Hívjon minket ingyen! +36 (80) 880 800

Blog

Allergia
Ásványi anyagok
Cukorbetegség
Diéta, fogyókúra
Egészség tippek, ötletek
Egészséges haj és bőr
Egyéb egészségtippek
Étrend-kiegészítők
Gyógynövények
Ízület, izom
Kimerültség
Magas koleszterin
Magas vérnyomás
Megfázás, influenza
Stressz
Vashiány
Vitaminok
Szűrés törlése

A kettes típusú cukorbetegség napjainkban egy igen gyakori állapot.

A kettes típusú cukorbetegség miatt a vércukorszint túl magasra emelkedik a szervezetben. Ennek a krónikus állapotnak a korai tüneteinek felismerése azt eredményezheti, hogy hamarabb kezelést kaphatunk, ami csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát.

A kettes típusú cukorbetegség napjainkban egy igen gyakori állapot. Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 30,3 millió felnőtt cukorbeteg, és a becslések szerint további 84,1 millió amerikai felnőtt esetében már megfigyelhetők a diabétesz korai tünetei. Ezt az állapotot prediabétesznek is nevezhetjük.

A görögdinnye nagyon ízletes és hasznos, élelmiszer.

Nem utolsó sorban egészséges is, és nem csak maga gyümölcs, de a magja is. Pedig pont a magját válogatjuk ki, és dobáljuk el a legtöbben, vagy direkt mag nélküli dinnyét keresünk. Ismerős? Pedig a görögdinnye magjának fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Nagy mennyiségben van bennük például kálium, vas, cink, réz, foszfor, folsav, niacin és B-vitamin. A görögdinnyemag fogyasztása az egyik legkiválóbb módja a napi vitaminok és ásványi anyagok bevitelének. Ismerj meg néhány egészségi előnyt, melyet a görögdinnye magja nyújt.

A szőlőmag kivonat a szőlő magjának ipari származéka.

A szőlőmag kivonat nagyon gazdag antioxidánsokban és oligomer proantocianidin-komplexekben (OPC), és számos lehetséges egészségügyi előnyhöz kapcsolódik. A proantocianidin antioxidáns tulajdonságokkal bíró bioflavonoid.

Ide tartozik az olyan állapotok kezelése, mint például a magas koleszterinszint, az érelmeszesedés, a makula degeneráció, a rossz keringés és az idegkárosodás.

Ezen egészségre vonatkozó állítások közül sokat még mindig nem támasztanak alá kiváló minőségű tanulmányok, de néhány bizonyíték alátámasztja annak alkalmazását.

Ez a cikk bemutatja a szőlőmag kivonatok előnyeit, valamint az alkalmazásához kapcsolódó mellékhatásokat és óvintézkedéseket.

Az ashwagandha egy ősi növény, ami számos egészségügyi előnnyel rendelkezik a test és az agy számára egyaránt. Például fokozhatja az agyműködést, csökkentheti a vércukor- és kortizol-szintet és elősegítheti a szorongás és a depresszió tüneteinek leküzdését.

Íme 11 tudományosan bizonyított tény az ashwagandháról.

Súlyos D-vitamin hiány a tél végére

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin hiányos. Ez a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első, országos, reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatás legfontosabb megállapítása, amelyet 2013. szeptember 21-én, hoztak nyilvánosságra a D-vitamin konszenzus elnevezésű szakmai konferencián. A 95 százalékos arány sokkal rosszabb a korábbi, 60 százalékos becslésnél. Így az orvosok szerint még sürgetőbb a problémára felhívni a figyelmet.

A krónikus gyulladásos állapotok számos komoly betegség kialakulásában játszanak szerepet, beleértve a demenciát, a cukorbetegséget és a szívbetegségeket is. Az utóbbi évek kutatásai azonban arra mutatnak rá, hogy a gyulladáscsökkentő étrend jelentősen csökkentheti ezen betegségek kockázatát, és hozzájárulhat az egészséges öregedéshez.

Mi az a gyulladás és miért fontos?

A gyulladás a szervezet természetes válaszreakciója sérülésre vagy fertőzésre. Rövid távon védelmi mechanizmus, amely elősegíti a gyógyulást. Azonban a krónikus gyulladás, amely hosszabb ideig fennáll, káros hatású lehet, és számos betegség előidézője lehet. Ilyen betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és a neurodegeneratív betegségek, mint a demencia.

Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség világszerte növekvő egészségügyi problémát jelent, ami számos életmódbeli és étrendi tényezővel hozható összefüggésbe.

Az utóbbi évek kutatásai azonban arra utalnak, hogy a növényi alapú élelmiszerekben található keserű polifenolok jelentős szerepet játszhatnak ezen krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében.

A króm nem a legismertebb ásványi-anyag, kivéve a cukorbetegséggel és a fogyással kapcsolatos területeken. Persze a legfontosabb szerepe a vércukorszint szabályozásában van, hiszen pozitívan befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét is, de van még néhány kevésbé ismert jó hatása. Miért olyan fontos a szervezetnek, illetve milyen súlyos tüneteket okoz a krómhiány?

Igaz, hogy a szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége a krómból, a krómhiány jelentős problémákat okozhat a szervezetben. A jelenlegi tápanyagszegény étrendek, félkész, gyors ételek sajnos nem tartalmaznak elegendő krómot. Lássuk, hogy miért olyan nélkülözhetetlen!

A dióban gazdag étrend segíthet csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy más néven a „rossz” koleszterinszintjét, és javíthatja a szív általános egészségi állapotát, de a dió fogyasztása számos más egészségügyi előnnyel is járhat.

A dió jelentős mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA) is, amely az omega-3 zsírsav növényi alapú forrása.

Egyéb tápanyagokban is gazdag, például folátban és E-vitaminban. A folát segít csökkenteni a születendő csecsemők központi idegrendszeri hibáinak kockázatát. Az E-vitamin segít a hemoglobin kialakulásában, amely fehérje oxigént szállít a vérben.

A dió azonban magas kalória tartalmú étel is, ezért érdemes odafigyelnünk a mennyiségekre, hiszen a túl sok dió súlygyarapodáshoz vezethet.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány kutatást, amely támogatja a dió étrendbe való felvételét, különösen azok számára, akik szabályozni kívánják koleszterinszintjüket.

A cukormentes étrend egyre népszerűbb, hiszen az emberek továbbra is igyekeznek hatékony módszereket keresni az egészséges élethez vagy a fogyáshoz.

A cukormentes étrend összes egészségügyi előnye mellett azonban figyelembe kell vennünk néhány egyéb szempontot is.

Ebben a cikkben nyolc gyakorlati tippet ismertetünk a cukorbevitel csökkentése érdekében, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

Az alfa-liponsav egy olyan szerves vegyület a testben, ami erős antioxidánsként működik. Ennek számos egészségügyi előnye lehet. Miközben a szervezetünk természetes módon is képes az alfa-liponsav (ALA) termelésére, a megfelelő étrenddel és étrend-kiegészítőkkel növelhető a szintje.

Az ALA-val történő kiegészítés egyre népszerűbbé válik, mivel segíthet a fogyásban, a cukorbetegség kezelésében, a memóriavesztés megakadályozásában, a bőr egészségének és egyéb egészségügyi állapotok fenntartásában.

Ebben a cikkben megismerheted az alfa-liponsav hatékonyságát és lehetséges előnyeit.

A vese létfontosságú szerepet játszik az emberek életében. Ezek a kicsi, bab alakú szervek felelősek a hulladékok és a felesleges folyadék eltávolításáért. Ezenkívül megkönnyítik a vizelettermelést, szabályozzák a szervezet só-, sav- és káliumszintjét és olyan hormonokat termelnek, amik befolyásolják más szervek működését.

A vesék azonban hajlamosak a betegségekre és a károsodásokra. A cukorbetegség és a magas vérnyomás a két legjellemzőbb krónikus betegség, ami rontja a vesefunkciókat. A magas vércukorszint károsíthatja a vese ereit, míg a magas vérnyomás szűkítheti, gyengítheti vagy megkeményítheti a vese artériáit. Ennek eredményeként csökken az ellátás a vese sejtjeiben. A vesekő képződése növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát.

Ahhoz, hogy helyesen étkezhessünk, fontos megértenünk az egyes szénhidrátok közti különbségeket. A szénhidrátok alapvetően két kategóriába sorolhatók, ez pedig az egyszerű és az összetett. Ha megérted, hogy ezek hogyan hatnak a szervezetedre, sokkal könnyebben oda tudsz majd figyelni a megfelelő étkezésre.

Rövid útmutató a szénhidrátokhoz

A szénhidrátok alapvetően fontosak az emberi szervezet számára, hiszen a test számos funkcióját támogatják. Az emésztés során az élelmiszerekben található szénhidrát cukorra bomlik és amint így belép a véráramba, a test sejtjeit energiával látja el.

A kvercetin a hagyma flavonoidja. Bár számos növényben megtalálható, legnagyobb mennyiségben a hagymából juthatunk hozzá, hiszen ez a leggazdagabb kvercetin forrás az étrendünkben. Ennek a flavonoidnak az élettani hatása egymagában magyarázat lehet arra, hogy a hagyományos népi gyógyászat miért használta olyan nagy szeretettel.

A hagymában található flavonoid nem csak az allergiát és az asztmát képes hatékonyan enyhíteni, de számos hétköznapi betegség esetén is jó megoldást jelent. Például a kvercetin képes blokkolni azt az enzimet, ami a glükózt cukoralkohollá alakítja. Ez azért fontos, mert amennyiben egy cukorbeteg ember szervezetében magas a cukoralkohol szint, az fokozza a hályog és a diabéteszes neuropátia kifejlődésének lehetőségét.

“A minap kaptam egy olvasói levelet, amiben az “igazi” fahéjról írt egy hölgy.” A fahéj népszerű fűszer. Nemcsak ízletes, de van pár lenyűgöző egészségügyi hatása is.

A legtöbb ember viszont nem tudja, hogy valójában két fő fajtája kapható ennek a fűszernek. És ez a két fő fajta nem az “igazi” és a “hamis”, hanem a ceyloni és a kasszia. Utóbbit a köznyelvben kínai fahéjként is ismerik. Mindkettő egészséges, de tartalmaz egy toxint, amely károssá válhat amennyiben nagyon sokat eszik belőle valaki. Ez az írás elmagyarázza a ceyloni és a kasszia fahéj közötti legfontosabb különbségeket.

A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb c-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak. Ez úgy hangzik, mint egy skorbut – nem? Dehogynem. És a c-vitamin segíthet.

A dél-koreai Chonbuk Nemzeti Orvostudományi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az eperfa levél, vagyis a mulberry kivonatok szedése segítheti a vércukorszint és az inzulin szintjének csökkentését. Emellett csökkentheti a triglicerid- és az összes koleszterin szintjét is.

A korábbi vizsgálatok összefüggést találtak az eperfa levél kiegészítés és a vércukorszint között. Az egyik tanulmány pozitív eredményeket mutatott az eperfa levél kivonat és a vércukorszint csökkenése között. Míg egy másik tanulmány azt találta, hogy a mulberry, a fehér bab és a zöld kávé kombinációja segítheti a magas szénhidráttartalmú ételek felszívódási idejének csökkentését.

Tudósaink a legfontosabb ásványi anyagnak nevezik, mégis hiányt szenved belőle a modern társadalom 80%-a. Több, mint 300 ismert anyagcsere folyamatban vesz részt. Az egészségügyi szakemberek, orvosok ennek ellenére alábecsülik a fontosságát.  Ez a magnézium!

Napjainkban rengeteg figyelmet fordítanak a jobbnál jobb vitaminok és a hatékonyabbnál hatékonyabb antioxidánsok kifejlesztésére, de máig teljesen figyelmen kívül hagyva azt az alapvető tényt, hogy ásványi anyagok nélkül nem tudunk létezni. Mondhatnánk azt is, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenebbek, mint a vitaminok.

A kínai fahéj (cassia) látványosan javíthatja számos olyan testi paraméterünket, ami összefügg egyes betegségekkel. Ez a jó hír. Sajnos a rossz az, hogy nem eszünk annyi fahéjat, ami ahhoz kellene, hogy ezt észrevegyük.  Számos olyan gyógynövény ismert a természetgyógyászatban, ami jó hatással van a vércukorszintre. Ezekre példa a koreai ginzeng, a gymnema, a vöröshagyma, a fokhagyma és a lenmag. Pár vitamin és ásványi anyag is bizonyítottan vércukor stabilizáló hatású. Ilyenek a niacin (b3-vitamin), az e- és k-vitaminok valamint a króm. Tehát ezek mind segítenek a cukorbetegeknek is.

Hogyan függ össze a D-vitamin szint a gyógyulási eséllyel?

Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint a súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél. Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett. Ám ennek a vitaminnak a hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő.

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának előjeleként ismert betegség a metabolikus szindróma. Ez tulajdonképpen egy tünetegyüttes, ami hasi elhízásból, magas vérnyomásból, magas vércukorszintből és kóros vérzsír-összetételből áll.

Mivel rohamosan terjedő betegségről van szó, amerikai állami hivatalok és a Thufts egyetem kutatói azt keresték, hogy létezik e tápanyag ami védelmet biztosítana ellene. Úgy találták, hogy a C- és az E-vitamin magas szintje a szervezetben védelmet nyújt a metabolikus szindróma kialakulásával szemben.

Nem csak túlsúly esetén érdemes használni

Az L-karnitin az egyik legkedveltebb természetes kiegészítője a tavaszi alakformáló programoknak. Legtöbben edzés és testmozgás mellé használják a teljesítmény fokozás és a hatékonyabb zsírégetés érdekében. Amellett, hogy az L-karnitin segíti az edzések hatékonyságát, számos kedvező tulajdonsága van.

"Nincs jobb mint egy igaz barát, kivéve egy igaz barát csokival (Linda Grayson)." A csokoládé tele van olyan tápanyagokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják egészséget.  Nem, nem a magas cukor és alacsony kakaótartalmú, olcsó, csokinak látszó tárgyak. A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásának léteznek egészségügyi előnyei.

Tehát, ha csokoládét vásárolsz, mindig válaszd a magas kakaótartalmú sötét csokoládét!

A Ganoderma gomba a kínai és japán orvoslásban már régóta nagy becsben tartott gyógynövény, a keleti uralkodók köreiben a halhatatlanság szereként számon tartott orvosság. Míg a nyugati orvostudomány csak a felszínt kapargatja a hatásait illetően, az eddigi kutatások mégis bizonyították a gomba lehetséges gyógyító és élethosszabbító tulajdonságait.

Például egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a ganoderma gomba egyedenként 9-20%-kal hosszabbította meg az élettartamukat, ami egy embernél nagyjából 7-16 évnek felel meg.

A vér magasabb d-vitamin szintje csökkentheti a diabétesz kialakulását egy spanyolországi vizsgálat szerint. Ez az eredmény pontosan illeszkedik azon tudományos vizsgálatok közé, ami igazolta a d-vitamin anti-diabetikus hatását. Mennyi D-vitamint együnk?

A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb c-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak. Ez úgy hangzik, mint egy skorbut – nem? Dehogynem. Hogyan segít a c-vitamin diabétesz ellen?

1891-ben ezen a napon született Frederick Banting orvos-biológus lovag. A lovaggá ütést és a Nobel díját is annak köszönheti, hogy elsőként jött rá arra, hogy a hasnyálmirigyből kivont inzulinnak keresztelt anyag akkor is életben tart egy kutyát, ha annak hasnyálmirigyét teljesen kivágták. A tudós születésnapját 1991-ben Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a Cukorbetegség Világnapjává nyilvánította.