Miért edd meg a görögdinnye magját is?

A görögdinnye nagyon ízletes és hasznos, élelmiszer.

Nem utolsó sorban egészséges is, és nem csak maga gyümölcs, de a magja is. Pedig pont a magját válogatjuk ki, és dobáljuk el a legtöbben, vagy direkt mag nélküli dinnyét keresünk. Ismerős? Pedig a görögdinnye magjának fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Nagy mennyiségben van bennük például kálium, vas, cink, réz, foszfor, folsav, niacin és B-vitamin. A görögdinnyemag fogyasztása az egyik legkiválóbb módja a napi vitaminok és ásványi anyagok bevitelének. Ismerj meg néhány egészségi előnyt, melyet a görögdinnye magja nyújt.

Van itt néhány ok, ami miatt nem érdemes kidobnod a görögdinnye magját

1, Kiváló aminosav forrás

A görögdinnye magjai esszenciális aminosavat szállítanak, például triptofánt és glutaminsavakat. A lizin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában és a szervezetben lévő kollagén és kötőszövetek kialakulásában. Az arginin segít az anyagcserében, a kardiovaszkuláris rendszerben és a szexuális egészség javításában.

2, Rostforrás

A görögdinnye magja jó energiaforrás, oldhatatlan és oldható rostot egyaránt tartalmaz. Segít a sima bélmozgás elérésében és a székrekedés kezelésében.

3, Magnézium

Ezek a magok magnéziumban gazdagok, ami felelős a normális szívműködésért, elősegíti a normális vérnyomást, támogatja az anyagcserét és a fehérjeszintézist.

4, A görögdinnye vízhajtó hatással bír

A dinnye magvakat hagyományosan az ödéma gyógyítására használják. Egyél naponta 1 teáskanál szárított dinnyemagot mézzel. Ha naponta három csésze görögdinnye levet iszol, az is működik, mivel a dinnye vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Vízhajtó hatásának köszönhetően segít a vesekő kialakulásának megelőzésében is.

5, Vércukorszint

Görögdinnye mag tea: önts forró vizet 2-3 teáskanál dinnyemagra és hagyd ázni körülbelül 30-45 percig. Ez a tea segíteni fog a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség karbantartásában.

6, Prosztata egészsége

Az Európai Gyógyszerkönyvben közzétett kutatások a magvak előnyeit sugallják a prosztata megnagyobbodás kezelésében.

7,  Méregtelenítés

A görögdinnye magot hagyományosan méregtelenítőnek tekintik. A vese és rendellenességei kezelésére használják.

8, A görögdinnye öregedés-gátló hatású

Már a mag színe is azt jelzi, hogy rengeteg antioxidáns található benne, melyek segítenek lekötni a szabad gyököket. A rendszeres görögdinnyemag fogyasztástól a bőröd ettől sokkal fiatalosabb és egészségesebb lesz.

9, Haj- és körömerősítő

A dinnye magja rendkívül gazdag fehérjeforrás, mely az egészséges köröm és a haj kulcseleme. A hajad puha, fényes és töredezettség mentes lesz, míg a körmöd erős, egészséges és csillogó.

Épp most van a szezonja! Fogyaszd rendszeresen, és ne dobd ki a magokat. Fogyaszd el nyugodtan, nem fog dinnye nőni a hasadban. 🙂

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “Miért edd meg a görögdinnye magját is?”

  1. Köszönöm a cikket – viszont tanácstalan vagyok: a gyümölcsmagoknál mindig előkerül az a probléma, hogy hozzájárulhatnak vakbél- vagy divertikulum gyulladáshoz, ezért általában óva intenek az orvosok a fogyasztásától.
    Lehet, hogy inkább szárítva és összetörve kellene fogyasztani? A cikk nem ad tanácsot a mennyiségekkel kapcsolatban.
    Kivéve a teánál, bár 2-3 dinnyemag 1 csésze teához kicsit kevésnek tűnik…
    Örülnék a pontosabb információknak, és különösen a vércukorszint és prosztata témákban a tapasztalatokat igazoló forrásoknak, linkeknek.

    1. Kedves Júlia!
      Elírás történt, a 2-3 dinnyemag tényleg kevés. 2-3 teáskanál a jó. Akinek bélgyulladása van azoknak nem igazán javasolt, ugyanúgy, ahogy a különböző durvábbra őrölt rostkészítmények sem. Ilyenkor nagyon finomra őrölt magvakat vagy rostkészítményeket lehet esetleg, ha nem érzik úgy, hogy rátesznek még egy lapáttal a gyulladásra.

  2. Csak olyan dinnyét és szőlőt szoktam vásárolni, aminek van magja, véleményem szerint ugyanis a mag nélküli változatokat ” sterilizálták “, amiből arra következtetek, hogy hatással lehetnek az emberi szervezetre is, és gyermeknemzési problémákat okozhatnak. Ha pedig már megvettem, akkor meg is eszem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .