Hogyan csökkentik az étvágyat az algák?

Akik meg szeretnének szabadulni felesleges túlsúlyuktól, gyakran találják szembe magukat azzal, hogy már a diéta első pár napján (egyesek órák alatt) kibírhatatlanul megéheznek. Mind a Chlorella, mind a Spirulina algák úgy ismertek, mint egy anyag, ami csökkenti az édességek és a szénhidrátok iránti vágyakozást. 

Ami viszont nem ismert, az a mechanizmus, ami e mögött a tulajdonságuk mögött rejlik. Ismét nem egy hatóanyaggal állunk szemben, hanem több tápanyag együttes előnyös tulajdonságainak összhatásával.

Az algák magnézium tartalma

Ezek a mikroalgák nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető formájú magnéziumot, ami rendszeresen hiányzik a mai étrendünkből. A magnézium hiányának egyik jól ismert tünete a csokoládé utáni vágyakozás, mivel a jó minőségű csokoládé szintén jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz. A kétféle alga fogyasztása által elmarad a testünk égető vágyakozása a csokoládé után.

Fehérje tartalom

A Spirulina magas fehérje tartalma egyenletesebb vércukor szintet eredményez, aminek következtében elmarad a gyors hipoglikémiás válasz, ami ismerten cukor-éhséget okoz. Más szavakkal: e mikroalga magas kitűnő minőségű fehérje tartalma blokkolja a hipoglikémiás éhségérzetet.

Az algák olajtartalma lassítja az emésztést

A Spirulina olajtartalma – mint minden egyéb étel olajtartalma – lassítja az emésztést és ezzel járul hozzá az egyenletesebb vércukor szinthez, amit már az előbb kötni tudtuk a hirtelen éhség érzetéhez. A GLA például, maga is lassítja a hasnyálmirigy inzulinválaszát, amivel gyakorlatilag megelőzi a későbbi éhségérzetet.

Vitaminok

A vitaminhiányt sokszor éhségként éljük meg. A nyugati ember étrendje jellemzően B-vitamin hiányos. Emiatt a hormonrendszerünk tévesen éhségként jelzi számunkra egy vagy pár mikrotápanyag hiányát, mivel az évmilliók során hozzászokott, hogy ezek együtt vannak jelen a fő tápanyagokkal, mint a szénhidrát, fehérje vagy a zsír. Amire ilyenkor szükségünk van az főként egy kiegyensúlyozott tápanyag, és nem az „üres kalóriák”. A Spirulina az egyik legjobb megoldás erre és a vitaminhiányból származó éhség nem jelentkezik.

Amennyiben elkezdi valaki fogyasztani a mikroalgákat azért, hogy az étvágyát csökkentse, tartsa észben, hogy nem várhat el azonnali hatást. Ne gondolja, hogy bekap egy kanál Spirulinát vagy pár tabletta Chlorellát és már el is múlik az étvágya. Ehhez hetek, de gyakran hónapok szükségesek.

Miért is?

A hormonális változásokhoz általában hosszabb idő szükséges. Mivel a szokásaink hosszabb idő alatt alakultak ki, a testünknek is hosszabb időre van szüksége, mire „megszokja”, hogy kevesebb inzulint kell termelnie, mint akkor, amikor finomított szénhidrátokkal bombáztuk.

Ez felvet egy másik kérdést is: pár gramm Chlorella vagy Spirulina nem képes ellensúlyozni több száz gramm cukor, liszt, krumpli, rizs, üdítőital és egyéb egyszerű szénhidrát egészség romboló hatását. Miközben kétségtelenül a mikroalgák jelentik a segítséget egy csomó esetben, így például a cukoréhség felszámolásában is, ne várjunk tőle komoly eredményt, amennyiben nem hagyunk fel először a fent felsorolt „élelmiszerek” rendszeres fogyasztásával. Nincs semmi baj hetente egy krémes vagy egy pizza elfogyasztásával. A mindennapi készétel fogyasztás, a zöldségfogyasztás elhanyagolása és a napi háromszori vagy ötszöri húsfogyasztás azonban nem az az életmód, amelyik mellett bármit is remélhetünk a mikroalgáktól.

Zsírok, cukrok, sók és kalóriák

Szinte csoda, hogy az olyan koncentrált tápanyagforrások, mint az algák, nincsenek tele felesleges zsírokkal és kalóriákkal. Pedig nincs. A spirulina alga mindössze 7% zsírt tartalmaz, azt is esszenciális zsírsavak formájában. Az esszenciális zsírsavak (néha F-vitaminok), közé tartozik a linolsav, a linolénsav és az arachidonsav. Az esszenciális zsírsavakat minden sejt használja. Hatással vannak a haj, a bőr, és a körmök egészségére, valamint szerepet játszanak a vérben úszó koleszterin lebontásában. Nem veszélyes zsírok, sőt létfontosságúak az egészséghez.

A spirulina alga kevés szénhidrátot tartalmaz. Mindössze 10-15% cukor van benne, az is poliszacharid formában, ami nem emeli meg a vércukor szintet. Könnyen emésztődik anélkül, hogy inzulintermelésre késztetné a hasnyálmirigyet.

Kalória szempontjából is gazdaságosak az algák, a spirulina tápanyag tartalma például 3,9kCal/gramm. Ugyanennyi fehérje elfogyasztásához 65 kalóriányi marhahúst kellett volna elfogyasztani, ami majdnem 15-szörös különbség. Egy átlagos evőkanálnyi spirulina 30-40 kalóriát tartalmaz mindössze.

A nátrium tartalma 0,4mg grammonként, ami azt jelenti, hogy egy átlagos sószegény diétában, ahol a napi bevitel 2000mg alatt kell legyen, az alga elhanyagolható a többi sóbevitel mellett.

Érdekesség: Az algák és a méregtelenítés

Nehézfémek, mint alumínium, higany és növényvédőszerek

„ Jól ismert, hogy a nehézfémek lerakódása a testben ijesztő eredményeket és olyan betegségeket okoz, mint az Alzheimer kór. A sejtfal szerkezete miatt a Chlorella egy elsődleges méregtelenítő segítség lehet ilyen esetekben. A Spirulina segíthet a hiperaktivitással diagnosztizált eseteken azáltal, hogy eltávolítja az alumíniumot, a széntetrakloridot és más szennyezőanyagokat a testből.„

(Torres-Duran és mások. 1998; Vadiraja és mások. 1998). Donald R. Yance: Herbal Medicine, Healing & Cance

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .