Ásványi anyag, amire mindenkinek szüksége van

Tudósaink a legfontosabb ásványi anyagnak nevezik. A modern társadalom 80%-a hiányt szenved belőle. Több, mint 300 ismert anyagcsere folyamatban vesz részt. Az egészségügyi szakemberek, orvosok ennek ellenére alábecsülik a fontosságát.

Ez a magnézium!

Napjainkban rengeteg figyelmet fordítanak a jobbnál jobb vitaminok és a hatékonyabbnál is hatékonyabb antioxidánsok kifejlesztésére, de máig teljesen figyelmen kívül hagyva ezt az alapvető tényt: ásványi anyagok nélkül nem tudunk létezni. Mondhatnánk, az ásványi anyagok nélkülözhetetlenebbek, mint a vitaminok.

Magnézium nélkül nincs D-vitamin?

Érdekes összefüggés, hogy a szervezetünk például képes napfény hatására d-vitamint előállítani, de csak akkor, ha elegendő magnézium van a sejtekben. A magnézium hiányában megszűnik a d-vitamin előállítása. Az étrendünk magnézium tartalma szinte jelentéktelen részben annak köszönhetően, hogy a termőtalaj nagyon szegény magnéziumban, részben pedig azért, mert az élelmiszerek feldolgozása sem kíméli ezt az összetevőt. Nem is beszélve arról, hogy a magas magnézium tartalmú ételeket nem fogyasztjuk számottevő mennyiségben. (Tök, tökmag, brazildió, mandula, sprilulina alga, kesudió, zabkorpa, spenót…)

Mikor kezdjem el a szedését?

Ha nem vagy teljesen egészséges, ha már kialakult valami krónikus betegséged vagy ha már volt valamilyen szív- és érrendszeri problémád, tüdő- és hörgő-problémád, izomfájdalmaid, izomgörcseid, nem ritkák az alvászavarok, idegesség, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás vagy krónikus fáradtság, akkor nagyon hasznos lenne elkezdened komolyan pótolni a magnéziumot. A magnézium sikeresen segíthet, az ilyen vagy hasonló problémáknál is. Ha bármelyik említett tünet nem enyhül a megnövekedett magnézium pótlásra, akkor sem kell tartani a túladagolástól. Az a tény, hogy a magnézium részt vesz számos anyagcsere-folyamatban, világossá teszi, hogy nem árt, ha több van jelen az étrendben mint a javasolt minimum.

Milyen magnézium formát válasszon?

Ha nincs diagnosztizált kalcium hiányod, akkor jobb, ha nem együtt pótolod a kalciumot és a magnéziumot, hanem külön csak magnéziumot fogyasztasz. A kalciumot túl sokat és feleslegesen fogyasztják a mi kultúránkban. A felesleges kalcium nem tud felszívódni a csontokba így megkeményítheti az artériákat. 

A magnézium segít a csontoknak a kalcium feldolgozásában és a K2-vitamin segíti a kalciumot a véráramból a csontokhoz.

A magnézium-citrát a magnézium és a citromsav kombinációjából keletkezik. Jól felszívódik és tovább marad a szervezetben, mint bármely más magnézium forma. Nyugtató hatású, ellazítja az izmokat. Sokan azért szednek lefekvés előtt ilyet, hogy jobban tudjanak aludni.

Mennyi magnézium?

100 mg magnézium-citrát kiegészítve 1000-2000 NE D-vitaminnal és 90 mikrogramm K2 vitaminnal elég jó kombináció.

Amennyiben régóta fennálló súlyos magnéziumhiánnyal diagnosztizál egy orvos, vagy az étrended szegény magnéziumban, ebből szedhetsz naponta háromszor egy-két hónapon át. Ezután napi egy adag a vacsorával beszedve kitűnően kiegészíti a hétköznapi magyaros étrendet.

Ásványi anyagok széles választékban

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .