15 érv az Omega-3 zsírsavak mellett

Omega-3 zsírsavak – fogyaszd őket rendszeresen!

Az omega-3 zsírsavak rendkívül fontos tápanyagok. Rengeteg egészségügyi előnnyel jár a fogyasztásuk a szervezet és az agy számára. Igen sok tanulmány született az omega 3 zsírsavak hatásaival kapcsolatban az elmúlt években. Íme 15 olyan egészségügyi előny, amiért nagyon megéri rendszeresen fogyasztani őket.

1. Az omega-3 zsírsavak felveszik a harcot a depresszió ellen

A depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar a világon. A tünetek közé tartozik a tartós szomorúság, a letargia, tartós kedvetlenség, szorongás, aggodalom…stb.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az omega-3-t rendszeresen fogyasztó emberek kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak (referencia: 1.2.)

Sőt, ha depresszióban vagy szorongásban szenvedő emberek elkezdik az omega-3 kiegészítők szedését, akkor tüneteik enyhébbek lesznek ( 3 , 4 ).

Háromféle omega-3 zsírsav közül (ALA, EPA és DHA)  az EPA a legjobb a depresszió elleni harcban ( 5).

Egy tanulmány szerint az EPA ugyanolyan hatásos volt a depresszió ellen, mint a Prozac, ami egy antidepresszáns gyógyszer.  Fontos megjegyezni, hogy a jótékony hatást körülbelül 1000 mg EPA bevitelével érhető el. Ha Omega 3 készítményt vásárolsz, nézd meg mindig az EPA tartalmát a címkén. Az Omega-3 kiegészítők segíthetnek a depresszió és a szorongás megelőzésében és kezelésében. Úgy tűnik, hogy az EPA az egyik leghatékonyabb tápanyag a depresszió elleni küzdelemben.

2. Az Omega-3 zsírok javíthatják a szem egészségi állapotát

A DHA (az omega-3 másik fajtája) az agy és a szem retina egyik fontos strukturális összetevője. Ha nem fogyasztasz elegendő DHA-t, látási problémák merülhetnek fel. (6)

Segíthet megakadályozni a makula-degenerációt, ami látáskárosodást és vakságot okozhat.

3. Jó hatással van a bébik agyának és látásának fejlődésére

Az Omega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak a csecsemők fejlődéséhez. A DHA fontos építőeleme az agynak és a szem retinájának. A DHA-tartalmú táplálékkal táplált csecsemőknek jobb látásuk van, mint azoknak a csecsemőknek, akik nem kaptak Omega 3 tartalmú táplálékokat.

Az omega-3 fogyasztás a terhesség alatt számos, a gyermek számára igen nagy előnnyel jár. Például:

  • Magasabb intelligencia
  • Jobb kommunikáció és szociális készségek
  • Kevesebb viselkedési probléma
  • Csökkent az ADHD, az autizmus és az agyi bénulás veszélye

Az omega 3 fogyasztás a terhesség alatt és után kulcsfontosságú a gyermek fejlődéséhez. A hiány az alacsony intelligenciával, rossz látással és több egészségügyi probléma fokozott kockázatával függ össze. Az Omega-3 kiegészítők csökkenthetik az ADHD tüneteit a gyermekeknél. Javítják a figyelmet és csökkentik a hiperaktivitást, az impulzivitást és az agressziót

4. Omega-3 zsírsavak fogyasztásával csökken a szívbetegség kockázata

A szívroham és az agyvérzés a vezető halálokok. Évtizedekkel ezelőtt a kutatók megfigyelték, hogy a halászó közösségeknél viszont nagyon alacsony ennek a betegségnek az előfordulási aránya. Ezt részben az omega-3 fogyasztás okozta ( 6 , 7 ). Az omega 3 zsírsavaknak számos pozitív hatása van a szív egészségére.

Ezek például:

  • Az Omega-3 zsírsavak jelentősen csökkenthetik a triglicerideket (káros vérzsír szint), általában 15-30% -kal
  • Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél.
  • Növelhetik a HDL (a “jó”) koleszterinszintet
  • Segítenek, hogy ne tapadjanak össze a vérlemezkék, így megakadályozza a káros vérrögök kialakulását.
  • Segítik megőrizni az artériák egészségét. Ezek a zsírsavak segítenek megakadályozni a plakkokat, amelyek szűkíthetik és megkeményíthetik az artériákat
  • Csökkentik a gyulladásos reakció során felszabaduló anyagok termelését .

5. Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a metabolikus szindróma tüneteit

A metabolikus szindróma napjaink leggyakoribb anyagcsere zavara. (a metabolikus szindróma esetén az anyagcserének egy időben több egymással párhuzamos zavara is van) Tünetei között szerepelhet a hasi elhízás, a magas vérnyomás, magas vércukorszint, és a kóros vérzsír összetétel. Ez jelentős probléma, mivel számos más betegség kialakulásának kockázatát növeli. Ezek közé tartozik a szívbetegség és a cukorbetegség.

Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik az inzulinrezisztenciát és a gyulladást, és javíthatják a metabolikus szindrómában szenvedő betegek szívbetegségeit ( 8 , 9 , 10 ).

6. Gyulladáscsökkentő hatás

A gyulladás egy fontos eleme az immunrendszerünknek. Szükségünk van rá a fertőzések leküzdésére és a károsodások kijavítására. De kétféle gyulladás létezik. Akut és krónikus. Az akut, az immunrendszer egészséges válasza egy fertőzésre vagy sérülésre. Azonban néha a gyulladás hosszú ideig fennáll, még fertőzés vagy sérülés nélkül is. Ezt nevezik krónikus (hosszú távú) gyulladásnak.

A hosszútávon fennálló gyulladás szinte minden krónikus nyugati betegséghez hozzájárulhat, beleértve a szívbetegséget és a rákot.

Több vizsgálat is kapcsolatot mutatott a magasabb omega-3 bevitel és a gyulladáscsökkenés között ( 11 , 12 , 13 ).

7. Küzdelem az autoimmun betegségek ellen

Az autoimmun betegségekben az immunrendszer az egészséges sejteket összetéveszti az idegen sejtekkel, és támadni kezdi őket. Például az 1-es típusú cukorbetegség esetén. Ebben a betegségben az immunrendszer megtámadja az inzulin termelő sejteket a hasnyálmirigyben.

A születés utáni első évben a megfelelő mennyiségben bevitt Omega-3 csökkenti az autoimmun betegségek kockázatát (1-es típusú cukorbetegségét, vagy a sclerosis multiplexét) ( 14 , 15 , 16 ).

Az omega-3 zsírsavak segítenek a lupus, a reumatoid arthritis, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a pikkelysömör ( 17 , 18 , 19 , 20 ) kezelésében.

8. Mentális rendellenességek ellen

A pszichiátriai rendellenességben szenvedő embereknél jellemzően alacsony az omega 3 szint. ( 21 ).

Az omega-3 kiegészítők csökkenthetik a skizofrénia és a bipoláris zavarban szenvedő emberek hangulatváltozásainak gyakoriságát ( 22 , 23 , 24 ). Sőt, az omega-3 zsírsavakkal való kiegészítés szintén csökkentheti az erőszakos magatartást ( 24 ).

9. Alzheimer-kór ellen

Az agyműködés csökkenése úgy tűnhet, hogy az öregedés elkerülhetetlen következménye.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb omega-3 bevitel összefügg az életkorral összefüggő mentális hanyatlás csökkenésével és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével ( 2526 , 27 ).

10. Rákmegelőzés omega-3 zsírsavak segítségével

A rák szintén vezető halálok a nyugati világban. Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Például azoknál az embereknél, akik a legtöbb omega-3-at fogyasztják, akár 55% -kal alacsonyabb a vastagbélrák kockázata. ( 28 29 ).

Emellett egyes kutatások szerint az omega-3 fogyasztás a nőknél  a mellrák, a férfiaknál a prosztatarák kockázatának csökkenésével függ össze. Bár nem minden kutatás bizonyítja az egyértelmű kapcsolatot, ártani nem árt a több hal, és omega-3 fogyasztás. ( 3031 ).

11. Csökkentheti az asztmát gyermekeknél

Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, melynek tünetei, mint a köhögés, a légszomj és a zihálás. A súlyos asztmás rohamok nagyon veszélyesek lehetnek. Sajnos az elmúlt években egyre több az asztmás megbetegedés.

Több tanulmány hozta összefüggésbe az omega-3 fogyasztást az asztma alacsonyabb kockázatával mind a gyermekek mind a fiatal felnőttek körében ( 32 , 33 ).

12. Csontritkulás, ízületi gyulladás

A csontritkulás és az ízületi gyulladás két gyakori rendellenesség, amelyek a csontrendszerre hatnak.

Az omega 3 zsírsavak javíthatják a csontszilárdságot a csontokban lévő kalcium mennyiségének növelésével. Ez csontritkulás kockázatának csökkenéséhez vezet ( 34 , 35 ).

Az Omega-3 zsírok segíthetnek az ízületi gyulladásban is. Csökkentik az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét, de  a már meglévő ízületi gyulladásnál is hatékonyan segítenek.  ( 36 )

13. Menstruációs fájdalom ellen

Menstruációs fájdalom egy igen kellemetlen érzés. Jelentős negatív hatással lehet a nők életminőségére.

Azoknál a nőknél, akik több omega 3-at fogyasztanak enyhébben jelentkeznek a menstruációs fájdalmak ( 3738 ).

Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az omega-3 kiegészítés hatékonyabb volt, mint az ibuprofen , a súlyos menstruációs fájdalom kezelésére. ( 39 )

14. Az omega-3 zsírsavak javíthatják az alvást

A jó alvás az optimális egészség egyik alapja. A kevés, vagy rossz minőségű alvás számos betegséghez kapcsolódik. Ilyen az elhízás, a cukorbetegség és a depresszió

Mind a gyermekek, mind a felnőttek körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az omega-3 kiegészítés növeli az alvás hosszát és minőségét ( 40 , 41 ).

15. Az Omega-3 fogyasztás védi a bőrt

A DHA a bőr egyik összetevője. A felelős a sejtmembránok egészségéért, amelyek a bőr nagy részét alkotják. Az EPA számos módon segít a bőr egészségének fenntartásában. Például, segít megőrizni a bőr hidratáltságát, segíti a szőrtüszők egészségének fenntartását, és hozzájárul a bőr korai öregedésének megőrzéséhez. Az Omega-3 zsírsavak védik a bőrt a napsütés káros hatásaitól. (42)

Mint látható, az Omega-3 zsírsavak hihetetlenül fontosak az optimális egészség érdekében. Az egészséges ételekből történő bevétel, mint például a zsíros halak hetente kétszer történő fogyasztása, a legjobb módja az optimális omega-3 bevitel biztosításának.

Azonban ha ezt nem tudod megtenni, érdemes étrend-kiegészítővel pótolni. Az Omega-3 étrend-kiegészítő, egy olcsó és hatékony módja ezeknek az igen hasznos zsírsavaknak a pótlására!

forrás: healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “15 érv az Omega-3 zsírsavak mellett”

  1. Kettő éve szedem az OMEGA3-at,jó hatásfokkal.Szívbeteg vagyok, csak ajánlani tudom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .