A délutáni tompa fejfájás ellen

Vedd fel a harcot a fejfájással!

Rengeteg különféle fejfájás létezik. Kevés olyan nő van, aki ne ismerné azt a fajtát, ami délután kezdődik a tarkó tájékán egy tompa nyomással és lassan erősödik fel addig, hogy estére már határozottan és kellemetlenül hullámzik a legkisebb mozgatásra is, és másnap reggelre múlik csak el jó esetben.

Nem a fájdalomcsillapító hiánya okozza

Az ilyen fejfájás oka majdnem minden esetben a test elektrolit háztartásának felborulása, vagyis a sóhiány. A sók közül is legtöbbször a kálium hiánya váltja ki és nők esetében kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Nem praktikus sóhiányt fájdalomcsillapítóval “kezelni”. Néha egyetlen mokkáskanál konyhasó is megoldja a helyzetet, de napi 2-3 tasak speciálisan összeállított italpor, ami bővelkedik ásványi sókban és tartalmaz némi b-vitamint, megakadályozza a fejfájás kialakulását és mellékesen energikusabbá is teheti az embert.

Nagyon fontos a melegben az elvesztett folyadék pótlása, és ebben teljes egyetértés van a szakemberek körében. Viszont a pótlás módjáról ritkán hallunk. Napi 2-3 liter víz elfogyasztása mellett létfontosságú, hogy a verejtékezéssel elvesztett értékes ásványokat is pótoljuk.

Akik sportolnak és akik sokat izzadnak

Egy kiadós edzés vagy olyan fizikai munka során ami fokozott verejtékezéssel jár, nem csak víz távozik a pórusokon keresztül, hanem értékes ásványi sók is. Amennyiben valaki megnyalja a verejtékét, érezni fogja, hogy a vízen kívül legalább 70-féle különbözõ ásványi anyag és nyomelem kombinációja távozott. Ezek hiánya fáradttá teszi az embereket és legtöbben ezt éhségként élik meg. Ez természetes, és ez valójában éhség.

De nem egy újabb adag pizza hiányzik főleg, hanem egy kis ásványi só. Főleg kálium, kalcium, foszfor és magnézium.

A Vitaking Vitadrink mindezeket tartalmazza és még az íze is remek.

Az ásványi sók mellett jelentős mennyiségben (1000 mg adagonként) C-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin segíti az izmok és inak regenerálódását egyik edzéstől a másikig, mert a C-vitamin a kollagén-képződés legfontosabb támogatója. Edzés vagy fizikai munka előtt elfogyasztva nagyobb kitartást érhetünk el vele, utána pedig segít a feltöltődésben.

Mi a helyzet a légkondival és az ásványvízzel?

A száraz, légkondicionált levegő az autónkban és az irodában azt okozza, hogy a szervezetünk kiszárad. A dehidratált állapot megakadályozására – helyesen – mindenki a rendszeres és fokozott vízfogyasztást javasolja. Legyen ez ásványvíz vagy tisztított csapvíz, ásványi só pótlás nélkül felborítja a szervezetünk elektrolit háztartását.

A helyes folyadékpótlás az lehetne, hogy ásványi sókban gazdag zöldségleveket fogyasztunk vagy ha tiszta vizet iszunk, naponta 2-3 alkalommal étrend-kiegészítő formájában, akár egy zacskó italpor formában pótoljuk az elveszített ásványi anyagokat és megelőzzük, hogy kialakuljon a délutáni tompa fejfájás. Ezzel energikusabbá válhatunk akkor is amikor mások elpillednek estére. Ha ez probléma, adjunk másoknak is egy zacskóval.

Gyerekeknek kóla helyett

Az üdítőitalok – kevés kivétellel – nem tartalmaznak vitaminokat és ásványi-anyagokat. A népszerű és olcsó üdítőitalok nagyon magas cukortartalommal bírnak. Például fél liter Coca-Cola 56 gramm cukrot tartalmaz. Ez a cukormennyiség – akár elismerjük, akár nem – rombolja a gyerekek immunrendszerét, és nagy valószínűséggel megalapozza a későbbiekben nagy eséllyel kialakuló cukorbetegséget.

Ha például a Vitaking Vitadrink italporból feloldunk egy tasakkal 3-4 deci vízben egy kellemesen édesen-savanykás üdítő italt kapunk, ami mindössze 5 gramm cukrot tartalmaz. Ez kevesebb mint egy tizede a hagyományos üdítőitalok cukortartalmának, ráadásul mesterséges édesítőszert nem tartalmaz.

Magas c-vitamin tartalma hozzájárul a fejlődésben lévő szervezet immunrendszerének normál működéséhez. Ráadásul a gyerekek nem szeretik a tablettákat, ezért egy italpor formájú multivitamin jó választás a számukra.

Mit tartalmaz egy csomag italpor?

1. Antioxidánsokat

Az antioxidánsok legismertebb szerepe, hogy segítenek megvédeni a sejteket a károsító vegyületek, az úgynevezett szabad-gyökök romboló hatásától.

C-vitamin az első és legismertebb antioxidáns, amiből a Vitaking Vitadrink Italban 1000 mg található. A c-vitamin egyik legfontosabb szerepe a kollagén képzésben van, és emiatt a bőr és a belső szervek egészségének is az alapja, feltéve ha egész évben bőségesen fogyasztja valaki.

cink az immunrendszer egyik létfontosságú eleme és nem csak antioxidáns hatása miatt van a Vitaking Vitadrink Italban. A védekező rendszer fehér-vérsejtjeit támogatja.

A mangán egy olyan nyomelem, melyből nagyon kevés is elég, de hiányát elsősorban a csontok és a bőr egészsége bánhatja.

2. B-vitaminokat

A B-vitaminoknak fontos szerepe van a szénhidrát anyagcserében.

B1-vitamin abban a körforgásban játszik szerepet, amiben a tápanyagok – elsősorban a szénhidrátok – energiává alakulnak. Ezen felül az egészséges idegrendszer fenntartásában is fontos feladata van.

A riboflavin (B2-vitamin) nem csupán a szénhidrátok, de a protein- és a zsír-anyagcsere fontos összetevője is.

A B3-vitamin (niacin) koenzimek összetevőjeként vesz részt az energiatermelő folyamatokban és nagyobb molekulák – mint például a zsírsavak és néhány hormon – építésében.

B6-vitamin nélkülözhetetlen, mert a niacinnal ellentétben a szervezetünk egy szemernyit sem képes belőle előállítani. Pedig a hormonrendszer és az idegrendszeri funkciók csak elegendő b6-vitamin jelenlétében szabályosak.

B-12 vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, és hozzájárul a normál vörösvérsejt képződéshez, valamint fáradtság csökkentéséhez.

3. Ásványi sókat – elektrolitokat

Az anyagcsere során számos ásványi só és elektrolit biztosítja az egészséges hidratáltságot és egyik-másik részt vesz az energiatermelő folyamatokban is. Az edzés és egyéb okból bekövetkező verejtékezés során elektrolitokat vesztünk.

kalcium az első, ami a hidratáltság mellett az izmok és a szív elektromos funkcióinak szabályzásában is szerepet játszik.

magnézium több mint 300 enzimreakcióhoz szükséges. Hosszú lenne itt az összes hatását felsorolni, de talán anélkül is látható a fontossága az egészséges élethez.

A kálium a megfelelően hidratált testnek létfontosságú összetevője. Hatása és szerepe nagyban alulbecsült, miközben számos előnyös élettani hatása van.

Pótold ezeket a tápanyagokat naponta! Sportolás, izzasztó fizikai munka, fejfájás vagy nyári kánikula idején akár naponta többször is!

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .