50 év felett is egészségesen? 8 tipp, ami segíthet!

Az egészségünk megőrzéséhez szükséges vitaminok biztosítása mindig fontos, ezek a szükségletek pedig életkoronként változnak. 50 év felett, korunk előrehaladtával a szervezetünk egyre kevesebb természetes tápanyagot képes előállítani. Ilyen tápanyag például a Q10 koenzim, melynek hiányát idővel nekünk kell pótolni.

Az 50-es éveid során igyekezz jobban odafigyelni magadra, a szokásaidra és a jó közérzeted kialakítására.

Összegyűjtöttünk pár kiemelten fontos tápanyagot az idősebb korosztály hölgyei számára:

1. Q10-koenzim a sejtek energiájáért és a szív egészségért 50 év felett

A szervezetünk képes természetes módon előállítani ezt az anyagot, azonban az idő múlásával egyre kevesebb Q10-et képes termelni a testünk. A csökkenés pedig összefüggésbe hozható bizonyos 50 év felett kialakuló keringési problémákkal.

A Q10 kiegészítők számos fontos területen támogatják a szív-és az érrendszer egészségét. Ez a sztatinokat szedő emberek számára is előnyös, mivel a Q10 koenzim segíthet csökkenteni a sztatinok izmokkal kapcsolatos káros hatásait.

Ha Q10 készítményt vásárolsz feltűnhet, hogy két fajtája van – ubiquinol és ubiquinone. Az ubiquinol a Q10 koenzim aktív formája, vagyis a szervezet is ubiquinollá alakítva tudja csak hasznosítani az ubiquinone-t. A hiánypótlásra mindkettő jó lehetőség, bár néhány szakértő szerint az ubiquinone a fiatalabbak számára előnyösebb, míg az ubiquinol az 50 év felettiek számára kedvezőbb, mert a testünk, ahogy öregszik veszít azon képességéből, hogy jó hatásfokkal tudja előállítani az aktív formulát.

2. Kurkuma a kognitív egészségért és a jó emésztésért

A kurkumában lévő karotinoid, ismertebb nevén a kurkumin hasznos étrendkiegészítő lehet az idősebb hölgyek számára. Az izületek erősítésétől kezdve, az idegrendszer, a keringés, az emésztés és bőr egészségének megőrzésében egyaránt szerepet játszik.

Kutatások szerint a magas hatóanyagtartalmú kurkumin készítmény fogyasztása jó hatással van a memóriára, a közérzetre és a koncentrációs képességekre. A többi vitamin, ásványianyag és antioxidáns, amit a kurkuma tartalmaz kiválóan támogatja az emésztőrendszer működését.

3. 50 év felett is erős csontozat?

Tudtad, hogy a teljes csontvázad 10 évente lecserélődik? Ahhoz, hogy a szervezeted zavartalanul elvégezhesse ezt a folyamatos megújulást szüksége van megfelelő mennyiségű kalciumra. Ezt biztosíthatod az étrendeddel vagy táplálékkiegészítőkkel.

Általában a csontok erőssége, masszivitása csökken az életkorral, különösen igaz ez az 50 év feletti, menopauza utáni hölgyekre. A csontok gyengülése kiszolgáltatottabbá tesz minket a sérülésekkel szemben. Ezért nagyon fontos, hogy életünk folyamán megfelelő mennyiségű kalciumhoz jussunk hozzá. Nagyon fontos szerepet játszik a szív, az izomzat és az idegek egészséges működésében is.

A magas kalcium-citrát tartalmú étrendkiegészítők szedésével hozzájárulsz ugyan az erős csontozatodért, de ez önmagában nem biztos, hogy elegendő.

4. D3-vitamin a kalcium beépüléséért és az egészéges immunrendszerért

A szakértők szerint a kalciumot célszerű D-vitaminnal együtt fogyasztani, mert segíti annak felszívódását és beépülését a csontokba. Megfelelő D-vitamin mennyiség nélkül a szervezetünk nem képes a táplálékkal bevitt kalciumot felhasználni, ezért a csontjainkban elraktározott kalciumból fogja azt pótólni. Ez a későbbiekben gyenge csontozathoz és csontritkuláshoz vezethet.

A D-vitamin támogatja az immunrendszer működését és a sejtek megfelelő növekedését.

Annak ellenére, hogy ilyen fontos vitaminról van szó, kutatások szerint a legtöbb amerikai D-vitamin hiányos. A D3-vitamin készítményekkel kétszer olyan hatékonyan növelhetjük a szervezetünk D-vitamin szintjét, mint a D2-vitaminnal.

5. Magnézium a stressz ellen és az általános közérzetért

A magnézium a másik fontos ásványi anyag, amely segíti a kalcium hasznosulását, de ennél jóval többre is képes. A magnézium rengeteg folyamatot támogat a szervezetünkben, beleértve az izomzat és az idegek működését, a fehérje szintézist, a testünk energiatermelését stb.

A magnézium támogatja a csontok szerkezetének felépítését. Segíti a kalcium és a kálium sejtmembránok közötti mozgását. Ez a folyamat segíti az idegsejtek közötti kommunikációt, az izmok összehúzódását és a szív megfelelő működését.

A magnézium egyszerűen nélkülözhetetlen az egészségünk fenntartásához. Szakemberek szerint ez gyakorlatilag egy természetes „nyugi bogyó“, hiszen természetesen nyugtatja az idegeket és csökkenti a stresszt.

6. Omega-3 zsírsav az agy és a szív egészségéért

Az omega-3 zsírsav két esszenciális zsírsavból áll – eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). Kiváló omega-3 forrás lehet például a lazac, a tonhal, a tengeri rákok és a lenmag.

Európai kutatások szerint ha 50 év felett mindenki naponta csak 1 gramm omega-3-at fogyasztana, azzal az európai egészségügy 12.9 milliárd eurót takaríthatna meg.

Mire képes az omega-3 a szervezetedben? Rengeteg tudományos vizsgálat járta már körül az omega-3 áldásos hatásait, felsorolunk ezek közül a hatások közül párat, ami kiváltképp fontos lehet az 50-es éveiben járó hölgyeknek:

  • A DHA támogatja a retina egészségét
  • Kutatások bizonyítják, hogy azokban a kultúrákban, ahol több omega-3-ban gazdag ételt fogyasztanak az emberek, alacsonyabb a szívmegbetegedésben szenvedők száma
  • Szakemberek szerint az omega-3 képes növelni a kalcium csontokba való beépülését, ami erősebb csontokat eredményez, így támogatja az izületek munkáját is.
  • Alacsonyabb DHA mellett hajlamosabb az ember a rossz alvásra.
  • Azok, akik rendszeresen fogyasztanak omega3-at jobb általános közérzetről számoltak be.
  • Az omega-3 támogatja az egészséges bőrsejteket és azok megújuló képességét.

Az omega-3-at bizonyára te is halolaj formájában ismered, ami egy kiváló lehetőség, de emellett fogyasztható még krill- és növényi olaj formájában is.

7. B-komplex vitamin az energiáért és jó közérzetért

A B-komplex vitaminok együttesen járulnak hozzá szervezetünk vitalitásához. Segítik a sejtek egészségét, a vörösvértestek képződését, az egészséges agyműködést, az emésztést, az idegrendszer, a hormonrendszer, a keringés és az izmok megfelelő működését.

A B12 elengedhetetlen az agy optimális működéséhez. Kb. 50 év felett sajnos a szervezetünk egyre kevesebbet tud felszívni az ételekből, így az 50 év feletti korosztálynak mindenképpen érdemes táplálékkiegészítő formájában vagy speciális étrenddel biztosítani a megfelelő mennyiséget.

8. Egészséges izületek 50 év felett is glükozaminnal

Az 50 év körüliek körében szerencsére még nagyon sokan nem tapasztalnak semilyen izületi problémát. Ennek ellenére rendkívül fontos már ilyenkor elkezdeni a megfelelő tápanyagok pótlását, hogy a jövőben se kelljen az izületi problémáktól tartanod. Az idő múlásával az izületek rugalmassága csökken, ennek fontos időben elejét venni, mert ha már kialakult a baj, nehéz visszafordítani a folyamatot. Kutatások szerint a rendszeres glükozamin-szulfát fogyasztása képes lassítani ezt a természetes folyamatot.

A glükozamin-szulfátot többnyire kagylófélékből nyerik, így sajnos azok számára nem jelent majd megoldást, akik allergiásak a kagylófélékre. Nagyon jó alternatívája lehet viszont a glükozamin-hidroxid, melynek hatásai bizonyítottan hasonlóak.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .