy legalábbis kellemes közérzettel teljenek az ünnepek.

Az alfa-liponsav egy olyan szerves vegyület a testben, ami erős antioxidánsként működik. Ennek számos egészségügyi előnye lehet. Miközben a szervezetünk természetes módon is képes az alfa-liponsav (ALA) termelésére, a megfelelő étrenddel és étrend-kiegészítőkkel növelhető a szintje.

Az ALA-val történő kiegészítés egyre népszerűbbé válik, mivel segíthet a fogyásban, a cukorbetegség kezelésében, a memóriavesztés megakadályozásában, a bőr egészségének és egyéb egészségügyi állapotok fenntartásában.

Ebben a cikkben megismerheted az alfa-liponsav hatékonyságát és lehetséges előnyeit.

A szegycsont mögötti, mellkas tájékán jelentkező “gyomorégés” ismerős tünet lehet azoknak, akik a reflux nevű jelenséget már megtapasztalták magukon. A fájdalmat gyakran kíséri böfögés, émelygés és a száj vagy a torok savas íze. A reflux kezelése természetes módszerekkel is megoldható. De pontosan hogyan kezelhetőek a reflux tünetei?

A gyomorban található sósav, aminek eredeti célja a gyomorba érkező ételek előemésztése lenne, felfelé áramlik és útja közben irritálja az érzékeny szöveteket a nyelőcsőben és torokban. Van egy záróizomizom, ami nyelést követően azonnal összehúzódik, így megakadályozza, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe, de ha ez az izom nem működik megfelelően, a sav visszajuthat és sajnos már el is kezdődnek a problémák.

A nyugati étrend rejtett hiányai alattomban ássák alá az egészséget, úgy, hogy a végeredményben kialakuló betegségeket "korral járónak" és sorszerűnek tekintik. Ilyen a magas vérnyomás, a szívbetegség, a stroke és még sok "apróság", amit az évtizedeken át fennálló káliumhiány eredményez.

Az Európában a kb. 5000 éve elterjedt földművelés alaposan megváltoztatta táplálékunk összetételét.

Mennyi káliumot ettek a természeti népek?

A természeti népek akkoriban még napi 6-10 gramm káliumot fogyasztottak, míg ma az átlag amerikai felnőttek kevesebb, mint 2%-a fogyaszt naponta 4.7 g-nál többet.

Míg a paleolit kor embere 16:1 arányban fogyasztott káliumot és nátriumot, ma a fejlett országokban ez az arány körülbelül 0.6:1. azaz a káliumfogyasztás majdnem a harmincadára csökkent.

Miközben mérete csupán a testtömegünk 2%-át teszi ki, elhasználja a test energiájának és a vérnek 20%-át. Mik az agy legjobb táplálékai? Mennyi tápanyagra van szüksége?

Az agy tízszer annyi tápanyagot igényel, mint a test többi szövete. Nincs ez másként az olyan mikro-tápanyagokkal sem, mint a vitaminok és az ásványi sók. Az agy minimum tízszer, de néhány vitamin esetében ezerszer többet használ fel, mint például egy szívizom szövet. Amikor lelassult gondolkodású emberekkel vagy csökkenő IQ teszt eredményeket elérő gyerekekkel találkozunk, mindig érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon mit esznek?

Az agyunk jó minőségű táplálékokat igényel és ha ezt megkapja, jobban fog teljesíteni is. Ha nem kapja meg, akkor az állapota hosszú távon romlani fog és sajnos ez a változás végleges lesz. Míg a bőr, az izmok vagy a csontok képesek újra felépülni, a jelenlegi tudásunk szerint az agy nem. Pedig a hosszan tartó stressz például roncsolja az agyi szöveteket. 

Van egy másik korábbi téveszme is, amit talán Einstein mondásának tartanak, miszerint az agyunknak csupán a töredékét használjuk a mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez. Ez sajnos nem igaz. A teljes agy, minden apró szövete részt vesz a tevékenységeink koordinálásában és már a legkisebb sérülés, a legkisebb kieső terület is látványos hiányt képes okozni.

Tápláljuk és védjük tehát neuronjainkat! Alább összegyűjtöttünk pár dolgot, amivel táplálhatjuk őket:

Akik meg szeretnének szabadulni felesleges túlsúlyuktól, gyakran találják szembe magukat azzal, hogy már a diéta első pár napján (egyesek órák alatt) kibírhatatlanul megéheznek. Mind a Chlorella, mind a Spirulina algák úgy ismertek, mint egy anyag, ami csökkenti az édességek és a szénhidrátok iránti vágyakozást. 

Ami viszont nem ismert, az a mechanizmus, ami e mögött a tulajdonságuk mögött rejlik. Ismét nem egy hatóanyaggal állunk szemben, hanem több tápanyag együttes előnyös tulajdonságainak összhatásával.

Már az ókori rómaiak és görögök is felismerték a cékla jótékony hatásait, ezért előszeretettel fogyasztották. A mai tanulmányok bebizonyították, hogy sokat segíthet az emberek egészségének megőrzésében, hiszen sok hasznos tápanyagot tartalmaz.

A cékla a trópusi és a mérsékelt éghajlatú területeken is egyaránt megterem. Noha a céklát már évezredek óta termesztik és fogyasztják finom íze miatt, csak a közelmúltban fedezték fel hogy milyen egészségügyi hatásokkal is rendelkezik pontosan.

A világban található rengeteg zöldség és gyümölcs közül a cékla leve kétségtelenül az egyik legegészségesebb. Ez a sötétlila színű lé az erős antioxidánsok és növényi tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, amik számos egészségügyi előnyt jelentenek. Levének fogyasztása kiváló módja annak, hogy kedvezői hatásai érvényesüljenek. Ha főzéssel vagy sütéssel feldolgozzuk, a hő hatására elveszti előnyei jó részét. Íme néhány ok, amiért érdemes még ma elkezdened a céklalé fogyasztását.

Ha egészséges testsúllyal rendelkezel, akkor valószínűleg még nem igazán fontolgattad azt, hogy kipróbáld a keto-diétát, hiszen a súlyod ezt nem indokolja. Most mégis azt mondom, gondolkodj el rajta. Van ugyanis jópár olyan kutatás, amely kimutatja a keto diéta pozitív hatásait a hormonokra, az anyagcserére és az agy működésére vonatkozóan.

A ketogén étrend, vagy más néven keto diéta az utóbbi években igen népszerűvé vált. Ez a speciális étrend minimális mennyiségű szénhidrátot, kevés fehérjét és nagy mennyiségű zsírt ír elő annak érdekében, hogy a ketózisnak nevezett anyagcserét elérhessük. A ketózis csak akkor alakul ki, ha a testnek nincs elegendő szénhidrátja az energia elégetéséhez és a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Szénhidrát hiányában a test elkezdi a szervezetbe juttatott, illetve az ott tárolt zsírt elégetni tüzelőanyagként, ami súlycsökkenést eredményez.

 

Ahhoz, hogy helyesen étkezhessünk, fontos megértenünk az egyes szénhidrátok közti különbségeket. A szénhidrátok alapvetően két kategóriába sorolhatók, ez pedig az egyszerű és az összetett. Ha megérted, hogy ezek hogyan hatnak a szervezetedre, sokkal könnyebben oda tudsz majd figyelni a megfelelő étkezésre.

Rövid útmutató a szénhidrátokhoz

A szénhidrátok alapvetően fontosak az emberi szervezet számára, hiszen a test számos funkcióját támogatják. Az emésztés során az élelmiszerekben található szénhidrát cukorra bomlik és amint így belép a véráramba, a test sejtjeit energiával látja el.

A kvercetin a hagyma flavonoidja. Bár számos növényben megtalálható, legnagyobb mennyiségben a hagymából juthatunk hozzá, hiszen ez a leggazdagabb kvercetin forrás az étrendünkben. Ennek a flavonoidnak az élettani hatása egymagában magyarázat lehet arra, hogy a hagyományos népi gyógyászat miért használta olyan nagy szeretettel.

A hagymában található flavonoid nem csak az allergiát és az asztmát képes hatékonyan enyhíteni, de számos hétköznapi betegség esetén is jó megoldást jelent. Például a kvercetin képes blokkolni azt az enzimet, ami a glükózt cukoralkohollá alakítja. Ez azért fontos, mert amennyiben egy cukorbeteg ember szervezetében magas a cukoralkohol szint, az fokozza a hályog és a diabéteszes neuropátia kifejlődésének lehetőségét.

A fehérje szelet egy gyors és kényelmes módja annak, hogy több fehérjéhez jusson a szervezetünk. Egy ilyen szelet növelheti a fehérjeszintézist, az izomtömeget és a zsírt.

A magas fehérje tartalmú étrend számos egészségügyi előnnyel jár, ennek ellenére nagyon sok helyen, például Amerikában igen alacsony az emberek átlagos fehérje bevitele.

Különböző vizsgálatok során kimutatták, hogy a nagyobb fehérje-felhasználás miatt egy sportolónak körülbelül kétszer annyi fehérjére van szüksége, mint annak, aki nem végez semmi különös aktivitást a napjai során.

Tehát ha rendszeresen sportolsz, akkor fontos, hogy a fehérje beviteled alkalmazkodjon a mozgás során felhasznált fehérje mennyiségéhez.

A gyerek nem hajlandó megenni semmit, és egész nap csak csokit, meg kólát meg gumicukrot lehet neki adni? És még a brokkolit sem hajlandó megenni... Mit kezdjünk vele? Ha valakinek a gyereke nem hajlandó semmit megenni, az nem olyan vicces. Mit lehet tenni étvágytalanság ellen?

Mi a természetgyógyászati megközelítése az étvágytalanságnak? Ha valaki utánanéz az interneten, akkor azt látja, hogy van egy csomó természetgyógyászati összetevő (nem feltétlenül csak gyógynövények), ami képes arra, hogy az ember megeszi és éhes lesz tőle. Az első ilyen az unikum... :) Viccet félretéve, léteznek különböző keserű gyógynövényes kivonatok, amikből igen kevés is elég, és utána igen éhes lesz az ember. Ezek a keserű kivonatok megindítják az epetermelést, ami aztán kiváltja az éhséget.

Miért különleges tápanyag a spirulina?

Szinte minden betegem alap étrendjébe beleteszem a spirulinát napi 5-10 gramm mennyiségben. Néha többet. A spirulina alga primitív szerkezetének köszönhetően válik kitűnő táplálékká. Nem rendelkezik kemény sejtmembránnal, ellenben tele van fehérje építő riboszómával. A hiányzó kemény fal biztosítja a benne lévő fehérjék gyors és hatékony felszívódását.

Volt már szó róla korábban,hogy a vitaminhiány szervezet működésének rendellenességeihez vezethet. Korábban írtunk róla, hogy többen azért nem egészítik ki az étrendjüket vitaminokkal, mert úgy gondolják, hizlalnak - pedig ez nem igaz. Sőt találtunk még egy okot, hogy miért érdemes a fogyókúra alatt vitamint fogyasztani! Hogyan kapcsolódik a vitaminhiány az elhízáshoz?

Egy neves biokémikus a Kaliforniai Egyetemről, Dr. Bruce N. Ames, több érdekes kutatást is folytatott az elmúlt években. Például az első megbízhatóan működő karcinogén (rákkeltő anyag) teszt kifejlesztése is az ő munkájának köszönhető. A mindenkori amerikai elnök által adható legmagasabb tudományos kitüntetésnek a “National Medal of Science” díjnak is kitüntetettje. Lássuk, hogy szerinte mi a vitaminhiány és az elhízás kapcsolata.

A tojás rendszeresen a reggeli része volt századokon keresztül számos kultúrában. Az emberek úgy tartották, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor hasonlóképpen tudja táplálni őket is. Milyen betegségek megelőzésében segít? Miért együnk tojást?

Tojásfestés egészségesen

A főtt tojások kifestése már régi húsvéti hagyomány, akárcsak a locsolkodás, és a gyermekeknek finom ajándékok. Azonban, a boltok polcain megtalálható mesterséges tojásfestékek nem a legegészségesebbek, és nem is igazán természetes színűek. Idén a tojásfestés legyen környezetbarát és természetes. Adunk hozzá néhány tippet.

Ebben az évben gondoskodj egy egészségesebb húsvétról úgy, hogy saját magad által készített festékkel díszíted a tojásokat!

Nem csak túlsúly esetén érdemes használni

Az L-karnitin az egyik legkedveltebb természetes kiegészítője a tavaszi alakformáló programoknak. Legtöbben edzés és testmozgás mellé használják a teljesítmény fokozás és a hatékonyabb zsírégetés érdekében. Amellett, hogy az L-karnitin segíti az edzések hatékonyságát, számos kedvező tulajdonsága van.

Elhízhatok, ha vitaminokat szedek?

Sokan gondolják, hogy ha elkezdenek vitamint szedni, súlygyarapodásra számíthatnak, pedig nem akarnak elhízni. Különösen a fiatal nőknél gyakori jelenség, nem hajlandók semmilyen vitamin fogyasztására. Miért? Azt gondolják, hogy azt a testépítők szedik, és ők inkább maradnak a "méregtelenítő" italoknál.

Ha a kellemeset szeretnéd összekötni a hasznossal és az aktív kikapcsolódás híve vagy, pattanj nyeregbe és válaszd a bringázást. Egyszerre fedezheted fel a szebbnél szebb természeti helyeket, látványosságokat és gondoskodhatsz a jó kondíciódról. Az össznépi kerékpározás, a barátok társasága pedig még vidámabbá teheti a tekerést!

Mi okozza a gyermekek egészségromlását?

A legtöbb ember azzal a gondolattal éli le fiatalkori életét, hogy semmi más dolga nincs, mint élvezni az életet, inni ami jól esik neki és enni, amit a reklámokban lát. A Teremtő jóvoltából nem kell aggódnia az egészségével kapcsolatban, mert az csupán az idősek problémája. Sokáig ez így is volt. Ma viszont bizonyítékunk van rá, hogy ez már nem igaz. Egy tanulmányból, amit az American Heart Association (AHA) mutatott be egy New Orleans-i konferencián legalábbis ez derült ki.

A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb c-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak. Ez úgy hangzik, mint egy skorbut – nem? Dehogynem. Hogyan segít a c-vitamin diabétesz ellen?

1891-ben ezen a napon született Frederick Banting orvos-biológus lovag. A lovaggá ütést és a Nobel díját is annak köszönheti, hogy elsőként jött rá arra, hogy a hasnyálmirigyből kivont inzulinnak keresztelt anyag akkor is életben tart egy kutyát, ha annak hasnyálmirigyét teljesen kivágták. A tudós születésnapját 1991-ben Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a Cukorbetegség Világnapjává nyilvánította.