Zeller – Alapvető zöldség, rengeteg egészségügyi előnnyel

A friss, ropogós zellerszár a vegetáriánusok egyik alapvető zöldsége, levesekbe, salátákba kitűnő összetevő. De nem csak a zeller szára, hanem a levelei és a magjai is figyelmet érdemelnek, hiszen ezek is tele vannak tápanyagokkal.

Ha eddig nem tartozott a kedvenceid közé, érdemes megismerned a zeller szervezetünkre gyakorolt hatásait és a véleményed rögtön meg fog változni róla!

Zeller – mit érdemes tudnunk róla?

A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert és termesztett. A meleg, napos helyeket kedveli. Ismert népies neve celler. Értéke inkább gyökérgumójában rejlik, de a szárát is hasznosítják. Az ókori görögök gyógyító erejéért alkalmazták ezt az édeskésen fanyar, illatos fűszert, a kínai gyógyászatban pedig az egyik leghatásosabb fiatalító és méregtelenítő növényként tartják számon: a zellermagból vagy a zöldjéből készítenek méz hozzáadásával főzetet, és vérnyomáscsökkentő, valamint infarktusmegelőző szerként használják. Hazánkban a zellernek a gumós változata is elterjedt, ez éppoly hasznos, mint a szárzeller, a különbség csupán annyi, hogy az angol zellert a gumóval ellentétben inkább nyersen fogyasztják.

Alacsony kalóriatartalma mellett számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Gazdag folsavban, káliumban, és C-vitaminban, amelyek az immunrendszerünkkel tesznek csodát.

Most lássuk, hogy miért érdemes naponta zellert fogyasztani!

A zeller gyorsítja az emésztést és az anyagcserét

A zellernek nagyon magas az élelmirost-tartalma, így megtisztítja a bélcsatornákat a lerakódott salakanyagoktól, egyúttal mozgásra készteti a beleket, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet – ami elsősorban hason és combtájékon okozhat plusz centiket – is segít kimosni a szervezetből.

A zellert érdemes mindennap fogyasztani fogyókúra esetén. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kalória van 100 grammban -, bátran ehetünk belőle mindennap. A benne található rostoknak köszönhetően felgyorsítja az emésztést is.

Rákmegelőző

A zellerben lévő erős flavonoid, a luteolin a kutatások szerint gátolja a rákos sejtek növekedését, különös tekintettel a hasnyálmirigyrákra, a poliacetilin pedig némiképp segít a beteg szervezet felépülésében is.

A zeller segíti a fogyást

A zeller az egyik legjobb választás a fogyókúrás étrended összeállításához. Egy bögre zeller 1,6 g élelmi rostot tartalmaz, ami fontos az anyagcsere egészséges működése szempontjából, de a fogyni vágyók számára talán még fontosabb, hogy jóllakottá is tesz, így nem fogsz rögtön más ételt keresgélni a hűtőben, miután belakmároztál zellerből. A zellert negatív kalóriás zöldségnek is nevezik, mivel megemésztése a szervezettől több kalóriát igényel, mint amennyit a zeller elfogyasztásával beviszünk. Fogyókúrás diétád részeként eheted is ihatod is a zellert préselt lé formájában. Belőle 1,5 bögrényi csupán 16 kalóriát tartalmaz.

Megelőzi a dehidratáltságot

Rendkívül magas víztartalma miatt a zeller gyakori fogyasztásával megelőzheted a szervezet kiszáradását. Mivel nemcsak víz, de nagyon sok hasznos tápanyag is található benne, a hidratálásra a szakértők szerint sokkal inkább alkalmas, mint a víz.

Csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást

A zellerben található összetevők csökkentik a káros LDL-koleszterin szintjét a vérben, ezzel pedig útját állják a magas vérnyomásnak is. Az érrendszer védelmében még egy fontos hatást fejt ki: segíti az erek számára nélkülözhetetlen tápanyagok, a kalcium és a kálium jobb áramlását a sejtekbe. Napi 4 zellerszár elfogyasztásával a koleszterinszint akár 7%-kal is csökkenthető.

Jót tesz a keringési rendszernek

Kutatások alapján megállapították, hogy a zeller gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően javul a szervezet vér- és nyirokkeringése, ezáltal pedig csökken a szélütés, a reuma kialakulásának esélye. Napi egy pohár zellerlé elfogyasztása ajánlott.

Megnyugtatja az idegrendszert

A zeller az idegrendszerünk számára fontos B1-, B2-, B6-vitamint tartalmaz, a fogyasztásával csökkenthető a stressz hatása is. Idegerősítő hatása révén segít megnyugodni szorongás esetén.

A zeller enyhíti a menstruációs panaszokat

A zellerben közel 50 olyan aktív hatóanyag van, ami megakadályozza a menstruáció idején fellépő görcsös hasfájásokat, puffadásokat, vagy a kínzó migrént.

Csökkenti a húgyuti fertőzések kockázatát

A zeller fokozza a vizelet-termelődést és csökkenti a húgysavat. Ennek következtében csökken a húgyutakban kialakuló fertőzések esélye. Nemcsak a megelőzésnek kitűnő eszköze, de nagyon jó természetes orvosság a húgyutakat érintő bakteriális fertőzések és gyulladások kezelésére.

Növeli a libidószintet

A zellerben tesztoszteron származékok vannak, ilyen az androsztenol és az androsztenon, amelyeknek vágyfokozó hatásuk van, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani a zöldséget a szexuális élet szintentartása érdekében.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .