A szénanátha kezelése természetesen

A tavasz és a nyár sokunk számára a szénanátha tüneteivel: tüsszögéssel, csöpögő orral és könnyező szemekkel telik. Ezek a szezonális allergia legszembetűnőbb tünetei, melyet a fák és a füvek virágporai hozzák elő és szépen nyomon követhető, hogy az első virágok megjelenésétől, az első hideg napokig hogyan alakul a betegség.

Leggyakrabban antihisztaminokat írnak fel a panaszkodóknak, de ezek mellékhatásait nem mindenki szereti. Az aromaterápia, a hagyományos népi orvosságok, és az egészséges immunitás jelenti a természetes utat azoknak, akik a megkönnyebbülés természetes módját keresik.

Hagyományos népi gyógymódok

A szénanátha kezelésére hagyományosan olyan méz fogyasztását javasolták őseink, amit azon a környéken gyűjtöttek a méhek, ahol a beteg él. Ennek azt a magyarázata, hogy a méz kis mennyiségben tartalmazza azt a virágport is, amire az illető immunrendszere reagál. Fontos dolog, hogy az ilyen célra használt méznek szűretlennek kell lennie és nem szabad sugárkezelést kapnia. A másik javasolt kezelési mód a következő: langyos vízben kell feloldani egy kanál mézet és egy kanál borecetet. Állítólag ez is megelőzi az allergiát.

Homeopátia

A homeopátiás kezelések igen sikeresek az allergiás betegségek kezelésében. Mivel azonban az egyének és az allergének igen változatosak, célszerű egy képzett homeopatát felkeresni a konkrét szerek összeállításának érdekében.

Gyógynövények a szénanátha kezelésére

Amíg a gyógyszerek 1-2 hatóanyagból állnak, addig a gyógynövényekben jóval többet találhatunk meg. Ezeket az alkotóelemeket a természet válogatta össze, és így a részek egymás hatását erősítik. A vitaminok és gyógynövények a szervezet egészére hatnak és ezen belül mindegyiknek megvan a fő hatása.

Bátran használhatod a természet patikáját a szénanátha tüneteinek csökkentésére, megelőzésre! Allergia ellen segíthet a csalán, a ginkgo biloba, a fokhagyma vagy akár a gyömbér is.

A vitaminok és gyógynövények még segítenek abban is, hogy jótékonyan csökkentik a gyógyszerek nagyszámú mellékhatását.

Gyógynövény teák

Gyulladáscsökkentők a különböző gyógynövényekből készített teák is (kamila, utilapu, bodza, csalán). Tipp a tea elkészítéséhez: adj 2 dl forrásban lévő vízhez 10 g szárított gyógynövényt (akár keverék is lehet), hagyd állni 10 percig, majd szűrd le, és naponta kétszer igyál a teából. Különösen hatékony, ha a teához (csészénként) 1 kávéskanálnyi édesgyökeret is adunk (akár egy kapszula tartalma is lehet, könnyedén szétszedhető).

Az egyik leghatékonyabb gyógynövény szénanátha ellen a csalán. Főzz belőle teát, és iszogasd mindennap. Folyamatos fogyasztásával legyőzhető a tüsszögés, a viszketés és az orrdugulás.

A fentieken kívül még egy dolgot javasolunk minden szezonban az allergiásoknak, ez pedig a kalcium és magnézium mindennapi fogyasztása. Ez a két tápanyag is hatékonyan enyhíti az allergiás tüneteket.

Pár tipp a szénanátha természetes kezeléséhez

  1. Igyál naponta minél több tiszta vizet. A legtöbb allergiás ember megfigyelte magán, hogy napi 3-4 liter víz elfogyasztása esetén egyáltalán nem jelentkezett a szénanáthájuk.
  2. Támogasd az immunrendszered azzal, hogy kerülöd a műkajákat és a cukorral telített ételeket. Egyél minél egyszerűbb ételeket. Úgy értem, egy alma igen egyszerű. Egy alma egy marék dióval vagy egy tál borsóval szintén nem komplikált étel. Cukor helyett használj természetes édesítőket.
  3. Étrended tartalmazzon sok magnéziumot, B-vitaminokat, A-vitamint és C-vitamint. Ezeket csak étrend-kiegészítőből tudod elegendő mennyiségben bevinni. Szedj naponta egy nagy hatóanyag tartalmú multivitamint, lehetőleg a szezon előtt pár héttel kezdve. Ennyi szükséges egyes vitaminoknak a megfelelő szintre feltöltéséhez. A megszokott, a napi szükségletek töredékét tartalmazó olcsó multivitamin készítmények nem igazán hoznak érzékelhető eredményt. Ne ijedj meg, ha egy termék, amit megvásároltál a javasolt napi bevitel többszörösét tartalmazza. Igazából ezek azok a termékek, amiknek tényleg van valami értéke.
  4. Javítsd az emésztésed. A legjobb, ha lassan eszel és mindent jól megrágsz. Ne kövesd a ma divatos “futtában bekapok valamit” életstílust. Biztosíts magadnak nyugodt környezetet az evéshez és rágj meg minden falatot alaposan.
  5. A pollenallergia majdnem minden esetben társul egyes ételekre való allergiával, amik egymást erősíthetik. Legalább az allergiás szezonban kerül azokat a dolgokat, amik keresztallergiát okozhatnak.
  6. Az allergén jelenlétét megszüntetve az allergia is megszűnik. Időzítsd a szabadságod az allergiás szezon csúcsára. Nincs jobb mód a szénanátha kezelésére, mint elutazni egy olyan  helyre, ahol híre-hamva sincs az allergiát okozó növénynek.

Forrás: Norman Shealy: The Illustrated Encyclopedia of Healing Remedies, 2002

2 thoughts on “A szénanátha kezelése természetesen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .