A látás világnapja

Szemünk fénye…

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökén. Mivel egyre több a vak és gyengénlátó ember, ezért fontos felhívni legalább évente egyszer az emberek figyelmét arra, hogy a vakság és a látásproblémák az esetek nagy részében megelőzhetőek. Ez egy remek alkalom arra, hogy mi is felhívjuk a figyelmet szemünk védelmének fontosságára. Néhány tipp a szem egészségéért!

Lutein

Elsősorban leveles zöldségekben van egy anyag, mely természetes védelmet nyújt szemünk és bőrünk számára. Segítségével megelőzhetőek a látásproblémák. Ez a lutein (a Latin lutea szóból, melynek jelentése sárga). A növények a luteint elsősorban a kék színű fény elnyeléséért, valamint antioxidáns tulajdonsága miatt használják. A lutein a szemben, a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. A káros fénysugarak ellen nyújt védelmet.

Az emberi szervezet nem tudja az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk. Olyan zöldségekben található, mint a spenót, kelkáposzta, és egyéb káposztafélék, brokkoli és borsó. Akik nem fogyasztanak rendszeresen ezekből a növényekből azoknak célszerű étrend-kiegészítővel pótolni.

Egy több mint 850 embert vizsgáló amerikai tanulmány szerint azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát, fele annyian szenvedtek látásproblémákban, mint azok, akik legfeljebb havonta egyszer fogyasztottak ilyen ételeket.

A látás gyümölcse – fekete áfonya

Többféle gyümölcs és bogyós gyümölcs közül a fekete áfonya rendelkezik a legmagasabb szabadgyök-semlegesítő képességgel. Felülmúlja a vörösáfonya, málna, eper, vagy a szilva antioxidáns tulajdonságait. Jótékony hatása a következő hatóanyagainak köszönhető: antocián (növényekben található színanyag), C vitamin, resveratrol, E vitamin. A fekete-áfonya kivonat javíthatja az éjszakai látás élességét, csökkentheti a szem erőltetését és segíthet a sötétséghez való gyorsabb igazodását a szemnek. Ezen jótékony hatások a magas antocián tartalmának köszönhető. Egyes tanulmányok szerint megelőzheti, sőt visszafordíthatja a makula degenerációt (sárgafolt sorvadás), az időskori látásvesztésének elsődleges kiváltó okát. A Japánok emiatt “a látás gyümölcsének” is nevezik, mivel erősíti a szemet, és segítségével megelőzhetőek a látásproblémák.

Csökkentse a vérnyomását!

A szem fokozottan ki van téve a vérnyomás károsító hatásának is. Tehát a szemét nem csak a különböző tápanyagokkal tudja védeni, hanem azzal is, ha csökkenti a vérnyomását.

C-vitamin: 2 az 1-ben » védi a szemet és csökkenti a vérnyomást!

A magas vérnyomás (140/90 feletti) a legkomolyabb rizikófaktora a a szív- és érrendszeri betegségeknek valamint a vese-betegségeknek. Számos tanulmány igazolta, hogy a magas vérnyomás és a szervezet c-vitamin ellátottsága fordított arányt mutat. A Lancet című orvosi folyóirat szerint napi 500mg c-vitamin átlagosan 9 százalékkal csökkenti a magas vérnyomás  esélyét.

C-vitamin a szemnek

A szem és az idegsejtek megfelelő működéséhez C-vitaminhoz van szükség – állítják Oregoni Egészségtudományi Egyetem munkatársai a Journal of Neuroscience kiadványban.

Dr. Henrique von Gersdorff és munkatársai szerint a szem ideghártyájának, a retinának nagy mennyiségű C-vitaminra van szüksége a megfelelő működéshez. A retina a központi idegrendszer része, ezért valószínű az is, hogy a C-vitaminnak jelentős szerepe van az agyat illetően.

Forrás: naturhirek.hu, eurekalert.org

 

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .